Τα λόγια, η εικόνα, η σκέψη και η δράση του Τσε «ζωντάνεψαν» το βράδυ της Παρασκευής στον κινηματογράφο «Studio», όπου εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας τίμησαν τη μνήμη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στην εκδήλωση της «New Star», με την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και συνδιοργανωτές τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και την Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας.
Το Σάββατο, 9 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 54 χρόνια από τότε που ο Τσε, δολοφονημένος στα 39 του χρόνια από πράκτορες της CIA και όργανα του δικτάτορα της Βολιβίας Μπαριέντος, πέρασε στην αθανασία και έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, των ανυπότακτων, αυτών που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Με τις πολιτικές ομιλίες για τη δράση και τη σκέψη του, μέσα από τα ίδια του τα λόγια, μέσα από τραγούδια, όπως και μέσα από την ταινία «CΗΕ, Un hombre nuevo» (ΤΣΕ, Ένας καινούργιος άνθρωπος) του Τristan Βauer που προβλήθηκε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη συνέχεια, η εκδήλωση αποτύπωσε όλα αυτά που είναι ο «Τσε» ακόμη και σήμερα για τους λαούς όλου του κόσμου: Γνήσιος επαναστάτης που δεν ησυχάζει ποτέ, σύμβολο του ανυπότακτου λαού της Κούβας, έμπνευση και υπόσχεση αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ακουγόταν το τραγούδι «Στο κατώφλι των καιρών» για τον Τσε.
Επίσης ο Παρασκευάς Θεοδωράκης ερμήνευσε τραγούδι που συνέθεσε η Εύα Φάμπα και ο Γιώργος Μπίμης για τον Τσε Γκεβάρα.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Zelmys Maria Domnguez Cortina, Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης. Χαιρετισμό απηύθυναν η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, ο Σταύρος Τάσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Δημήτρης Πατέλης, Ελληνική Επιτροπή για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Ομάδα Ειδικευμένων σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ». Συντόνισε ο διευθυντής της New Star, Βελισσάριος Κοσσυβάκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Σερετάκη και Άρη Ευαγγελίδη μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις αρετές του Τσε Γκεβάρα, μέσα από τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο, αλλά και το πλήγμα που υπέστη το επαναστατικό κίνημα από το θάνατό του. Ο Τσε, είπε, υπήρξε ακάματος δουλευτής της κουβανικής επανάστασης και ανέλαβε όλες τις αρμοδιότητες που του ανατέθηκαν στην οικοδόμηση. Σήμερα, ορθώνεται παράδειγμα διεθνισμού για όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να ζει στον αγώνα του κουβανικού λαού για εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια απέναντι στις ΗΠΑ, σημείωσε η πρέσβης. Αναφέρθηκε στα μέτρα αποκλεισμού και τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ που τις διατήρησε και τις επέκτεινε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Οσο για την πρόσφατη «κοινωνική έκρηξη» στην Κούβα, ποτέ δεν υπήρξε και ήταν προπαγάνδα χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ και τις υπηρεσίες τους, με στόχο να αμαυρώσουν την Κούβα, επισήμανε.
«Η σκέψη, σε στιγμές όπως η τωρινή, με αφορμή τα 54 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, πηγαίνει σ’ όλους και όλες, τα εκατομμύρια των εξεγερμένων της εποχής μας και της ιστορίας ολόκληρης που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για μια καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία για όλους» σημείωσε ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Επεσήμανε ότι «ξεχώρισε χάρη στα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά, το συνδυασμό του αυθορμητισμού και της βαθιάς μελέτης, την πρωτοβουλία και την ικανότητα ένταξης στα πιό πρωτοπόρα τμήματα του λαού όπου κατάφερνε να καθοδηγεί και να μαθαίνει, να αφομοιώνει τα πιο προοδευτικά στοιχεία που ξεπηδούσαν μέσα από τη λαϊκή πάλη».
«Ο Τσε είναι το απαύγασμα του ανειρήνευτου, καθημερινού αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό που τον γέννησε, αποδείχνει ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι αποτελεσματική όσο χτυπάει και τη ρίζα του, τον καπιταλισμό» σημείωσε η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ προσθέτοντας ότι ο Τσε «είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο», «ζωντανό γιατί εκφράζει την παγκοσμιότητα της πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Στην ιστορική του ομιλία του Τσε στον ΟΗΕ, στις 11 Δεκεμβρίου 1964 αναφέρθηκε ο Σταύρος Τάσσος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, σημειώνοντας ότι «είναι μνημείο αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού λόγου. Σ’ αυτή, αφού κατήγγειλε τις επεμβάσεις και τα εγκλήματα του διεθνούς και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στην Καμπότζη, στο Λάος, στο Βιετνάμ, στην Κύπρο, στο Κονγκό, στη Λατινική Αμερική, αλλά και την πολιτική του πόντιου πιλάτου του ΟΗΕ απέναντι σ’ αυτά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δυναμιτίσουν τη διεθνή ειρήνη, και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη μεταξύ θυτών και θυμάτων».
Ο Δημήτρης Πατέλης από την Ελληνική Επιτροπή για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας χαρακτήρισε τον Τσε Γκεβάρα ως αντιπροσωπευτική μορφή που παραπέμπει στον «άνθρωπο του μέλλοντος» προσθέτοντας πως η σκέψη, η δράση και η στάση ζωής του αποτυπώνουν συμπυκνωμένα την επαναστατική πάλη για τον κομμουνισμό. Οπως είπε, ο Τσε κατάφερε να εμβαθύνει στις ρίζες του προβλήματος της φτώχειας και της αποικειοκρατίας και να στρατευτεί στην υπόθεση της επανάστασης, αντιιμπεριαλιστικήςς με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου