Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Ο «κατακερματισμένος κόσμος» των ανταγωνισμών στο επίκεντρο του Νταβός

 

' KEYSTONE / GIAN EHRENZELLER

Με φόντο την ολομέτωπη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εντεινόμενες αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, ξεκίνησε χτες στο Νταβός της Ελβετίας το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα... «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Στο φόρουμ συμμετέχει η αφρόκρεμα των δυτικών μονοπωλίων, με περίπου 1.500 διευθύνοντες συμβούλους από μονοπωλιακούς ομίλους, κερδοσκοπικά ταμεία, επιχειρηματίες, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 130 χώρες.

Απουσιάζουν ωστόσο οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, με την Ουάσιγκτον να εκπροσωπείται από τον ειδικό απεσταλμένο για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, ενώ με φόντο την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία απουσιάζουν επίσης οι εκπρόσωποι των μεγάλων ρωσικών μονοπωλίων.

Στις εργασίες αντίθετα θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Τεράστια όξυνση των ανισοτήτων και ευχολόγια για... πιο «δίκαιο» καπιταλισμό

Με αφορμή την έναρξη του Φόρουμ, η επικεφαλής της ΜΚΟ Oxfam, Γκαμπριέλα Μπούχερ, παρουσίασε έκθεση της οργάνωσης, που αποτυπώνει τη μεγάλη όξυνση των ανισοτήτων και την αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων και των περιουσιών τους παγκοσμίως, σε βάρος της ευημερίας των λαών της Γης και των εργαζομένων που παράγουν όλο τον πλούτο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, από το 2020 δημιουργήθηκε πλούτος ύψους 42 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, από αυτόν τον νέο πλούτο, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού απορρόφησε τα δύο τρίτα (!), με το υπόλοιπο ποσοστό να πηγαίνει στο 99% του πληθυσμού...

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκαν από το 2020, τα 54,4 δολάρια πήγαν στις τσέπες του 1% των πιο πλούσιων, ενώ μόνο 70 λεπτά πήγαν στο 50% των λιγότερο εύπορων.

Η κριτική της ΜΚΟ βέβαια γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης ενός πιο «δίκαιου» καπιταλισμού, που δεν θα διατρέχει «υπαρξιακές απειλές» από την τεράστια όξυνση της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων.

«Η ακραία συγκέντρωση πλούτου υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, διαφθείρει τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης, διαβρώνει τη δημοκρατία και αυξάνει την πόλωση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΜΚΟ, τονίζοντας πως οι ανισότητες έχουν γίνει «υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμασά τις γνωστές προτάσεις περί έκτακτης φορολογίας «αλληλεγγύης» των δισεκατομμυριούχων και των πολυεθνικών εταιρειών, που φυσικά δεν απαντά ούτε στο ελάχιστο στη ρίζα που γεννά και γιγαντώνει συνεχώς τις ανισότητες.

Αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση

Στο μεταξύ, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ προβλέπει ότι η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% το 2023 συγκριτικά με το 2% το 2022. Ως αιτίες αναφέρει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Επίσης προβλέπεται πως ο αριθμός των ανέργων διεθνώς θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. φτάνοντας στα 208 εκατ. το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τους πραγματικούς μισθούς και εισοδήματα.

«Η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως σημαίνει ότι δεν αναμένουμε οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά την κρίση της COVID-19 να ανακτηθούν πριν από το 2025», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάμανς, διευθυντής του τμήματος ερευνών του ILO.

«Η τρέχουσα επιβράδυνση σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχτούν θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με πολύ χαμηλές αμοιβές, μερικές φορές με ανεπαρκείς ώρες», αναφέρει η έκθεση. «Επιπλέον, καθώς οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τα ονομαστικά εισοδήματα εργασίας, η κρίση κόστους ζωής κινδυνεύει να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια».

Συνωστισμός... «ενεργειακών κόμβων» στα Βαλκάνια

Στο μεταξύ, έρευνα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos» αναφέρθηκε στην αναδιάταξη των ροών Ενέργειας στην Ευρώπη με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών, Μάρκο Πρίμορατς, δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί να καταστεί «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».

Η εφημερίδα τονίζει ότι η Κροατία δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει τον ρόλο της να μεταβάλλεται από την «ενεργειακή κρίση» στην Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες με ακτογραμμή έχουν εισέλθει στον αγώνα για το LNG.

«Με το LNG, γινόμαστε μάρτυρες διαφοροποίησης και παγκοσμιοποίησης των προμηθειών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Το τοπίο επανασχεδιάζεται πλήρως», παρατηρεί ο αναλυτής Βιγκνουγέν του Ινστιτούτου Ντελόρ στο Παρίσι, ενώ από την πλευρά του ο διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri), Μαρκ Αντουάν Είλ Ματζεγκά, επισημαίνει ότι η ακτή της βορειοδυτικής Ευρώπης καθίσταται πλέον το κύριο σημείο εισόδου για φυσικό αέριο.

Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.

Τεράστια έσοδα από την Ενέργεια στη Ρωσία

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε χτες πως τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 28%, φτάνοντας στα 2,5 τρισ. ρούβλια (36,71 δισ. δολάρια) σε ετήσια βάση το 2022.

Πρόσθεσε πως η «Gazprom» αύξησε την παροχή αερίου προς την Κίνα μέσω του αγωγού «Power of Siberia» φτάνοντας στα 15,5 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, ενώ η πετρελαϊκή παραγωγή αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας στα 535 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές αργού να αυξάνονται κατά 7%.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου