Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Πολιορκία

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που φανερώνουν μια ακόμα πηγή αιμορραγίας για το λαϊκό εισόδημα, σε συνθήκες μάλιστα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι ασθενείς πλήρωσαν το 2020 πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την τσέπη τους για φάρμακα. Από αυτά, τα 639 εκατ. ήταν «συμμετοχή» για φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα 939 εκατ. για φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ή για φάρμακα που ενώ τα αποζημιώνει, είναι ασύμφορη η επίσκεψη στον γιατρό για να τα συνταγογραφήσει, επομένως οι ασθενείς προτιμούν να τα πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από μισό δισ. ευρώ δαπανάται για αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που κοστίζουν κατά μέσο όρο 7 ευρώ, αφού η επίσκεψη σε γιατρό για να τα «γράψει» κοστίζει από 10 ευρώ και πάνω. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται την ίδια περίοδο που η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα επιβεβαίωνε την «ανταγωνιστικότητά» της και τον «εξαγωγικό της προσανατολισμό», με τις περισσότερες εταιρείες να εμφανίζουν αύξηση στα κέρδη τους, να προαναγγέλλουν νέες επενδύσεις και γραμμές παραγωγής, αξιοποιώντας όλα τα «επενδυτικά εργαλεία» που τους εξασφαλίζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τέτοια στοιχεία φανερώνουν την «πολιορκία» των αναγκών του λαού ακόμα και για τα στοιχειώδη που αφορούν στην επιβίωσή του. Μια «πολιορκία» βέβαια απαραίτητη για να τροφοδοτείται η κερδοφορία των ομίλων του κλάδου, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τη διατροφή, την Ενέργεια κ.ο.κ., με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα που βλέπουμε ειδικά τους τελευταίους μήνες.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου