Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Βγάζει μάτι


Στη συζήτηση για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αποκλίσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαρρέει ότι διαθέτει «μαξιλάρια», με πρώτο και καλύτερο την περικοπή 300 εκατ. ευρώ από «έκτακτες δαπάνες» για την Υγεία και την Πρόνοια, χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινήσεις. Το γεγονός, όμως, ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για περικοπές που αφορούν κατά κανόνα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, από τα οποία θα «εξοικονομηθούν» κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, ένα κατεξοχήν πρόγραμμα διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας. 
 
Αν, μάλιστα, η είδηση αυτή συνδυαστεί και με τη δημοσιοποίηση χτες μιας ενδεικτικής λίστας με τα επιδόματα που η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να περικοπούν, τότε έχουμε την πλήρη εικόνα για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση: Αφού ταράξει το λαό στους φόρους και στις περικοπές δαπανών, θα έρθει στο τέλος να στερήσει από τους πιο αδύναμους τα ελάχιστα επιδόματα που έχουν απομείνει, για να τους στείλει κατευθείαν στο ΚΕΑ με πολύ μικρότερο κόστος για το κράτος, άρα με μεγαλύτερες «εξοικονομήσεις» για τον φετινό προϋπολογισμό. 
 
Δηλαδή, απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, η ταξική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης βγάζει μάτι...

Να τους σύρουν στο γκισέ
 
Ξαναφουντώνει αυτές τις μέρες η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, αφήνοντας να διαρρέονται σχέδια για «διευκολύνσεις» από τις τράπεζες σε όσους δεν έχουν προσέλθει έως σήμερα στα γκισέ για να αναζητήσουν κάποιον διακανονισμό.

 Το γεγονός ότι αναζητείται «λύση» γι' αυτήν την κατηγορία των δανειοληπτών δείχνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και απασχολεί ιδιαίτερα τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο. Ανάλογο σχέδιο νόμου λέει ότι θα φέρει τις επόμενες μέρες και η ΝΔ. 

Το «κλειδί», όμως, για να καταλάβει κανείς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, των τραπεζών, αλλά και της ΝΔ, βρίσκεται σε αυτό που γράφτηκε σε μια κυριακάτικη εφημερίδα σχετικά με τα «νέα» προγράμματα για τα «κόκκινα» δάνεια, ότι θα απευθύνονται δηλαδή σε «μη έχοντες, που είναι πρόθυμοι να είναι συνεπείς στο μέτρο των δυνατοτήτων τους».

 Πρόκειται, δηλαδή, για δανειολήπτες από τα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κανέναν από τους σημερινούς διακανονισμούς που προσφέρουν οι τράπεζες και συνεχίζουν έτσι μήνα με το μήνα να μεγαλώνουν το χρέος τους. 

Ετσι, προκειμένου οι τράπεζες να τους βάλουν να πληρώσουν έστω και το «κατιτίς», επεξεργάζονται σχέδια και διευκολύνσεις που θα κάνουν τους μελλοντικούς διακανονισμούς πιο «θελκτικούς» για τις λαϊκές οικογένειες που χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους. 

Αυτός είναι ο στόχος της «μίνι σεισάχθειας» που διακηρύττει η κυβέρνηση και όχι βέβαια η ανακούφιση των χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών από τα βαριά τους χρέη.

«Ζήτω η επιχειρηματικότητα!»
 
Με εκπροσώπους «νεοφυών επιχειρήσεων» συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας κατόπιν: «(...) το εκκολαπτόμενο σύστημα νέας επιχειρηματικότητας χρειάζεται έμπρακτη υποστήριξη από την Πολιτεία. Χρειάζεται υποστήριξη στο επίπεδο της χρηματοδότησης. Χρειάζεται υποστήριξη κυρίως στο επίπεδο της μείωσης και των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και της φορολογίας (...) Αποτελεί δέσμευση της ΝΔ η οριζόντια στήριξη της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας». Ευκαιρία δεν χάνει η ΝΔ να τάξει νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, νέες επιδοτήσεις για το κεφάλαιο. Η δε τέτοια πρεμούρα της εντείνεται όσο βλέπει ότι έχει σκληρό αντίπαλο σε αυτά τα ζητήματα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σύστημα αγκαλιάζουν... 
 
Ιδρωσε για την παράσταση που έδωσε χτες ο φασίστας Μιχαλολιάκος στη Βουλή με αντικομμουνιστικό ντελίριο, όπως άλλωστε αναμενόταν. Ο πιο παρατηρητικός όμως θα διαπίστωνε ότι διόλου δεν πρωτοτύπησε καθώς αυτά που παπαγάλιζε, ως μαντρόσκυλο του συστήματος, τα λένε και άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης. Για παράδειγμα, τα όσα έκραξε ενάντια στο ΚΚΕ δεν ήταν πολύ μακριά από τη γραμμή του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη. Ενώ οι «εθνικιστικές κορόνες», με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, για το τι ακούγεται στα νησιά του Αιγαίου και τις μικρασιατικές ακτές, τα έλεγε πριν από λίγες μέρες και ο Π. Καμμένος... Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως «οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν»...

Ε, όχι και Σπαρτακιστές!
 
Πολύ κλάμα χύνει ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» στην Ισπανία, Πάμπλο Ιγκλέσιας, για τη ...χαμένη τιμή της αριστεράς, επειδή το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ψηφίσει για σχηματισμό νέας κυβέρνησης Ραχόι. Σε άρθρο του με τίτλο «Η τάξη βασιλεύει στη Μαδρίτη» (αναδημοσιεύεται στη χτεσινή «Αυγή»), ο φέρελπις διαχειριστής του καπιταλισμού παραφράζει το αντίστοιχο της μεγάλης Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ «Η τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο», που γράφτηκε το 1919, μετά την ήττα της επανάστασης των Σπαρτακιστών.

Ο καθένας, βεβαίως, έχει το δικαίωμα να αυτοπαρουσιάζεται όπως επιθυμεί, αλλά να παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο μόρφωμα ως Σπαρτακιστές, ε, εκεί η ...επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το ότι ο Ιγκλέσιας λυπάται γιατί δεν του βγήκαν τα παζάρια με τους Σοσιαλιστές, για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα αστικής διαχείρισης που το πλασάρει για φιλολαϊκή πολιτική (κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015), είναι δική του δουλειά, και δηλωτική του πόσο ...αριστερός είναι. Αλλά να θέλει να εμφανιστεί και ως επαναστάτης, καπηλευόμενος τις αξίες αγωνιστών του εργατικού κινήματος, αυτό είναι ιεροσυλία. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ υπήρξαν θύματα μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης σαν κι αυτή που ήθελαν οι «Ποδέμος» να φτιάξουν μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου