Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν έχει προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, που αφορά βέβαια περιπτώσεις στο όριο της εξαθλίωσης, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων. Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις, για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την κατανάλωση των νοικοκυριών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση των τιμολογίων.
Στην πραγματικότητα, το νέο καθεστώς βασίζεται σε αυτό που έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν και έχει αποφασιστεί σε διάφορα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας, δηλαδή ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος, για να αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης. Ουσιαστικά, λένε στον λαό να διαλέξει ή τη συσκότιση και την ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια ή το να χρυσοπληρώνει για να έχει ρεύμα. Αυτό δηλαδή που ισχύει στη χώρα μας, δηλαδή το σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, βάσει της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η επιδότηση μειώνεται για καταναλώσεις πάνω από τις 500 μεγαβατώρες. Αν, λοιπόν, η πρόταση της Κομισιόν γίνει αποδεκτή, αυτό θα σημάνει μία επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων που θα αντιμετωπίσουν ακριβότερα τιμολόγιο για το ρεύμα.
Ενα ακόμα ζήτημα που θα κληθούν να εξετάσουν είναι το πώς θα υλοποιηθεί το σύστημα που προτείνουν, αφού η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Μία από τις χώρες που στηρίζουν αυτή την πρόταση είναι η Ολλανδία. Εκεί ισχύει ένα ανώτατο όριο τιμών στην Ενέργεια για τα νοικοκυριά και για άλλους μικρούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουν περισσότερο από μια ανώτατη τιμή για φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο χρήσης.
Με δεδομένη τη συζήτηση στην ΕΕ, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με δηλώσεις του ανέφερε πως θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο το πλέγμα των μέτρων παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Κ. Σκρέκας υπενθύμισε πως τόσο ο μηχανισμός της επιβολής πλαφόν στην τιμή χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και οι επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι νομοθετημένα μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο. Η ουσία όμως είναι ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα όχι μόνο δεν έχουν μειώσει την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά ο αριθμός των διακανονισμών με τους παρόχους Ενέργειας έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», το ποσοστό των διακανονισμών με μικρούς οικιακούς καταναλωτές έχει αυξηθεί μέσα στους τελευταίους δύο μήνες από 10% και 15% σε 80% και 85%! Στοιχείο που δείχνει το πόσο τραγική είναι η κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά.
Θυμίζουμε επίσης ότι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μεν σε αναστολή από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά έχει ενσωματωθεί στις χρεώσεις του ρεύματος, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν πάλι στους λογαριασμούς, με πρόσχημα τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και την αδυναμία να δίνονται πλέον επιδοτήσεις!
Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup έγινε συζήτηση για το θέμα του «ψηφιακού ευρώ», για το οποίο αναφέρθηκε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ενώ επικυρώθηκε και τυπικά η προσχώρηση της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου