Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

«Point system» για «συνεργάσιμους» δήμους και Περιφέρειες

 

Είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές. Οπως είναι νωπές οι μνήμες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού την τελευταία μέρα του Αυγούστου: Προσπαθώντας να κουκουλώσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, εξήγγειλε ανάμεσα σε άλλα τη δημιουργία ενός «συστήματος αξιολόγησης» δήμων και Περιφερειών, για να υπάρχει τάχα καλύτερος συντονισμός με την κεντρική διοίκηση και να ελέγχεται αν κάνουν τα αναγκαία έργα ώστε να αποφεύγονται οι καταστροφές.

Χτες, ωστόσο, δημοσιεύματα στον Τύπο ήρθαν να ξεκαθαρίσουν τι σόι ...αξιολόγηση είναι αυτή που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οπως αποκαλύπτεται, πρόκειται για ένα ειδικό «point system» 12 σημείων, που θα μετράει τις επιδόσεις της Τοπικής Διοίκησης στην υλοποίηση βασικών κατευθύνσεων και τομέων της αντιλαϊκής πολιτικής. Απ' αυτές τις επιδόσεις θα εξαρτάται στη συνέχεια και το ύψος της κρατικής επιδότησης δήμων και Περιφερειών.

* * *

Τα 12 αυτά σημεία αφορούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα οικονομικά των δήμων και τα ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τις επιδόσεις τους στην πολιτική προστασία και στην «προστασία του περιβάλλοντος», με την υλοποίηση «πράσινων» πολιτικών. Για παράδειγμα, ένα από τα ζητήματα όπου θα αξιολογούνται οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Δεν θέλει πολύ για να καταλάβει κανείς ότι η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήριο το κατά πόσο μία δημοτική ή περιφερειακή αρχή προχωρά στην παραχώρηση φιλέτων για επιχειρηματική εκμετάλλευση και εμπορική αξιοποίηση.

Σε απλά Ελληνικά, αν ένας δήμος δεν το κάνει στον βαθμό που να ικανοποιεί το «point system» της κυβέρνησης, θα τίθεται εν αμφιβόλω η χρηματοδότηση που θα πάρει. Και μπορεί η χρηματοδότηση των δήμων από την κεντρική διοίκηση και τους κρατικούς πόρους να αποτελεί πλέον ...σύντομο ανέκδοτο, αυτό που βρίσκεται μπροστά όμως είναι η μοιρασιά των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ... Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η εκταμίευση και η κατανομή των πόρων τους έχουν αντιλαϊκά προαπαιτούμενα τόσο για τις Περιφέρειες όσο και για τους δήμους, ενισχύοντας τον ενιαίο τρόπο με τον οποίο προωθείται η κυβερνητική πολιτική από όλες τις βαθμίδες της κρατικής διοίκησης.

* * *

Υπάρχουν κι άλλοι τομείς στους οποίους θα αξιολογούνται δήμοι και Περιφέρειες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. Οχι βέβαια με κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, αλλά το κατά πόσο προχωρά η πολιτική που παραδίδει αυτόν τον χρυσοφόρο τομέα στους ιδιώτες, σε βάρος τόσο της τσέπης των δημοτών όσο και του περιβάλλοντος, αφού είναι γνωστό ότι προωθούνται εγκληματικές πρακτικές στη διαχείριση των σκουπιδιών (π.χ. καύση) και μάλιστα με «πράσινο» και «αειφόρο» μανδύα. Βασικό ρόλο εδώ θα παίζει η ανακύκλωση, όπου η «πράσινη» οικονομία επενδύει πολλά τα επόμενα χρόνια, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας και επενδύσεων για το κεφάλαιο, με «σπρώξιμο» βέβαια από κρατικούς - ευρωπαϊκούς πόρους, από την τσέπη του λαού δηλαδή, που συμπληρώνει η γνωστή «ανταποδοτικότητα».

Ανάμεσα στους τομείς που θα αξιολογούνται αναφέρονται και εκείνοι της «ποιότητας ζωής» ή των σχολείων, όπως πόσα πάρκα υπάρχουν σε έναν δήμο, πόσα σχολικά κτίρια, ποιων βαθμίδων και άλλα παρόμοια. Η κυβέρνηση παρουσιάζει τέτοιους τομείς αξιολόγησης ως «κίνητρο» για τους δήμους να «επενδύουν» στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μοχλό επιτάχυνσης αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες «τρέχει» κεντρικά το κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, που πέρασε στους δήμους χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια και κτιριακές υποδομές. Ως αποτέλεσμα, την καλύτερη αξιολόγηση θα την έχουν δήμοι που «σπέρνουν» κοντέινερ σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη για να στοιβάξουν τα νήπια.

* * *

Οπως και με κάθε άλλη αξιολόγηση, αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ποιος αξιολογεί, με ποια κριτήρια και για ποιον σκοπό. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Αξιολογητής είναι η κυβέρνηση, που, όπως έλεγε και προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θέλει «συνεργάσιμους» δήμους και Περιφέρειες, που θα «τρέχουν» τον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, ο οποίος σχεδιασμός βέβαια δεν συναντιέται πουθενά με τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Κριτήριο της αξιολόγησης είναι το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά προωθεί αυτόν τον σχεδιασμό η Τοπική Διοίκηση, φορτώνοντας το κόστος και τα βάρη στον λαό. Τέλος, στόχος της αξιολόγησης είναι να στενέψει κι άλλο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών, προσαρμόζοντάς το ακόμα περισσότερο στις ανάγκες και στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.

Ετσι, η αξιολόγηση που προαναγγέλλει η κυβέρνηση θα αποτελέσει έναν ακόμα μοχλό πίεσης και εκβιασμών στον λαό να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα νέες αντιδραστικές αλλαγές και χαράτσια, αλλιώς δεν θα πάρει ο δήμος χρηματοδότηση από το κράτος! Παράλληλα θα αποτελέσει άλλοθι νέων περικοπών στις κρατικές δαπάνες, ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, πετώντας το μπαλάκι για τη χρηματοδότησή τους στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, και από εκεί βέβαια στα λαϊκά νοικοκυριά.

* * *

Με το «καλημέρα» δηλαδή επιβεβαιώνεται η ανάγκη μιας ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, που θα βάζει εμπόδια σ' αυτήν την άγρια πολιτική και θα φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίησή τους. Σ' αυτούς τους αγώνες τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ, μαζί και οι εκλεγμένοι του στην Τοπική Διοίκηση, είτε ως δημοτική αρχή είτε ως μειοψηφία, θα συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά και με νέες δυνάμεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου