Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Τα «προσεχώς» του «νέου ΕΣΥ»

 

Οσο πλησιάζουν τα αποκαλυπτήρια για το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι αυτό πρέπει να βρει απέναντι τον λαό και όλους τους υγειονομικούς, γιατί οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και σε χειρότερες εργασιακές σχέσεις για γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, συνολικά για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα της Υγείας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν με βάση τις κατευθύνσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), η έκθεση του οποίου αναμένεται τις επόμενες μέρες. «Ραχοκοκαλιά» του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι «οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» και «τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», η οποία αναφέρει ότι «το όφελος συνίσταται στην αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και στην αύξηση εσόδων μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας».

* * *

Η Ανώνυμη Εταιρεία που συστάθηκε με νόμο του 2020 θα αξιολογεί τις υπηρεσίες Υγείας, με κριτήρια «από το πάνω ράφι» της στρατηγικής της ΕΕ για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Υγείας. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει με αφορμή και την πανδημία ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συναποτελούν το «εθνικό σύστημα Υγείας», προλειαίνοντας το έδαφος για νέες συμπράξεις και συνέργειες, σε βάρος της υγείας και της τσέπης των ασθενών, αλλά σε βάρος και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών. Οπως φάνηκε άλλωστε και στις διάφορες φάσεις κορύφωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που τα θεωρεί «κόστος», όχι μόνο δεν επίταξε χωρίς όρους και προϋποθέσεις τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αξιοποίησε την πανδημία και ως ευκαιρία για να προωθήσει νέες ανατροπές σε βάρος των υγειονομικών και κυρίως για να επιταχύνει προαποφασισμένες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που συμπυκνώνονται στο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ».

* * *

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, προωθείται η παραπέρα προσαρμογή των μονάδων Υγείας στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης, προκειμένου να λειτουργούν ολοκληρωμένα και σε όλους τους τομείς ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες» με την πώληση υπηρεσιών, απαλλάσσοντας το κράτος από τις δαπάνες του προϋπολογισμού, μετακυλίοντας ακόμα περισσότερο το «κόστος» στην τσέπη του λαού, είτε με τις άμεσες πληρωμές είτε έμμεσα, μέσα από τα Ταμεία. Η σύσταση του ΟΔΙΠΥ ΑΕ αποτελεί έτσι τη «φυσική συνέχεια» της Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs) που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την πλήρη εναρμόνιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της «αγοράς». Γι' αυτό άλλωστε, το μόνο που βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ ΑΕ, ήταν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει απευθείας από κάποια υπηρεσία ή επιτροπή του Δημοσίου και όχι από Ανώνυμη Εταιρεία, με τη ΝΔ να ανταπαντά ότι τέτοιες υπήρχαν και διατηρήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η ΕΣΑΛ, η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και άλλες.

* * *

Είναι φανερό επομένως ότι το έδαφος για τη «νέα» μεταρρύθμιση στην Υγεία είναι ήδη στρωμένο με τους νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θωρακίζουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, την πολιτική των ελάχιστων δωρεάν παροχών για όλους και των αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας μόνο για όποιον έχει να πληρώσει, τη στρατηγική των συμπράξεων και της «σύμφυσης» του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού για το νέο ΕΣΥ. Απέναντι σ' αυτήν τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και το κράτος από το κόστος της Υγείας, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να οργανωθεί η πάλη, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά για να βρίσκει στόχο. Δυναμώνοντας τις διεκδικήσεις για μαζικές προσλήψεις στην Υγεία με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους, όπως είναι δυνατό σήμερα να γίνει, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Ε. Τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου