Η φιλότιμη προσπάθεια των υπαρχόντων πυροσβεστών δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες. Και κυρίως αυτό που λείπει είναι η πρόληψηΠριν καλά καλά αρχίσει η αντιπυρική περίοδος (τον Μάη), ξεκίνησαν οι πυρκαγιές σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως σε Σάμο, Ρόδο, Κορινθία, Χαλκιδική, Ηλεία και αλλού, με κάποιες, μάλιστα, να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την αρχή του έτους έως 9/4 καταγράφεται μια, σχεδόν, εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2021.
Εξίσου ανησυχητική είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στη χώρα μας, η οποία φτάνει το 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2021. Το διάστημα αυτό έχουν εκδηλωθεί 30 δασικές πυρκαγιές έναντι 4,4 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο αυτήν την περίοδο, ενώ έχουν καεί ήδη 10.330 στρέμματα.
Η Πυροσβεστική, που θυμίζουμε ότι από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση με απαξιωμένη τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με τουλάχιστον 4.000 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο, στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.
Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετούς και εποχικοί) φτάνει σε 16.500, την αντιπυρική περίοδο. Οπως έχει αποδειχτεί, δεν είναι αρκετοί σε σχέση με τις ανάγκες, και απ' αυτούς περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.
Συνεχιζόμενη εγκληματική πολιτική
Η κυβέρνηση καυχιέται ότι «αναβάθμισε» την Πολιτική Προστασία αλλά αυτό που έγινε ήταν η ίδρυση ...γραφείου του ΝΑΤΟ στην Πολιτική Προστασία και η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία. Το μόνο που προβάλλει είναι η εξαγγελία πρόσληψης 500 υπαλλήλων πανελλαδικά για να στελεχώσουν τις νεοϊδρυθείσες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών).
Ακόμα και οι προσλήψεις αυτές όμως, που είναι σε εξέλιξη, πιθανότατα θα ολοκληρωθούν την τελευταία στιγμή, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ή ακόμα και μέσα στην αντιπυρική περίοδο, με πολλά ερωτήματα για την έγκαιρη εκπαίδευσή τους.
Τα παραπάνω συνθέτουν το «παζλ» μιας συνεχιζόμενης εγκληματικής πολιτικής, που μετέτρεψε πέρσι πολλές περιοχές σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο σε κρανίου τόπο με πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης. Την ίδια ώρα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι βρίσκουν «ευκαιρίες», ως δήθεν σωτήρες, να στήσουν διαφόρων ειδών μπίζνες ενταγμένες στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».
Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι «προσάναμμα» για τις καταστροφές στα δάση είναι η εμπορευματοποίηση της γης, ο περιβαλλοντικός νόμος που η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές, ως «δώρα» σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ερώτηση του ΚΚΕ
Με βάση αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Αντί για την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής με κριτήριο τη διαχείριση και προστασία των δασών, η κυβέρνηση προχωρά στο ξεθάψιμο παλιών, ανεπίκαιρων τις περισσότερες φορές μελετών, οι οποίες με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων δεν εφαρμόστηκαν στην ώρα τους και πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.
Μάλιστα, αποκαλύπτεται η υποκρισία περί "πράσινης" μετάβασης, ευρωπαϊκής συμφωνίας και του ρόλου που δήθεν αναγνωρίζουν για τα δάση, αφού το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών (...) Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές πως ο κίνδυνος μια νέας καταστροφής είναι μεγάλος και η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει εκ νέου επίκληση της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Το ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του φετινού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, τι μέτρα θα πάρει για να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των δασών, ποιες είναι οι προθέσεις της για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να μονιμοποιηθούν όλοι οι πενταετείς και οι εποχικοί πυροσβέστες και να αυξηθεί ο αριθμός των εισερχομένων δοκίμων πυροσβεστών στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου