Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ισορροπημένη

 


«Η κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με θύματα αμάχους και με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Αγνοεί τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία και υπερβαίνει το δικαίωμα αυτοάμυνας της χώρας απέναντι στη Χαμάς». Αραγε στους πόσους νεκρούς αμάχους το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ κινείται εντός «αποδεκτών ορίων» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει τα παραπάνω κατάπτυστα σε ανακοίνωσή του; Και δεν είναι τα μόνα. Καλεί την κυβέρνηση «να ακολουθήσει την ισορροπημένη στάση της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών»! Αυτό ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο Εμ. Μακρόν συναντιόταν με τον Νετανιάχου και δήλωνε: «Είμαστε στη διάθεσή σας να συμπεριλάβουμε τη Χαμάς στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανάλογα με αυτό που το Ισραήλ θα μας ζητήσει να διεκπεραιώσουμε»... Η Γαλλία είναι έτοιμη ώστε «ο διεθνής συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», μη αποκλείοντας την εμπλοκή Γάλλων στρατιωτών στα πεδία των συγκρούσεων! Τι άλλο πετυχαίνει η Γαλλία, με αυτήν την ...ισορροπημένη στάση, από το να καταδικάζει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού στην κατοχή και να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» που οδηγεί σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή; Για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν υπάρχει κι άλλο πριν τον πάτο: Αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα», φτάνει να ανταγωνίζεται με την κυβέρνηση για τα «αποδεκτά όρια» των εγκλημάτων του κράτους - δολοφόνου και να ζητάει ...ισορροπημένη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Δεν τσιμπάνε...

Το 64% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα - σχεδόν δύο στους τρεις - δεν έλαβε καμία αύξηση το 2023, ενώ ένας στους τέσσερις (24%) εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριο. Μάλιστα, οι μισοί απ' αυτούς (48%) δηλώνουν ότι δεν αμείβονται για τις υπερωρίες που κάνουν. Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς (52%) θεωρούν ότι δεν θα λάβουν καμία αύξηση μετά το «ξεπάγωμα» των τριετιών, ενώ το 22% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν θα λάβει κάποια αύξηση. Από τις απαντήσεις αυτές σε έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, γίνεται φανερό ότι η «στήριξη των μισθών» που τσαμπουνάει η κυβέρνηση, είναι ένας ακόμα προπαγανδιστικός μύθος, ο οποίος καταρρίπτεται από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτή η πραγματικότητα, η οποία εκτός από τη συμπίεση των μισθών συνοδεύεται και από τεράστια ακρίβεια, οδήγησε το 90% των μισθωτών να μειώσει την κατανάλωση ακόμα και βασικών αγαθών, όπως το κρέας, τα ψαρικά, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και λαχανικά, αλλά και την κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση και ψύξη.


... ούτε «ψαρώνουν»

Μάλιστα, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, που εμφανίζει ως «διέξοδο» τα voucher και τα pass στις πιο φτωχές οικογένειες, οι μισθωτοί έχουν διαφορετική άποψη και ως αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου δηλώνουν ότι είναι «η αύξηση των μισθών» κατά 43% και «η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων» κατά 33%. Για κερασάκι στην τούρτα, το 81% θεωρεί ότι η καλύτερη προστασία για τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αίτημα που απορρίπτουν η σημερινή και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, διατηρώντας και ενισχύοντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Η διάχυτη δυσαρέσκεια λοιπόν για την πολιτική που συνθλίβει μισθούς και δικαιώματα, ήρθε η ώρα να βρει διέξοδο στη μόνη κατεύθυνση που μπορεί να ανοίξει δρόμο για τους εργαζόμενους και τον λαό: Στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα, στην πάλη για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Πάει πολύ

Πάει πολύ να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ...στο πλευρό των επαγγελματιών ενάντια στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης! «Θα σας μειώσουμε τη φορολογία γιατί είναι κοινωνικά δίκαιο, όχι γιατί σας κάνουμε χάρη», λέει ο Στ. Κασσελάκης σε μήνυμά του, υπενθυμίζοντας ότι «δυστυχώς» την πρώτη φορά που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραλάβει «άδεια ταμεία». Βέβαια δεν λέει ψέματα, γιατί αυτό ακριβώς έκανε: Ανέλαβε να γεμίσει τα «άδεια ταμεία» με το υστέρημα μισθωτών και επαγγελματιών. Τότε, αν και προφανώς ήταν «κοινωνικά δίκαιο» να έχουν οι επαγγελματίες αφορολόγητο και να μη χαρατσώνονται με το τέλος επιτηδεύματος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε τους φοροληστρικούς νόμους όλων των προηγούμενων και τις μνημονιακές προβλέψεις, αλλά ξεπαράδιασε κι από πάνω τη λαϊκή πλειοψηφία με νέους φόρους και χαράτσια. Κοκορευόταν μάλιστα στη συνέχεια για τα «μαξιλάρια» των 37 δισ. ευρώ που πλήρωσε ο λαός για να «κοιμάται ήσυχο» το κεφάλαιο. «Δίκαιο» λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ - όπως και για την κυβέρνηση - είναι ό,τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Το ξέρει άλλωστε καλά, τα «σκάγια» από την οργή των βιοπαλαιστών ΕΒΕ για τη φοροαφαίμαξή τους «παίρνουν» και τον ίδιο.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου