Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ζητούμενο η ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ έναντι Ρωσίας και Κίνας

 

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Κάθε βρωμοδουλειά του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει η αστική τάξη για τα συμφέροντα της

 

 

Tο Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ για το 2021 φιλοξενείται στις 3 και 4 Νοέμβρη από στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το εκτεταμένο σύμπλεγμα αμερικανοΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων και υποδομών στο Ακρωτήρι Χανίων. Μια διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, δείγμα κι αυτό της διάθεσης της ντόπιας αστικής τάξης να πάρει «επ' ώμου» κάθε βρωμοδουλειά του ΝΑΤΟ προκειμένου να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Επιτελείο του ΝΑΤΟ (παρέχει στρατηγικές - στρατιωτικές συμβουλές και επιτελική υποστήριξη στη Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, η οποία με τη σειρά της παρέχει συμβουλές στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Πυρηνικής Πολιτικής, καθώς και από το υπουργείο Αμυνας (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων - ΓΔΠΕΑΔΣ) και το ΓΕΕΘΑ. Απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρεται κεντρικά από το ΝΑΤΟ, το Συμπόσιο είναι «η κύρια εκδήλωση πυρηνικής πολιτικής της Συμμαχίας. Επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την πυρηνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων τρόπων ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας, περαιτέρω στόχων ελέγχου των όπλων και προσδιορισμού προτεραιοτήτων για την προσαρμογή της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ». Αυτά την ώρα που η λυκοσυμμαχία έχει σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος και ανανεώνει συνεχώς τις σχετικές δυνατότητές της.

Το ΝΑΤΟ εκπροσωπεί στο Συμπόσιο η ίδια η διευθύντρια Πυρηνικής Πολιτικής της λυκοσυμμαχίας, Τζέσικα Κοξ, που κατέφτασε στην Κρήτη ήδη από χθες και «ξεναγήθηκε» στις ευρωατλαντικές υποδομές στον Κόλπο της Σούδας από τον διοικητή του ΚΕΝΑΠ, αρχιπλοίαρχο Χ. Θύμη.

Για Ρωσία και Κίνα μίλησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ

Στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα και στα πυρηνικά όπλα αναφέρθηκε σε παρέμβαση μέσω βιντεοκλήσης ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ

Ανέφερε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική και ασκήσεις μεγάλης κλίμακας» πως «έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Το υπερηχητικό όχημά της είναι πλέον σε λειτουργία» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «εχει δοκιμάσει νέες υποθαλάσσιες τορπίλες με πυρηνική ενέργεια και πυρηνικούς πυραύλους κρουζ με δυνητικά απεριόριστο βεληνεκές».

Για την Κίνα δήλωσε ότι «έχει επεκτείνει επίσης το πυρηνικό της οπλοστάσιο, με γοργούς ρυθμούς. Έχει περισσότερες κεφαλές και πιο εξελιγμένα συστήματα παράδοσης». Σημείωσε ακόμα ότι «η Κίνα κατασκευάζει μεγάλο αριθμό σιλό πυραύλων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πυρηνική της ικανότητα».

Ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται σε αυτό το πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας» πως «οι στρατηγικές δυνάμεις της Συμμαχίας αποτελούν το θεμέλιο της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα αυτές των ΗΠΑ αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση της συμμαχικής ασφάλειας» και ότι «τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην Ευρώπη είναι η πιο απτή απόδειξη αυτού».

Αναφέρθηκε στις πυρηνικές ικανότητες της Βρετανίας και της Γαλλίας που όπως είπε «έχουν δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας», ενώ μίλησε και για τα κράτη που συνεισφέρουν με βάσεις λέγοντας ότι «άλλοι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης σημαντικές δυνατότητες και υποδομή, όπως αεροσκάφη διπλής ικανότητας, για την υποστήριξη των συμφωνιών ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ».

Υποστήριξε ότι «πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε. Και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των πυρηνικών μας δυνατοτήτων» και πως «είναι πολύ σημαντικό να διαβουλευόμαστε στενά μεταξύ των Συμμάχων στο ΝΑΤΟ και να καταλήξουμε σε ενοποιημένες θέσεις και ότι αποφεύγουμε οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις ή ανακοινώσεις».

Σύμφωνα άλλωστε με διαθέσιμα στοιχεία, κορμός των εισηγήσεων στο Συμπόσιο είναι ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν βασικό συστατικό των συνολικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα, παράλληλα με τις συμβατικές δυνάμεις και τις δυνάμεις πυραυλικής άμυνας.

Επισημαίνεται επίσης ότι «η αξιοπιστία των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι αναγκαία για τη διατήρηση της αποτροπής, γι' αυτό η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των δυνάμεων αξιολογούνται συνεχώς υπό το πρίσμα των τεχνολογικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων». Το οποίο σημαίνει ότι όσο εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται τα οπλοστάσια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟικό, στην κόντρα τους για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους λαούς

Σημειώνεται ακόμα ότι η τρέχουσα πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ βασίζεται στη λεγόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ («Strategic Concept» - το βασικό δόγμα της λυκοσυμμαχίας) όπως καταλήχθηκε το 2010, στην Αναθεώρηση της Στάσης Αποτροπής και Αμυνας όπως αποφασίστηκε το 2012, καθώς και στις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν στις Συνόδους Κορυφής στην Ουαλία, στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμπόσιο των Χανίων θα επιχειρηθεί να γίνει ένα ακόμα βήμα στην ανάπτυξη της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, ως κομμάτι και της επόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης», η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022, απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, αντανακλώντας τις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Βασικός ρόλος για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής ανατίθεται και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στην πρεμούρα των ελληνικών κυβερνήσεων για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, μέσα από την ανάληψη επικίνδυνων ρόλων και αποστολών από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, πεδία κόντρας ακριβώς με Μόσχα και Πεκίνο.

Διόλου τυχαία, όπως έχει αναδείξει επανειλημμένα το ΚΚΕ, με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να «ποιούν την νήσσαν», η αεροπορική βάση στον Αραξο παραμένει σε ετοιμότητα να «φιλοξενήσει» εκ νέου πυρηνικά, όπως συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι το 2001, ενώ ταυτόχρονα όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα ελληνικά μαχητικά καλούνται να συνοδεύσουν στις αναπτύξεις τους στην περιοχή στρατηγικά - ικανά να φέρουν πυρηνικά - βομβαρδιστικά των ΗΠΑ.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου