Χειροτέρεψε η οικονομική κατάσταση για 7 στους 10, το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι κόβει βασικά αγαθά
Eurokinissi |
Αλλωστε, έρευνα που δημοσίευσε χτες η ΓΣΕΕ αποτυπώνει την κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα, με το 90% των εργαζομένων να δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, εξαιτίας της ακρίβειας, το 30% να δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και ένα 37% ότι αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% ο έλεγχος τιμών. Το 64% των εργαζομένων σημειώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του το 2023, ενώ το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του μετά την απόφαση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και το 48% αυτών ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
Την ίδια ώρα και το ΙΟΒΕ καταγράφει επιδείνωση του λεγόμενου οικονομικού κλίματος τον Οκτώβρη. Η Ελλάδα ακολουθεί με σχετική χρονική καθυστέρηση το κλίμα απαισιοδοξίας που διαμορφώνεται στην ΕΕ, αφού λόγω εκλογών υπήρξε για ένα διάστημα ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών, η οποία σταδιακά ξεφουσκώνει. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος κινείται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-44,7 μονάδες από -45 τον Σεπτέμβρη), ενώ σχεδόν τα εφτά στα δέκα νοικοκυριά εκτιμούν ότι επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο η οικονομική τους κατάσταση, μόλις το 4% θεωρεί ότι υπήρξε μικρή βελτίωση, ενώ έξι στους δέκα αναμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους το επόμενο δωδεκάμηνο.
Στο μεταξύ, την οριστική «ταφόπλακα» στις «οριζόντιες» επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως προβλέπουν και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, την ώρα που οι τιμές του ρεύματος παίρνουν την ανηφόρα, ενώ επανενεργοποιείται και η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού. Τις ανακοινώσεις έκανε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζοντας «δέσμη έξι παρεμβάσεων», μεταξύ των οποίων η καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου από 1η Γενάρη του 2024, το οποίο - όπως και σήμερα - θα αυξομειώνει την τιμή που θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα, οπότε θα «διορθώνονται» προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον τύπο, με τη μόνη «σταθερά» τα κέρδη των ενεργειακών και άλλων ομίλων, που θα φορτώνονται ως χασούρα στις πλάτες του λαού. Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε χτες και μέτρα για τις ρευματοκλοπές και τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», με την κυβέρνηση να σπεύδει να κλείσει τις όποιες τρύπες υπάρχουν στο σύστημα για τη μετάβαση από τον έναν προμηθευτή στον άλλον, όπως και την «επέκταση» του επιδόματος θέρμανσης στους «ευάλωτους» καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, μέτρο που δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια να καλύψει τις ανάγκες.
Την ίδια ώρα, το μαύρο άσπρο προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση σχετικά με τη νέα φοροεπιδρομή που ανακοίνωσε εναντίον επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, σε έναν ακόμα κρίκο της αντιλαϊκής πολιτικής. Αλλωστε, διακηρυγμένος στόχος τους είναι να μπουν στα κρατικά ταμεία άλλα 3 δισ. ευρώ ετησίως πληρωμένα από τον λαό.
Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, είπε χτες ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» αποτελεί «μια συνολική παρέμβαση που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων», φέρνοντας τη «δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», όπως βαφτίζεται ο νέος «κεφαλικός» φόρος των 1.100 ευρώ και πάνω τον χρόνο.
Για να περάσει τη νέα φοροεπέλαση, ο εκπρόσωπος κατέφυγε στον κοινωνικό αυτοματισμό ισχυριζόμενος πως «όταν το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, γίνεται αντιληπτό απ' όλους πως πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση».
Αποσιώπησε πως την ίδια ώρα που τα αστικά επιτελεία «δείχνουν με το δάχτυλο» επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως συνώνυμο των φοροφυγάδων, «κλείνουν το ματάκι» στους «νόμιμα» και μόνιμα φοροαπαλλαγμένους επιχειρηματικούς ομίλους, που σταθερά και με όλες τις κυβερνήσεις πληρώνουν κάτω από το 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει και νέες φοροαπαλλαγές γι' αυτούς.
Τέλος, ο εκπρόσωπος εστίασε στο γεγονός ότι στήνεται η εφαρμογή «Appodixi», όπου πέρα από την πλατφόρμα με τις ηλεκτρονικές καταγγελίες της ΑΑΔΕ, «όποιος θέλει, να μπορεί να υποβάλει εύκολα μια καταγγελία και να επιβραβεύεται ανταποδοτικά σε περίπτωση παράβασης». Στην πράξη το αστικό κράτος επιβραβεύει το ψηφιακό «κάρφωμα» με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα όμως για να συμβιβαστεί ο λαός με την ιδέα ότι η φοροδιαφυγή των επαγγελματιών φταίει που δεν έχει ένα καλύτερο εισόδημα, ή που το αστικό κράτος δεν δαπανάει χρήματα για τις δικές του οξυμένες ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου