Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

EE Στα ύψη οι τιμές βασικών ειδών διατροφής

 

Η ακρίβεια είχε δείξει τα δόντια της πριν τον πόλεμο, τώρα πλέον οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής έχουν «πάρει φωτιά» και στην ΕΕ υπάρχουν ερωτήματα για το αν θα διαταραχθεί η επάρκεια σε εμπορεύματα που έρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Στην ΕΕ, οι τιμές εκτινάσσονται. Κατά 4,1% τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ενώ ήδη τον Ιανουάριο είχαν καταγράψει αύξηση 3,5%

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το υψηλότερο από την ίδρυση του FAO το 1990, ανέφερε Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει πλήττοντας λαϊκά νοικοκυριά σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ, σε συνδυασμό με την έμμεση φορολογία που υπάρχει στην κατανάλωση προϊόντων διατροφής, στην Ενέργεια και στα καύσιμα. 

Πηγή: ΕΕΠηγή: ΕΕ

Πέρα από τις υψηλές τιμές τίθεται ή αναμένεται να τεθεί και θέμα επάρκειας προϊόντων;

Σαφής απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως πολλά βασικά προϊόντα θα είναι απλησίαστα για τα λαϊκά εισοδήματα ακόμα και αν υπάρχουν σε ράφια και ψυγεία.

Ειδικά για τα σιτηρά, το πρόβλημα ίσως είναι μεγαλύτερο μιας και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 78% των εξαγωγών ηλιελαίου. Πλέον η Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών και είναι αναπάντητο ερωτηματικό αν θα γίνει συγκομιδή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ έστελνε το 3,7% των συνολικών εξαγωγών της σε αγροδιατροφικά προϊόντα στη Ρωσία και περίπου το 1,4% των εισαγωγών της προέρχονταν από τη Ρωσία, κυρίως σε ελαιούχους σπόρους, σιτάρι, συστατικά ζωοτροφών και λιπάσματα για τη γεωργία.

Η Ουκρανία αντιπροσώπευε το 36% των εισαγωγών δημητριακών στην ΕΕ και το 16% των ελαιούχων σπόρων. Η ΕΕ εξήγαγε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ουκρανία το 2021.

Πηγή: Eurokinissi

Ομως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία αλλά και στην παραγωγή εντός της ΕΕ αφού έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος καλλιέργειας για τους αγρότες.

Πριν τον πόλεμο, το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα και στα εφόδια, έβγαλε τους Έλληνες βιοπαλαιστές αγρότες στα μπλόκα.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο οι τιμές των λιπασμάτων, άρα αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το κόστος καλλιέργειας για τους αγρότες που δεν αποκλείεται να επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων.

(Πηγή: ΕΕ, FAO, DW)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου