Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Δεν έχει δουλειά ο στρατός να σηκώνει την αιματοβαμμένη σημαία του ΝΑΤΟ


Δυναμώνει η αλληλεγγύη στον ναύτη που κατήγγειλε τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές. Πλήθος αντιδράσεων για την απόσπασή του

Η φρεγάτα «Ναβαρίνον»
Η φρεγάτα «Ναβαρίνον»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, ο οποίος υπηρετεί ως Δίοπος Μηχανικός - Τ/ΜΗΧ στη φρεγάτα «Ναβαρίνον» και αφού δήλωσε ανοιχτά τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Guardian», αποσπάστηκε σε άλλο πλοίο, προφανώς επειδή η διοίκηση δεν τον ήθελε «μέσα στα πόδια της» όσο το πλοίο συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αποστολή.
 Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα έχει αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να αναλάβει στη συνέχεια αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, ενώ εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ενέργεια. Στη συνέχεια θα ελλιμενιστεί στη Χάιφα του Ισραήλ, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα.
Την αλληλεγγύη τους στον Στ. Παπαδάκη εξέφρασαν συνάδελφοί του στρατευμένοι, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Στ. Παπαδάκη, την Κρήτη, με τον Τύπο του νησιού να καλύπτει εκτενώς το περιστατικό.


Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο ναύτης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Να με φιμώσουν ήθελαν, απομονώνοντάς με πολιτικά (...) αλλά δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι και να ζητάω να μην υπάρχει καμιά εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας στις ασκήσεις και στις όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων».

Συνεχίζει περιγράφοντας το γεγονός: «Εγώ βγήκα αναφορά υπάρχου. Ζήτησα ακρόαση υπάρχου. Και κατέθεσα την αντίρρησή μου στη συμμετοχή της φρεγάτας στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Και σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησα να προωθηθεί η αντίρρησή μου όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία γίνεται, και την Παρασκευή βγήκε η συνέντευξή μου στον "Ριζοσπάστη", όπου έλεγα τα ίδια που είχα πει και μέσα στο πλοίο. Οτι δηλαδή δεν έχουμε καμία δουλειά να συμμετέχουμε σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και ότι μας προσβάλλει, τόσο τους στρατεύσιμους όσο και τους μόνιμους, το να πηγαίνουμε σε ασκήσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και να φοράει το πλοίο την αιματοβαμμένη σημαία. Και από 'κει και πέρα, με το που βγήκε η συνέντευξη την Παρασκευή, μου ανακοινώθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ότι με στέλνουν με απόσπαση σε άλλο πλοίο, ώστε να μη συμμετάσχω στη συγκεκριμένη άσκηση.

Βέβαια, δε μου το είπαν έτσι. Μου είπαν ότι απλά παίρνω μια απόσπαση, χωρίς να μου πουν ότι είναι για τιμωρητικούς λόγους. Αυτοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Το πλοίο έχει τεράστιες ανάγκες από ανθρώπινο δυναμικό για το ταξίδι για το οποίο προετοιμαζότανε και θα μπορούσε να μην είχε γίνει αυτή η απόσπαση».

Υπογραμμίζει πως «ο στόχος τους ήταν καθαρά να μην έρχομαι σε επαφή με το μόνιμο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να μην ανοίξει συζήτηση μέσα στο Σώμα για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού ιδιαίτερα στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, που έχουν καταλήξει πλέον να είναι και καθημερινό φαινόμενο»...

Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι «προσπάθησαν να κρατηθεί πίσω από "κλειστές πόρτες" η αναφορά μου. Και το λέω αυτό διότι ήταν η δεύτερη φορά που έβγαινα αναφορά ζητώντας ακρόαση υπάρχου. Την πρώτη φορά κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους. Τη δεύτερη φορά δεν το πέτυχαν αυτό. 
Ανοιξε ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση. Και ουσιαστικά, για να μην ανοίξει ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση, με έβγαλαν από τη φρεγάτα».

Οσο για τη λογική ότι «όταν είσαι φαντάρος εκτελείς διαταγές άνευ αντιρρήσεως», ο Σταύρος Παπαδάκης λέει στη «Νέα Κρήτη»: «Οι μόνιμοι, όπως και οι φαντάροι, πρέπει να έχουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα. Πρέπει να έχουμε το δικαίωμα του λόγου και της άποψης μες στο στράτευμα».

Ριζοσπάστης   Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου