Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η προετοιμασία για γενικευμένο πόλεμο αποτυπώνεται και στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι μηχανές της πολεμικής βιομηχανίας δουλεύουν «στα κόκκινα», για να εφοδιάσουν τόσο τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, όσο και τους συμμάχους, όπως η Ουκρανία και το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ.
Η Εθνική Στρατηγική για την Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ, που επεξεργάστηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο τον Νοέμβρη του 2023 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, κάνει λόγο για «αποφασιστική δεκαετία» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ξεχωρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον ανταγωνισμό με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και τις νέες, επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ολα τα παραπάνω περιγράφονται στο κείμενο ως «οξεία απειλή που καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για αυξημένες και βελτιωμένες αμυντικές δυνατότητες τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τους συμμάχους και εταίρους». Με δεδομένο εξάλλου ότι τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ έχουν μειωθεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, η έκθεση περιγράφει «ένα διαφορετικό σύνολο βιομηχανικών απαιτήσεων και αντίστοιχων κινδύνων».
Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου διαπιστώνει ότι «τώρα έχουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης της παραγωγικής μας ικανότητας και της ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού μας». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η αμερικανική κυβέρνηση καλείται να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε η πολεμική βιομηχανία να «κινηθεί επιθετικά προς καινοτόμες δυνατότητες επόμενης γενιάς, συνεχίζοντας παράλληλα να αναβαθμίζει και να παράγει, σε σημαντικούς όγκους, συμβατικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται ήδη στη δύναμη».
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης, των παχυλών συμβάσεων και των φορολογικών κινήτρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της πολεμικής βιομηχανίας για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη «ευέλικτης» παραγωγής. Για παράδειγμα, μόνο για τις ανάγκες της αλυσίδας εφοδιασμού, από το 2021 το Πεντάγωνο έχει χρηματοδοτήσει με 893 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεις σε τομείς όπως η μικροηλεκτρονική για την αποθήκευση Ενέργειας κ.ά.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση της ζήτησης για πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών, το Πεντάγωνο έχει επενδύσει στην επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής στην Πενσιλβάνια και άνοιξε τον δρόμο για μια νέα μονάδα παραγωγής στο Τέξας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υψηλότερη ζήτηση. Εκτός από αυτά, ο στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε συμβάσεις αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2023, για να μπορεί να παραλαμβάνει περισσότερα από 80.000 βλήματα τον μήνα μέχρι το τέλος του 2025, που σημαίνει αύξηση 200% της υφιστάμενης παραγωγικής ικανότητας μέσα σε δυο χρόνια.
«Παρόμοιες προσπάθειες θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν την ικανότητα της Αμερικής να καινοτομεί και να παράγει τις πολεμικές δυνατότητες με ταχύτητα και κλίμακα που θα βοηθήσει στην εγγύηση της ικανότητας να πολεμήσει και να κερδίσει σε οποιαδήποτε σύγκρουση», σημειώνει η έκθεση. Κι επειδή όλα αυτά θα κοστίζουν ολοένα και πιο ακριβά στον λαό, συστήνεται να δοθεί έμφαση στην προετοιμασία εδάφους, με «δημόσια αναγνώριση της σχετικής επιβάρυνσης για τον φορολογούμενο και την ίδια την οικονομία και ευρεία αποδοχή της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων βιομηχανικών εταίρων μας, ως ζωτικής σημασίας για την εθνική άμυνα».
Από την έκθεση δεν λείπει βέβαια και η περιγραφή ορισμένων αδύναμων σημείων που υπονομεύουν τον σχεδιασμό για ταχεία ανάπτυξη της πολεμικής τους βιομηχανίας στα επίπεδα που απαιτεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενα από αυτά είναι η μεταφορά τις τελευταίες δεκαετίες της παραγωγής κρίσιμων εξαρτημάτων στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, «εδώ και τρεις δεκαετίες, η Κίνα έγινε η παγκόσμια βιομηχανική δύναμη σε πολλούς βασικούς τομείς - από τη ναυπηγική βιομηχανία έως τα κρίσιμα ορυκτά και τη μικροηλεκτρονική - που υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητα όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της συνδυασμένης παραγωγής των βασικών Ευρωπαίων και Ασιατών συμμάχων μας (...) Το υπουργείο Αμυνας ανησυχεί βαθιά για την κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμες αγορές, που της επιτρέπει να ελέγχει την τιμολόγηση των εμπορευμάτων και την πρόσβαση σε υλικά σε στρατηγικά κρίσιμους τομείς και να διαβρώνει την υγεία των βαριών βιομηχανιών που ιστορικά αξιοποίησε ο αμυντικός τομέας».
Καταγράφεται επίσης έλλειψη του απαιτούμενου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ για να καλυφθεί η ζήτηση της πολεμικής παραγωγής, καθώς έχει μειωθεί κατά 1,9 εκατομμύρια σε σχέση με το 1985. Ενδεικτικά, μόνο για το πρόγραμμα αναβάθμισης και ναυπήγησης Στρατηγικών Υποβρυχίων Βαλλιστικών Πυραύλων του Ναυτικού των ΗΠΑ, θα χρειαστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια προσλήψεις 100.000 εργαζομένων στα δύο κύρια ναυπηγεία του Ναυτικού και άλλες 17.000 για τις ανάγκες της αλυσίδας εφοδιασμού του προγράμματος.
Οι μηχανές της πολεμικής προετοιμασίας δουλεύουν στο «φουλ», καθώς οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες για τον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας και εμπορίου, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής. Η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού επιβεβαιώνεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις ως η μόνη απάντηση στη σαπίλα του καπιταλισμού, που οδηγεί τους λαούς σε νέα σφαγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου