Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ξεκίνησε να «χτίζει» πάνω στις αντιλαϊκές «παρακαταθήκες» του ΣΥΡΙΖΑ


Copyright 2016 The Associated
Την αίσθηση του «κατεπείγοντος» για το κλείσιμο των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων», με βάση - όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στα επίσημα κείμενα - τα «συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑ, εξέπεμψε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προαναγγέλλοντας ένα «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» για την ταχύτερη υλοποίηση της ίδιας πολιτικής, που τσακίζει το λαό για την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
 Το βασικό τρίπτυχο που παρουσιάστηκε ξανά χτες από τον πρωθυπουργό αφορά την «ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις» και ακόμα περισσότερα προνόμια και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, την «ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα», και βέβαια την παραπέρα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την αναβάθμιση της αστικής τάξης, την «ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει», τονίζοντας επ' αυτού - μην τυχόν και γίνει κάποια παρερμηνεία - πως «επικοινώνησα και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (...) για να επαναβεβαιώσω τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ». 

Θέματα όλα τα οποία ζήτησε να προσεγγίσει η αντιπολίτευση με «ωριμότητα» και με βάση το κοινό τους «πρόγραμμα» στα βασικά προτάγματα του κεφαλαίου, προσθέτοντας πως ως κυβέρνηση θα επιδιώξουν «ευρύτερες συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό».

Ακολούθησε παρουσίαση της δομής «νέας λειτουργίας υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου» από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, με κεντρικό στόχο την επιτάχυνση και επίτευξη των στόχων τους, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού παρακολούθησης.

Από τα κιτάπια του κεφαλαίου...
 
Επίσης, όλοι οι υπουργοί παρέλαβαν από έναν φάκελο «με τους στόχους ανά υπουργείο», κομμένοι και ραμμένοι όλοι για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά το «φάκελο» για τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας καταγράφονται αναλυτικά οι αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα «συμφωνηθέντα» στο Γιούρογκρουπ, και στη βάση αυτών και της «διασφάλισης της μακροοικονομικής σταθερότητας» τίθενται μια σειρά στόχοι και «άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες» για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως:

-- Το «ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις», όπου καταγράφονται οι νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους (του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας, του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5% το 2020 κ.λπ.).

-- Τα μέτρα για την «ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων», την «απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων», την «απλοποίηση σχέσεων κράτους - επιχειρήσεων», με μέτρα όπως η «εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και, όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού», η δημιουργία «αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας», ώστε μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες πιο γρήγορα να ξεμπερδεύουν με ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, η «βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων» κ.ά.

-- Τα μέτρα για την «ενίσχυση της ρευστότητας» στους επιχειρηματικούς ομίλους, από τα «διαρθρωτικά ταμεία», το ΕΣΠΑ κ.ο.κ., με βάση τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ είναι και όσα καταγράφονται σε μια σειρά από τομείς που ιεραρχεί ψηλά η αστική τάξη, όπως π.χ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου άμεσες προτεραιότητες τίθενται η συνέχιση της πολιτικής της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, που οδηγεί το λαό όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, με παρεμβάσεις όπως η «άμεση εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ» και η «επανεκκίνηση της αγοράς ΑΠΕ», το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στη διαχείριση των σκουπιδιών, όπως επίσης η «αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» με βάση τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταγράφονται αναλυτικά τα έργα «εθνικής» προτεραιότητας με βάση το στόχο της αστικής τάξης να γίνει η χώρα «διαμετακομιστικός κόμβος», και μεταξύ άλλων μπαίνουν ως στόχοι η «επίβλεψη δημοσίων έργων και από τον ιδιωτικό τομέα ανάλογα τον τύπο του έργου και τη διαθεσιμότητα του Δημοσίου» και η «αναδιάταξη και βιώσιμη χρηματοδότηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών», ενώ στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ιεραρχούνται ως στόχοι να δοθούν «κίνητρα για να γίνει η ελληνική σημαία ξανά ελκυστική, πρωτίστως για τους Ελληνες πλοιοκτήτες» και «κίνητρα για την προσαρμογή των πλοίων μας στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα», έξτρα επιδοτήσεις δηλαδή και φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές.

Για το τουριστικό κεφάλαιο ιεραρχούνται η «άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%)» και τα «κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων, όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους».

...στα χνάρια των αντεργατικών ανατροπών...
 
Η προώθηση των νέων αντιασφαλιστικών χτυπημάτων βρίσκεται στο επίκεντρο του «φακέλου» της κυβέρνησης ΝΔ για το υπουργείο Εργασίας.

Υπό το στόχο του «βιώσιμου ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος», με σημαία τον οποίο υλοποιήθηκαν όλες οι προηγούμενες ανατροπές σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τελευταίο επίτευγμα τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, στις «άμεσες προτεραιότητες» της νέας κυβέρνησης καταγράφεται η «αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή του συστήματος των τριών πυλώνων». Προτεραιότητα δηλαδή αποτελεί η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, που θα φορτωθεί εξολοκλήρου στις πλάτες των ασφαλισμένων. Κύρια παράμετρος του συστήματος αυτού είναι η «σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της τετραετίας», η οποία θα «απελευθερώσει» πόρους, διευρύνοντας το πεδίο κερδοφορίας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Παραπέρα, στη βάση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, καταγράφεται ως προτεραιότητα η «συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», όπως και γενικά του επιπέδου μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Προδιαγράφεται δηλαδή η μόνιμη συμπίεση των μισθών, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ιεραρχώντας ως στρατηγική επιλογή το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους - εργαζομένων - επιχειρήσεων», η κυβέρνηση επιχειρεί να «φρεσκάρει» την παγίδα του «κοινωνικού εταιρισμού», να σύρει πιο αποτελεσματικά τους εργαζόμενους πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας, προβάλλει δε και την απάτη για «εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιτυχία των επιχειρήσεων», όταν η επιτυχία αυτή προϋποθέτει το διαρκές «στύψιμό» τους.

Τέλος, άμεση προτεραιότητα τίθεται η παροχή νέων εισφοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις, υπό το μανδύα της διαμόρφωσης ενός «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», με το οποίο θα «επιβραβεύονται» οι εργοδότες που «σέβονται την εργατική νομοθεσία», που «σέβονται» δηλαδή το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί για λογαριασμό τους.

...και για τη συνέχιση της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
 
Στο ΥΠΕΞ, σε συνέχεια των ρόλων «μεντεσέ» στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, οι γενικοί στόχοι περιλαμβάνουν την «ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας μας με παραδοσιακούς συμμάχους, και ταυτόχρονη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διεθνούς συνεργασίας», τη «σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής», όπως προβλέπουν τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», και ο «περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων» της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, που θα υλοποιηθεί κανονικά. Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, στόχος μπαίνει ο «επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία», στο πλαίσιο πάντα των ιμπεριαλιστικών παζαριών και «διευθετήσεων» που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο υπουργείο Αμυνας μπαίνει ως «στρατηγική επιλογή» η «ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα», με ό,τι μπορεί να σημαίνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται επίσης η «ενθάρρυνση των συμπράξεων της αμυντικής μας βιομηχανίας με τον ιδιωτικό τομέα» και η «υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας».

Σχετικά με τα παραπάνω, να σημειωθεί πως άμεση προτεραιότητα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου τίθεται η «δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων», με κατάργηση του ΚΥΣΕΑ.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανάμεσα στους στόχους που μπαίνουν είναι η μεταφορά στο υπουργείο «όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που είναι σήμερα διάσπαρτες σε άλλα υπουργεία», ενώ στα μέτρα για την ενίσχυση της καταστολής περιλαμβάνεται και η επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Για τους δε μετανάστες, με βάση και την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ που υλοποίησε και με το παραπάνω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προτεραιότητα μπαίνει στην «ενίσχυση των επιχειρήσεων της FRONTEX» αλλά και στη «λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων».

Σε σχέση με το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγος γίνεται για «κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ' και νέο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων», «σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.ά.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση».

Στο υπουργείο Εσωτερικών, για το «επιτελικό» - για την υλοποίηση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου - κράτος, αλλά και για την «κυβερνησιμότητα», προτεραιότητες μπαίνουν η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές, η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Διοίκηση και μέτρα για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις και προς υλοποίησή τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες το απόγευμα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γ. Κουμουτσάκο και τον υφυπουργό Λ. Οικονόμου. Μια ώρα αργότερα, είχε σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς Χρ. Δήμα, Ν. Παπαθανάση και Γ. Τσακίρη.
 
Ριζοσπάστης   Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου