Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

«Κορόνα στο κεφάλι τους» το φάρμακο - εμπόρευμα

 


Οι ελλείψεις στα φάρμακα, που βιώνουν με τραγικό τρόπο οι λαϊκές οικογένειες, έχει μία και μόνη «επικεφαλίδα»: «Φάρμακο - εμπόρευμα - κέρδος». Σε αυτό ξεκινά και σε αυτό τελειώνει η συζήτηση, για όποιον θέλει να δει ξεκάθαρα τις αιτίες που εν έτει 2023, με τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις παραγωγικές δυνατότητες σε πολύ ψηλά επίπεδα, τα λαϊκά στρώματα είτε πληρώνουν πανάκριβα για τα αναγκαία φάρμακα, είτε τα στερούνται λόγω των ελλείψεων στην αγορά.

Αλλωστε, και μόνο η «λύση» που προωθεί η κυβέρνηση, να ακριβύνει δηλαδή τα φάρμακα για να περιοριστούν οι ελλείψεις, δείχνει και το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές: Οι μεγάλοι όμιλοι στην παραγωγή και στη διακίνηση του φαρμάκου, που δεν διστάζουν να αφήσουν τον λαό χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες, αν μια άλλη, ακριβότερη «αγορά» ικανοποιεί τη δίψα τους για μεγαλύτερα κέρδη.

* * *

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανακάλυψε βέβαια «την Αμερική». Ολες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ενισχύουν τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου - εμπόρευμα και θωρακίζουν τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ως έναν από τους πιο «δυναμικούς» κλάδους της οικονομίας. Τα ίδια έκανε προηγουμένως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια λέει όμως και τώρα, προσφέροντας άλλοθι στην κυβέρνηση που ανεβάζει τις τιμές των φαρμάκων, για να γίνει πιο «ελκυστική» η ελληνική αγορά για τους παραγωγούς και εμπόρους.

Ομολογούν δηλαδή και οι δυο ότι για να περιοριστούν οι παράλληλες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών - που είναι καθόλα «νόμιμες» με τους δικούς τους νόμους - και να καταλήξουν στην ελληνική αγορά φάρμακα που τώρα εξάγονται από τις βιομηχανίες σε ακριβότερες αγορές, πρέπει ο λαός να πληρώσει από την τσέπη του ακόμα πιο ακριβά το φάρμακο! Να το δίλημμα που βάζουν και οι δυο τους: 'Η θα έχεις ακριβότερο φάρμακο ή θα το ψάχνεις με το κιάλι στα φαρμακεία!

Αυτό εννοεί ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός όταν λέει: «Θέλω να είμαι ειλικρινής (...) έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται». Αυτό εννοεί και ο Ν. Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπληρώνει: «Στο θέμα της τιμής τώρα... Είναι προφανές ότι κάποια φάρμακα χρειάζεται να ανέβουν. Κάποια, όχι όλα. Δεν είναι και όλα του ενός ευρώ, να ανέβουνε. Είναι θέμα επιλογής τι γίνεται ακριβώς».

* * *

«Αμ' έπος, αμ' έργον» λέει το ρητό και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να το κάνει πράξη στην κυβερνητική του θητεία και μάλιστα μέχρι το τελευταίο της λεπτό: Τον Μάρτη του 2019, με τροπολογία σε νομοσχέδιο για την Υγεία, προχώρησε σε νέες αυξήσεις σε 1.800 κωδικούς φαρμάκων (!) μέσω του «επανακαθορισμού του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων» προβλέποντας μεταξύ άλλων, κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης, «σταδιακή αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς κατά 10% κάθε φορά και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης».

Το αποκαλυπτικό είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση δικαιολογούσε ως εξής τη νέα αύξηση: «Με τον τρόπο αυτόν αποσοβείται ο κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων οικονομικών και εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής που κάνει ασύμφορη την εμπορία τους». Αυτά δηλαδή που λέει σήμερα η ΝΔ και «επαυξάνουν» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, σε εκείνο το νομοσχέδιο υπήρχε κι ένα «δωράκι» ύψους 20 εκατ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους για το 2018, που θα ελάμβαναν μέσω της αύξησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback). Δηλαδή, αντί να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομήχανοι τα 20 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, που είναι το παραπάνω ποσό από αυτό που είχε συμφωνηθεί ότι θα τους καταβάλει ο Οργανισμός το 2018 για την αγορά φαρμάκων, ο ΣΥΡΙΖΑ τούς το χάρισε!

* * *

«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» θα σκεφτεί κανείς, αν ανατρέξει στις προσδοκίες που έτρεφαν οι φαρμακοβιομήχανοι από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015, αλλά και τις ιδιαίτερες σχέσεις που ανέπτυσσαν από τότε τα στελέχη του με τους ισχυρότερους παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας.

Ενας από αυτούς, γνωστός και για τα οπαδικά του αισθήματα, έλεγε τον Μάρτη του 2015, μιλώντας σε φαρμακευτικό συνέδριο: «Οι επιστήμονες του Φαρμάκου είναι εδώ, ετοιμοπόλεμοι, για να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους από τα μέτρα των προηγούμενων, μνημονιακών κυβερνήσεων (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση και έχει όλη τη στήριξη του ελληνικού λαού, να ανασχέσει αυτή την κατάσταση... Αναμένουμε να προχωρήσουν και οι προεκλογικές εξαγγελίες για τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα της Υγείας και πιστεύουμε ότι θα γίνουν πράξη, παρά τις απειλές των δανειστών».

Ο λαός δεν έχει τίποτα λοιπόν να περιμένει από παλιούς και επίδοξους «σωτήρες», που στηρίζουν με τους νόμους τους τα κέρδη των ομίλων από το φάρμακο - εμπόρευμα, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του λαού. Μόνο το ΚΚΕ απαιτεί σήμερα να απαγορευτούν για πάντα οι παράλληλες εξαγωγές και πρωτοστατεί στην πάλη για φάρμακο δωρεάν και σε επάρκεια τη στιγμή που το έχει ανάγκη ο ασθενής. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να πάψει το φάρμακο να αποτελεί εμπόρευμα, δηλαδή να πάψει το κέρδος να αποτελεί κριτήριο και κίνητρο στην παραγωγή και τη διακίνησή του. Να πάψουν τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους να παίζουν στα ζάρια την υγεία του λαού.


Κ. Π.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου