Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 

 

Τέμπη. 28.2.2023. Μια ημερομηνία χαραγμένη στη μνήμη του λαού και της νεολαίας. Δεν ξεχνάμε. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Το σύνθημα που δόνησε όλη τη χώρα στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στην κοιλάδα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, παραμένει ολοζώντανο, όχι μόνο γιατί δεν ξεχνάμε,αλλά γιατί επιβεβαιώνεται δραματικά με χίλιες δυο αφορμές.

Το μήνυμα ότι «δεν ξεχνάμε» έστειλε και το μεγάλο πλήθος κόσμου που συνέρρεε από νωρίς στη συναυλία που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Καλλιμάρμαρο από τον Σύλλογο Συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Το μήνυμα αυτό έστειλαν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, που με κατακόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «το έγκλημα στα Τέμπη δε θα συγκαλυφθεί» μοίραζαν το «εισιτήριο χωρίς επιστροφή» δείχνοντας ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία. «Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες διαδηλώσεις εργαζόμενων, φοιτητών, μαθητών που με τα σωματεία τους και τους φοιτητικούς συλλόγους διατράνωσαν το σύνθημα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" και έδειξαν τη δύναμή μας. Έτσι συνεχίζουμε και στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη με σύνθημα "Λεφτά για μισθούς - παιδεία - υγεία. Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία"», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα που μοίραζαν.

Θ. Κωτσαντής: Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί: Το είπαμε και το κάναμε πράξη!

 

 

Σε δήλωση του, πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τόνισε:

«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Το είπαμε και το κάναμε πράξη στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις παρεμβάσεις του λαού και της νεολαίας, τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή. Σήμερα είμαστε εδώ και συνεχίζουμε γιατί δεν ξεχνάμε τους 57 αδικοχαμένους στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, γιατί δεν συγχωρούμε και αντιστεκόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική απελευθέρωσης των μεταφορών της ΕΕ. Την πολιτική του "πάμε κι όπου βγει", που θυσιάζει τις ζωές μας στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Είμαστε εδώ για να μην συγκαλυφθούν οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες των υπουργών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη μόρφωση, τις σπουδές, την Υγεία, τη δουλειά με δικαιώματα και τη ζωή που μας αξίζει. Είμαστε εδώ, όπως θα είμαστε παρόντες και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 του Νοέμβρη. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών είμαστε φωνή»!

 

 
 

«Μακάρι να μη χρειαζόταν να είμαστε εδώ απόψε, μακάρι να ήμασταν με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μαζί στη ζωή». Με αυτά τα λόγια οι διοργανωτές καλωσόρισαν το πλήθος. Να μνημονεύσουμε τους ανθρώπους που άδικα έφυγαν τόσο νωρίς, σημείωσαν ακόμα στο άνοιγμα. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων άνοιξε τη συναυλία με ένα μοιρολόι που έγραψε προς τιμήν της νιότης που χάθηκε στο έγκλημα των Τεμπών. «Όρκο βαρύ σου δίνουμε, ν' ακούσουν οι ουρανοί, πως θα δικαιωθούμε ο,τι κ να γενεί»,σημείωσε.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή οι Κοινοί Θνητοί λέγοντας γι αυτούς ήρθαμε να παίξουμε, για τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν άδικα και για όλους εσάς, τα παιδιά που δεν κάθονται καλά. «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί» ξεκαθάριζε το πανό των φοιτητικών συλλόγων που απλώθηκε στην αρένα.

Επίσης, σε μια παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Αντ. Μειμάρης εκ μέρους του συγκροτήματος των ΚΘ, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «για εμάς το έγκλημα στα Τέμπη ήταν κρατική δολοφονία» και τόνισε ότι υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που με την πολιτική της ΕΕ απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο. Υπογράμμισε ακόμα ότι «Μας εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης» και υπογράμμισε ότι «σαν συγκρότημα κ σαν άνθρωποι είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για ασφαλείς μεταφορές, για μεροκάματο κ.λπ. Στέλνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για λευτεριά όπως και στους φαντάρους που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους, τόνισε ξεσηκώνοντας θύελλα χειροκροτημάτων. 

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» είπαν στο τέλος του προτελευταίου τραγουδιού τους «Του κόσμου οι λαοί». Είναι πολύ ωραίο να περνάνε κι άλλα μηνύματα σε μια συναυλία, ανέφερε από μικροφώνου ο ΜητσοΦου ενώ ολοκλήρωσαν την παρουσία τους με το τραγούδι που έγραψαν για το έγκλημα στα Τέμπη και ακουγόταν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, «Το έγκλημά τους μην αφήσεις να ξεχαστεί...».

Και εκείνη την ώρα, απ' έξω από το Καλλιμάρμαρο περνούσαν κορνάροντας οι απεργοί διανομείς, αποτίοντας τα σέβη τους στην μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη και δίνοντας τον δικό τους αγώνα για τη ζωή και το μεροκάματο. 

 



«Είμαστε όλοι εδώ γιατί από το Φλεβάρη του 2023 η ανάγκη για δικαιοσύνη κυλάει από τα μάτια μας», είπε μεταξύ άλλων ο Φοίβος Δεληβοριάς παίρνοντας τη σκυτάλη. 

«Θα το γράψει ο τοίχος πως δεν ήταν ενός ανθρώπου λάθος.. Θα το πει και ο Κέδρος πως εδώ σκοτώνει όπου βρει το κέρδος... Αν δε βρω το τέρμα δε θα ησυχάσω, δε θα σταματήσω, δε θα ξαποστάσω. Δε θα κάνω πίσω και δε θα ξεχάσω θα σε πάρω εγώ παιδάκι μου όταν φτάσω»... Με τους στίχους αυτούς ο Φ. Δεληβοριάς ξεσήκωσε το στάδιο, ευχόμενος σε όλους καλή δύναμη.

Στη σκηνή, έπειτα ανέβηκε η Τάνια Τσανακλίδου, λέγοντας ότι «με πολύ μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό στους ανθρώπους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη και στον αγώνα των οικογενειών τους, είμαι εδώ για να φωνάξουμε ότι δεν ξεχνάμε και δε θα ξεχάσουμε, δε θα σταματήσουμε μέχρι οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν». 

Στη συνέχεια η Τάνια Τσανακλίδου διάβασε το μήνυμα ενός κοριτσιού που, όπως είπε, είναι «κάπου ανάμεσά σας και νομίζω είναι και η δική σας φωνή». Ένα μήνυμα, που κατέληγε :«Ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν στο έγκλημα στα Τέμπη και κυρίως στα παιδιά, ας γίνουμε εμείς το φως, με το να μετέχουμε, να μαθαίνουμε, να διεκδικούμε. Μα πάνω απ' όλα με το να υπερασπιζόμαστε την πιστή μας σε ένα καλύτερο αύριο. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει ότι δεν υπάρχει καλύτερο αύριο». Και συνέχισε με τον «Μικροκοσμο»... με το στάδιο να τη συνοδεύει ρυθμικά.

Ο Σωκράτης Μάλαμας κάλεσε τη Μαρία Καρυστιανού στη σκηνή, η οποία είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στον κόσμο που αγκάλιασε την εκδήλωση κι ένα πολύ ηχηρό «όχι δεν ξεχνάμε, δε θα ξεχάσουμε πότε».

«Μες στην κοιλάδα των Τεμπών, φόβος των μηχανοδηγών, είναι ένας γέρο-πλάτανος, μαγκούφης και παράφωνος (...) λεν πως ήταν άνθρωπος παλιά κι είχε παιδιά στην ξενιτιά»... Ο Σωκράτης Μάλαμας, έχοντας στο πλευρό του σε μεγάλο μέρος της συναυλίας την Ιουλία Καραπατάκη, δόνησε το στάδιο και αφιέρωσε στους γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη το κομμάτι Κήπος.

Η συναυλία συνεχίζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ στη σκηνή ανέβηκε και η Μάρθα Φριντζήλα.

 

 










1 / 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου