Αποσπάσματα από τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ χτες
Eurokinissi |
Θύμισε ότι από τον πρώτο χρόνο κιόλας της πανδημίας τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περισσότεροι νεκροί και νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ στη Νέα Υόρκη ήταν από τη φτωχολογιά, ενώ απαίτησε να παρουσιαστούν τέτοια στοιχεία και στην Ελλάδα.
Σημείωσε ακόμα ότι είναι η βασική στρατηγική των αστικών κομμάτων και της ΕΕ η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ομως αυτή η συνύπαρξη «δεν είναι φιλειρηνική και φιλολαϊκή», όσο κι αν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα το εμφανίζουν ως «ελευθερία». Δηλαδή ότι «είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αν θα πας» σε ιδιώτη γιατρό, νοσοκομείο, ιδιωτικό διαγνωστικό κ.ο.κ. «Η ελευθερία επιλογής που είναι η πιο ανελεύθερη επιλογή σήμερα, με την οποία έχει καταδικαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αυτή η πολιτική εμπορευματοποίησης έχει γιγαντώσει πλέον τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει εισβάλει σε όλες τις βαθμίδες της Υγείας. «Τώρα υπάρχουν αλυσίδες» διαγνωστικών κέντρων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όταν το νοσοκομείο σε στέλνει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις, αυτό δεν είναι εμπορευματοποίηση;», ενώ σημείωσε ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν αντικαταστήσει πλέον τα Κέντρα Υγείας, ενώ οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας με τη μέθοδο της εργολαβίας εισβάλλουν ακόμα και στις γειτονιές.
Μιλώντας για την έλλειψη της πρόληψης, ανέδειξε ως παράδειγμα ότι η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου, που εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή του, τις συνθήκες δουλειάς και άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με την πορεία της υγείας του όταν αρρωστήσει, καθορίζονται τελικά από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όπως για παράδειγμα το αν θα κάνει φυσιοθεραπείες. Στοιχείο που καμία κυβέρνηση δεν αναδεικνύει και δεν φροντίζει, βέβαια, στις συνθήκες του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει, σημείωσε. Ενώ έκανε και ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των ηλικιωμένων, που είναι χωρίς ουσιαστική περίθαλψη, με τις άθλιες δημόσιες αλλά και τις πανάκριβες ιδιωτικές δομές, που κάθε φορά βγαίνουν διάφορα σκάνδαλα κ.ο.κ.
Τώρα η κυβέρνηση, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, με το σημερινό νομοσχέδιο «βάζει νέα σκαλοπάτια σε έναν κατήφορο του λεγόμενου ΕΣΥ, για πιο βαθιά εμπορευματοποίηση και μετατροπή και των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων σε καλύτερα λειτουργούσες επιχειρηματικές μονάδες», συνεχίζοντας «αυτό που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις». Εξάλλου, όπως σημείωσε, για να δείξει την κοινή στρατηγική όλων των αστικών κομμάτων, «το αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο ήταν σε νόμο που έφερε το ΠΑΣΟΚ», όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον νόμο μια χαρά.
Οσον αφορά τον οικογενειακό γιατρό, τόνισε ότι όσο ωραίο κι αν ακούγεται, τελικά με όσα προβλέπονται θα μετατραπεί σε «κόφτη» των υπηρεσιών Υγείας. Συνολικά, σημείωσε, θα φέρει πρόσθετα, καινούργια βάσανα για έναν λαό που έχει χάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, ενώ η απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες του και σε αυτό που απολαμβάνει έχει γίνει μεγαλύτερη ακόμα και από την περίοδο του '50 και του '60.
Προσπαθώντας η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να απαντήσει στα παραπάνω, επικαλέστηκε την ισοτιμία με την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζονται όσοι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ως «πρόληψη» παρέπεμψε στις καμπάνιες της κυβέρνησης ενάντια στο κάπνισμα! Η Αλέκα Παπαρήγα σε ολιγόλεπτη δευτερολογία της διευκρίνισε πως «δεν τέθηκε θέμα ανισότιμης παροχής υπηρεσιών μέσα στα νοσοκομεία», αλλά τα θέματα των συνθηκών δουλειάς, διατροφής και βιοτικού επιπέδου που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση και επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων, πριν μπουν στα νοσοκομεία, γεγονός που άπτεται της προληπτικής ιατρικής, η οποία δεν υπάρχει στη χώρα μας.
«Στην πανδημία αναδείχθηκε πως ο ασθενής είναι πελάτης, που πρέπει να ανακατανεμηθεί», επισήμανε η Λιάνα Κανέλλη.
Υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια της πανδημίας περίπου 200.000 χειρουργεία καθυστέρησαν και τώρα πρέπει να προχωρήσουν, τόνισε πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ουσιαστικά «μοιράζει την "πελατεία" στον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζει δηλαδή διά της πλαγίας οδού τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».
Σημειώνοντας επίσης τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, αναρωτήθηκε πώς θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία χωρίς τα απαραίτητα «χέρια», την ώρα που λείπουν αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
«Οταν ο προσανατολισμός είναι να εμπορευματοποιηθεί η Υγεία, να πέφτει το κόστος και να ανεβαίνει το κέρδος, τότε, λυπάμαι πάρα πολύ, η ευχή εναποτίθεται στο "μη λάχει και αρρωστήσεις σε αυτόν εδώ τον τόπο" και ειδικά καλοκαίρι, με ενδεχομένως άλλα είκοσι εκατομμύρια τουρίστες να περιμένουν και εκείνοι να μην τους λάχει κάτι», ανέφερε, για να καταλήξει τονίζοντας πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προχωρά σε παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, προς όφελος των ιδιωτών και σε βάρος του λαού.
Μιλώντας για το «gate keeping», τον «κόφτη» δηλαδή που έρχεται να κατοχυρώσει ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» με το νομοσχέδιο, η Μαρία Κομνηνάκα σχολίασε χαρακτηριστικά ότι τέτοια διαδικασία ήδη γίνεται στις δημόσιες δομές Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας. Παρέθεσε μάλιστα πλήθος στοιχείων για τη δραματική εικόνα που παρουσιάζουν οι δομές Υγείας των νησιών. Οπως στο Κέντρο Υγείας της Αντισσας, που καλύπτει μια περιοχή 5.500 κατοίκων, πολλαπλάσιων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο δυτικό κομμάτι της Λέσβου, και απέχει 75 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, που πέρα από τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, «λείπουν και οι οδηγοί του ΕΚΑΒ».
Στη Σύμη, όπου στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού που υπηρετούν μόνο αγροτικοί γιατροί «αναγκάζονται να παραπέμπουν τους ασθενείς ακόμα και για μια ακτινογραφία στο νοσοκομείο της Ρόδου», γιατί τα μηχανήματα που υπάρχουν «δεν υπάρχει κανείς να τα δουλέψει». Ομως και στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν είναι βέβαιο ότι θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, αφού και από εκεί λείπει προσωπικό, με την αναμονή για χειρουργεία να ξεπερνά σήμερα τα 800!
Τόνισε ότι «η παγιωμένη εγκληματική υποστελέχωση, ιδίως στις δομές Υγείας των νησιών, φέρει βαρύ το αποτύπωμα των κυβερνητικών επιλογών όλων σας, με αυτούς τους απαράδεκτους όρους και συνθήκες δουλειάς που δημιουργείτε με γιατρούς σε μόνιμη εφημερία, με το υψηλό κόστος ζωής στα νησιά, σε συνθήκες καθηλωμένων και πετσοκομμένων μισθών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου