Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

“Δε θα ρίξω σφαίρα εναντίον του φίλου μου του Αντώνη” – Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης οδηγείται στη φυλακή



Ο 33χρονος Χαλίλ Καραπατσιάογλου αντιμετωπίζει το φάσμα της φυλάκισης, αρνούμενος να καταβάλει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για την άρνηση στράτευσης σε 4 περιπτώσεις.
Ένοχος κρίθηκε από στρατοδικείο του ψευδοκράτους ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπατσιάογλου για την άρνησή του να υπηρετήσει ως έφεδρος στο διάστημα 2014 – 2017. Ο ίδιος αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο 360 ευρώ που του επιβλήθηκε, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ημερών. Ο Καραπατσιάογλου εξηγεί πως αρνείται να πληρώσει γιατί έτσι θα είναι σαν να αρνείται το δικαίωμά του να μη στρατευτεί: «Αυτό είναι ένα δικαίωμα, εάν πληρώσω το πρόστιμο δεν θα έχει κανέναν νόημα. Μετά από 10 μέρες θα έρθω εδώ για να μείνω 20 μέρες στην φυλακή επειδή εγώ απορρίπτω το να πληρώσω αυτά τα χρήματα».


Ο ίδιος στηλίτευσε και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, τονίζοντας πως: «Ντρέπομαι γιατί ζω αυτό τώρα σε μια τέτοια συγκυρία» επισημαίνοντας ότι αυτή η «κυβέρνηση» έχει δύο ακαδημαϊκούς, ο ένας είναι «πρωθυπουργός» (Τουφάν Ερχιουρμάν) και ο άλλος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» (Κουντρέτ Οζερσάι). 

«Αυτό γι’ αυτούς, για τις καριέρες τους, για τις ζωές τους, θα είναι μια ντροπή. 
Αυτό για μένα είναι μια τιμή. Με καταδικάζουν γιατί δεν θέλω να κρατήσω όπλο, γιατί είπα ότι δεν θα ρίξω σφαίρα εναντίον του φίλου μου του Αντώνη και θα με στείλουν γι’ αυτό 20 μέρες φυλακή. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, αυτό είναι απάνθρωπο. Είναι ντροπή γι’ αυτούς και γι’ αυτή τη χώρα».
Στο πλευρό του κατηγορούμενου βρέθηκαν δεκάδες υποστηρικτές του ενώ τη δίκη του παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Αντιρρησίες Συνείδησης. Ο ίδιος δήλωσε πως ο αγώνας του θα συνεχιστεί και πως το θέμα του έχει τεθεί στην ΕΕ από τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου. Η επόμενη δικάσιμος για τον 33χρονο Τουρκοκύπριο είναι στις 14 Γενάρη, όπου αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή αν δεν έχει εξοφλήσει το πρόστιμο.

Με πληροφορίες από omega.live.com

 http://www.katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου