Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ «Πολυεπίπεδη» στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις σημαίνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» που ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 17 Γενάρη.

Πολύ συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει έναν ευρύ «μηχανισμό συντονισμού» αρμοδιοτήτων, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που «έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», υπουργεία, δήμοι, Περιφέρειες και «Αποκεντρωμένοι Οργανισμοί» με στόχο την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και προώθηση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με κύριο συντονιστή όλου αυτού του πλέγματος τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, η «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» θα έχει ως βασικό εργαλείο την εφαρμογή νέων ψηφιακών και πληροφοριακών συστημάτων που «θα συνδράμουν υποστηρικτικά στην καταγραφή, κατηγοριοποίηση και κατανομή των αρμοδιοτήτων».

Μιλώντας χτες στην Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος, επισήμανε όσον αφορά το νομοσχέδιο πως πρόκειται για μεταρρύθμιση που εντάσσεται «καθαρά στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του μικρού επιτελικού κράτους, που επιδιώκει σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση» και «που ολοφάνερα και μαθηματικά οδηγεί σε μείωση διοικητικών δομών, με επακόλουθο τη φυσική εξέλιξη, τη μείωση μόνιμων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Και αυτό θέλουμε να το τονίσουμε». Πρόσθεσε ακόμα πως ουσιαστικά πρόκειται για «τη γενικότερη πολιτική αντίληψη στην ΕΕ, που επιδιώκει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιγότερο κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις και το βασικότερο, νέες ελαστικές μορφές εργασίας, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους. Αυτό θεωρούμε ότι κρύβεται πίσω και από αυτό το νομοσχέδιο».

Πρόσθεσε ακόμα πως το νομοσχέδιο «υπηρετεί την κοινή θέση, μεθόδευση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, για την ουσιαστική αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών, σε προσωπικό, μέσα και πόρους, προκειμένου, να ανοίξει ο δρόμος ώστε αρμοδιότητες να ιδιωτικοποιηθούν ή να εκχωρηθούν».

Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας επισήμανε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «έρχεται για να εκσυγχρονίσει το αστικό κράτος ενισχύοντας την ταξική του επιτελικότητα, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση. Να προσαρμόσει κυρίως τις οργανωτικές και οικονομικές του λειτουργίες, ώστε να μπορεί πιο αποτελεσματικά να υποστηρίζει την καπιταλιστική κερδοφορία, να εκχωρήσει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο αρμοδιότητες» στους ιδιώτες. Εφερε ως παραδείγματα τη διαρκή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων για να βρίσκουν χώρο να αλωνίζουν οι ιδιωτικοί φορείς Υγείας. Τις συνεχώς υποβαθμιζόμενες τεχνικές υπηρεσίες σε δήμους και Περιφέρειες για να αναλαμβάνουν δράση οι όμιλοι κ.ο.κ.

Για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων

Στη συζήτηση επί των άρθρων που ακολούθησε στην Επιτροπή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε πως το νομοσχέδιο αφορά τις αυξανόμενες ανάγκες προσαρμογής του επιτελικού κράτους στις νέες απαιτήσεις της καπιταλιστικής αγοράς του κεφαλαίου, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, να γίνει πιο ευέλικτο, πιο επιτελικό, πιο προσαρμοστικό στις νέες καπιταλιστικές συνθήκες. Δηλαδή, «σχετίζεται με τους επιδιωκόμενους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης, τον τρόπο, την ικανότητα στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής και παράλληλα, να γίνει πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων».

Αναφερόμενος δε στη συζήτηση των ημερών, τόνισε ότι ο λαός υπέστη τα χειρότερα και με τη βασιλεία και με τη δικτατορία, επισημαίνοντας τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε η βασιλεία στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας. Αλλωστε, ανέφερε «οι διαφορετικές μορφές της δικτατορίας του κεφαλαίου, κατά την άποψή μας, δεν χωρίζονται με σινικά τείχη. Ακόμα και στην πιο εξελιγμένη της μορφή, δηλαδή, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, το περιεχόμενο της απόλυτης εξουσίας, δηλαδή, της δικτατορίας της κυρίαρχης τάξης, που είναι σήμερα απέναντι στον λαό, δεν αλλάζει».

 

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου