Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Τα ψέματα τελείωσαν! Για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές εδώ και τώρα μέτρα προστασίας

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας

 

Σε ανακοίνωσή του για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα δήθεν νέα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό κι έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση των καθημερινών ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων. Το μόνο που αλλάζει είναι η δοσολογία στα μέτρα, ανάλογα με τη φάση έξαρσης ή ύφεσης της πανδημίας, και τα οποία συνοδεύονται από τη γνωστή "καραμέλα" της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης και από τη μετακύλιση του κόστους για την πρόληψη στον λαό και τους εργαζόμενους.

Μετά από όλα αυτά, το κάλεσμα "ενότητας" που απευθύνει ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά κάλεσμα "συναίνεσης" σε μια αδιέξοδη κι εγκληματική πολιτική, αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο:

- Για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει "φρακάρει" ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση.

- Για την οργάνωση μιας σοβαρής ενημερωτικής εκστρατείας κι ενός εμβολιαστικού προγράμματος, στηριγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο, αλλά και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πολύ περισσότερο που οι τελευταίοι διατηρούν πιθανότητες νόσησης, ακόμη και σοβαρής.

- Για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας που εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημόσιου συστήματος και τις προκλητικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μαζί τους και τις οποίες βαφτίζει "επίταξη".

- Για μέτρα προστασίας και μείωση του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς. Αντί αυτού η κυβέρνηση εγκληματεί, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους αφήνει εκτός μέτρων προστασίας τους θρησκευτικούς χώρους.

Οι παραπάνω κραυγαλέες αντιφάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν εξαρχής την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, είναι που - εκτός όλων των άλλων - καλλιεργούν και τη δυσπιστία απέναντι στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τις συμβουλές της επιστήμης.

Αλλωστε, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αξιοποιεί τον εμβολιασμό για να καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, αλλά και για να προχωρήσει τα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό.

Αυτό που βαραίνει στις κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία, αλλά και συνολικά στην κυβερνητική πολιτική για την Υγεία, είναι η λογική "κόστους - οφέλους". Ουσιαστικά, η αποδοτικότητα κάθε μέτρου κρίνεται με βάση τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό αυτών των προτεραιοτήτων. Είναι η ίδια λογική που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των δημόσιων συστήματος Υγείας σε όλον τον κόσμο, αδυνατώντας να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία του λαού.

Τα ψέματα τελείωσαν. Η πλήρης επιπέδωση των εμβολιασμών και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές και κλίνες ΜΕΘ δείχνουν ότι ούτε η πανδημία τελείωσε ούτε διανύουμε κανένα "τελευταίο μίλι", όπως έλεγε ο πρωθυπουργός. Αν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική, τότε το 4ο κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και το 2ο μαζί. Για να μη χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές χρειάζεται εδώ και τώρα να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, για τα οποία από την πρώτη στιγμή φωνάζουν οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς.

  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων. Δωρεάν πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν από τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού. Συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 6 μηνών και εξασφάλιση του δωρεάν εμβολιασμού.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.
  • Συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε σχολεία, σχολές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόπους δουλειάς. Δωρεάν διάθεση των μέσων προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διατεθούν κατά προτεραιότητα όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, το υγειονομικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και τις μονάδες Πρόνοιας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας στην Υγεία - Πρόνοια. Καμία απόλυση υγειονομικού.
  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης, για τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης των Covid και μη Covid ασθενών. Καμία αναστολή ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, ογκολογικές θεραπείες, εξωτερικά ιατρεία). Ενταξη των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού που δεν απαιτείται νοσηλεία, στα ιατρεία τους ή με κατ' οίκον επίσκεψη.
  • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης που προβλέπει συγχωνεύσεις, παραπέρα εμπορευματοποίηση και αντιδραστικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας.
  • Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ, Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Αποκατάστασης, με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου. Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Πλήρης και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης».
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου