Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Δεν ξεμπερδεύουν

 

 

Με παρακαταθήκη τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και ιδιαίτερα το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, χιλιάδες φοιτητές και μαθητές σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται αύριο να διαδηλώσουν ξανά: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το τερατούργημα!».

Η κυβέρνηση «έχει βρει τον μάστορά της» με τις μαζικές διαδηλώσεις και τις ζωντανές διαδικασίες σε σχολεία και σχολές. Παρά την προσπάθεια στην αρχή να ξεγελάσει και να καλοπιάσει τους φοιτητές, στη συνέχεια να τους τρομοκρατήσει και να καταστείλει τον αγώνα τους, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 6η βδομάδα, με καινούργιες δυνάμεις να μπαίνουν στη μάχη.

Η πλειοψηφία φοιτητών και μαθητών απορρίπτει το νομοσχέδιο και το δείχνει καθημερινά στα αμφιθέατρα και στους δρόμους. Εχει την αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών, των ακαδημαϊκών, των εργαζομένων στα ΑΕΙ, εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του κινήματος.

Γι' αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί απέναντι στη δυσαρέσκεια που μεγαλώνει, φυλάγοντας σαν «κόρη οφθαλμού» τον πυρήνα του αντιδραστικού νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλος από τη μεγαλύτερη προσαρμογή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της Μπολόνια και της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Η πρώτη, που χαρακτηρίζεται και «Μάαστριχτ της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», έχει στόχο να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη «κινητικότητα» των φοιτητών (και κατ' επέκταση εργαζομένων) στην ΕΕ, με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, ολόκληρη η ΕΕ μια ενιαία αγορά εκπαιδευτικών «προϊόντων» για τους φοιτητές - πελάτες και αυριανούς εργαζόμενους.

Συνέχεια της Μπολόνια είναι η Σύμβαση της Λισαβόνας, που «άνοιξε» ακόμα περισσότερο την «αγορά» και την κινητικότητα στην Εκπαίδευση, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και στη χώρα μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, κινούνται πάνω σ' αυτές τις ράγες. Υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενάντια στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Το ίδιο ισχύει και με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προωθείται μάλιστα στο όνομα του «ευρωπαϊκού δικαίου», για να παρακαμφθούν τα όποια εμπόδια βάζει το Σύνταγμα.

Έτσι εξηγείται και η εκκωφαντική συναίνεση που προσφέρουν στην κυβέρνηση για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας επί της ουσίας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παρά τα «ναι μεν αλλά» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερθεματίζουν για την επιβολή διδάκτρων από τα δημόσια πανεπιστήμια και δηλώνουν χωρίς ...ταμπού υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, διευκολύνοντας από τη μια την κυβέρνηση να προωθήσει τα αντιδραστικά της σχέδια, υπονομεύοντας από την άλλη τον αγώνα φοιτητών και μαθητών.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνει ρόλο «λαγού» για να επιταχυνθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16. Καλύτερους συμμάχους δεν θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση ενάντια στους φοιτητές και στον αγώνα τους για δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία...

Είναι όμως όλοι τους βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσουν «άβρεχτοι» από το ποτάμι της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης που φουντώνει και δεν γυρίζει πίσω. Με τους αγώνες της νεολαίας, που σπάει τη βιτρίνα της συναίνεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και αποκαλύπτει το πραγματικό της υπόβαθρο, δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν! Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους...

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη» της Τετάρτης 14 Φλεβάρη 2024.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου