Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

«Ποδαρικό» με νέα μέτρα και φοροληστεία


Τις επόμενες μέρες ξεκινούν στα «γεμάτα» οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με τις ειδικές «δεσμεύσεις» που προβλέπονται στο «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο». 
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» επανέρχονται για τον κύκλο των διαβουλεύσεων στην Αθήνα στις 21 Γενάρη, ενώ με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα η σχετική έκθεση «αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται προς τα τέλη Φλεβάρη.
 Στο επίκεντρο των διεργασιών της τρέχουσας περιόδου, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ο διορισμός γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κ.ά.

Αναφορικά δε με τον κατώτατο μισθό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατη έκθεση, υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με την πορεία της παραγωγικότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.


Εντείνεται η φοροληστεία στο λαό
 
Ταυτόχρονα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων, τόσο από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα όσο και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια. Μεταξύ άλλων, τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή, χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από 45,4 δισ. το 2018 προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. φέτος, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος. Επίσης, ο ΦΠΑ που βαραίνει τη λαϊκή κατανάλωση ενισχύεται, φτάνοντας στα 17,22 δισ., ενώ οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης διογκώνονται κατά 89 εκατ., στα 7,4 δισ.

Σε ό,τι αφορά την απογείωση της φοροληστείας του λαού, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων:

Από την 1η Γενάρη 2019, οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ξεκίνησαν πέρσι ως βάση υπολογισμού μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.

Για το καλοκαίρι του 2019 είναι προγραμματισμένη και δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών τιμών, σε μια εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι στο λαό, τόσο από τον ΕΝΦΙΑ όσο και από τα άλλα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή στέγη και στη μικρή ακίνητη περιουσία.

Στα σκαριά - σύμφωνα με πληροφορίες - βρίσκεται η νέα κυβερνητική παρέμβαση πάνω στον τρόπο «υπολογισμού» του - ήδη διαλυμένου - αφορολόγητου ορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται διάταξη για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας δαπάνης για κατανάλωση με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα πάνω 20.000 ευρώ, ενώ ήδη εξετάζεται η αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (15%, 20% και 25% αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, το ακάλυπτο ποσό που προβλέπεται για τις αποδείξεις λιανικής με «πλαστικό χρήμα» θα φορολογείται με 22%, δηλαδή με τον συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας, στην πορεία για τη νέα διάλυση του αφορολόγητου ορίου που έχει προνομοθετηθεί για το 2020.

Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας
 
Παράλληλα, στην κλιμάκωση των κατασχέσεων, εκβιασμών και απειλών για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προχωρούν κυβέρνηση και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με φόντο βέβαια την επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και της απογείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία τον Νοέμβρη φέτος περίπου 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι - κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά - βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στο μήνα Νοέμβρη του 2018:
  • Η μάζα των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων χρεών στη διάρκεια του μήνα εκτοξεύτηκε κατά 857 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 11μηνο έφτασε περίπου σε 9,7 δισ. ευρώ. Η απογείωση των τελευταίων μηνών συνδέεται με τις δόσεις για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ καθώς και για το φόρο εισοδήματος.
  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.162.736 από 1.050.077 το Δεκέμβρη του 2017. Δηλαδή, οι λίστες στη διάρκεια του 11μηνου «αυγάτισαν» κατά 112.659 κατασχέσεις.
  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν το 1,8 εκατομμύριο!
 
Ριζοσπάστης  Παρασκευή 4 Γενάρη 2019 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου