Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ξάφρισμα

 

Οσο περισσότερο διεισδύουν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κι όσα περισσότερα κεφάλαια επενδύονται για την επέκτασή τους, τόσο περισσότερο επιβαρύνονται τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό επιβεβαιώνει η συζήτηση που ανοίγει ξανά για τις υποδομές που χρειάζεται να φτιαχτούν για να προσαρμοστεί το δίκτυο στα νέα δεδομένα της ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, επικαλούμενη σχετικές ευρωπαϊκές μελέτες, προαναγγέλλει για τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τέλη δικτύου, ώστε τα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές να «επιδοτήσουν» τις υποδομές που είναι αναγκαίες για την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, πανευρωπαϊκά, μόνο το ένα τρίτο της μέσης λιανικής τιμής του ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά αφορά αμιγώς το κόστος της Ενέργειας, ενώ τα άλλα δύο τρίτα κατευθύνονται σε φόρους κ.λπ., αναλογία που θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια, για να χρηματοδοτείται η επέκταση των ΑΠΕ. Πρόκειται για στοιχεία που «αδειάζουν» ξανά όσους προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, διαφημίζοντας το «φθηνότερο ρεύμα από τις ΑΠΕ», τη στιγμή που και το ρεύμα ακριβαίνει, μέσα από την «απελευθέρωση» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και οι άλλες χρεώσεις αυξάνονται, ξαφρίζοντας το λαϊκό εισόδημα. Τελικά, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι «πράσινοι» όμιλοι, που επεκτείνουν τις μπίζνες τους με λεφτά του λαού! Για τα μονοπώλια, λοιπόν, σίγουρα κέρδη και τζάμπα υποδομές, για τον λαό χαράτσια και ενεργειακή φτώχεια. Αυτή είναι με δυο λόγια η περίφημη «πράσινη μετάβαση».

Λαγοί

Πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι «εκλεκτοί» των αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση διεκδικούν ρόλο «λαγού» στα σχέδια που εξυφαίνονται στην πλάτη φοιτητών και μαθητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμαρχος Καβάλας, ο οποίος υιοθέτησε την πρόταση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει ο δήμος πρωτοβουλίες, με τη στήριξη των τοπικών βουλευτών, για να «προσελκύσει» ιδιωτικά πανεπιστήμια στην πόλη. Είναι μάλιστα τόσο πρόθυμος να βγει μπροστά «για το καλό της πόλης», που πρότεινε την εγκατάσταση ιδιωτικού πανεπιστημίου στις υποδομές του Διεθνούς Πανεπιστημίου! Με τέτοια φόρα που πήρε ο δήμαρχος, στο τέλος θα προσφέρει και τους φοιτητές της πόλης «στο πιάτο» των ιδιωτικών πανεπιστημίων προκειμένου να τα προσελκύσει... Η στάση του πάντως είναι αποκαλυπτική για το πώς η Τοπική Διοίκηση, με ευθύνη των εκλεγμένων όλων των αστικών κομμάτων, γίνεται μοχλός και στήριγμα για να «τρέξουν» τα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης, ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Δεν ξεχνάμε ότι μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Αλεξανδρούπολη, ένας άλλος δήμαρχος πρωτοστατεί στη μετατροπή της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, πουλώντας φούμαρα για ...ανάπτυξη και «ασφάλεια». Απέναντι σ' αυτές τις πλειοψηφίες πρέπει να σταθεί ο λαός για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που διαλύει τη ζωή του, βάζοντας την Τοπική Διοίκηση και τους εκλεγμένους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο κάδρο των ευθυνών και στο στόχαστρο των διεκδικήσεών του.


Νέος γύρος

Τα ...ζόρια τους έχουν απ' ό,τι φαίνεται οι τράπεζες, τα funds και οι servicers με το πρόγραμμα «Ηρακλής», καθώς δεν «τσουλάνε» οι εισπράξεις από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι ανησυχίες για μελλοντική κατάπτωση των εγγυήσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που παρέχει το Δημόσιο. Γι' αυτό συζητείται τώρα η λήψη «ενισχυτικών» μέτρων, όπως η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να βγαίνουν πιο γρήγορα στο σφυρί σπίτια και περιουσίες λαϊκών νοικοκυριών. Παράλληλα, η κυβέρνηση επισπεύδει την κατάθεση νομοσχεδίου για να μην αναβάλλονται πλειστηριασμοί, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για διευκόλυνση των συναλλαγών στη λεγόμενη «δευτερογενή αγορά» των «κόκκινων» δανείων, όπου χάνεται κυριολεκτικά η μπάλα για το ποιος σου παίρνει τελικά το σπίτι! Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο γύρο επίθεσης από το κράτος και την κυβέρνηση στα χρεωμένα νοικοκυριά, που μόνο η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα του λαού απέναντι σε όποιον χάνει το σπίτι του μπορούν να εμποδίσουν.


Γάντι

Να τους χαίρεται η ΝΔ τον Μπέο και τον Μουτζούρη, με τις αντιδραστικές και ομοφοβικές δηλώσεις τους. Ομως - για να μην ξεχνιόμαστε - τον Μουτζούρη τον «αγκάλιασαν» και τον πρότειναν ως υποψήφιο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, με ανοιχτή επιστολή που υπέγραφαν πριν τις εκλογές. Ως «διαφωνών» με τη ΝΔ, ο Μουτζούρης «πήγαινε γάντι» στα «προοδευτικά μέτωπα» που προπαγάνδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Για τέτοιες κολεγιές βέβαια - ακόμα κι αν στο Β. Αιγαίο δεν ευδοκίμησαν τελικά - το έδαφος είναι στρωμένο από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν όλοι μαζί, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσά τους και ο Μουτζούρης, είτε ως επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, είτε όχι...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου