Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε βάθος χρόνου


Δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις και δέσμευση όλων των αστικών κομμάτων περιγράφουν πηγές της Ευρωζώνης, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα για το κεφάλαιο «σε βάθος χρόνου»

«Ψαλίδι» στην πρόβλεψη για το ρυθμό ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ το 2017 βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα υψηλόβαθμος παράγοντας επιβεβαίωσε χτες ότι για το 2018 υπάρχει συμφωνία και για νέα αντιλαϊκά μέτρα, ως προανάκρουσμα βέβαια του νέου πακέτου στο 2% του ΑΕΠ ή πάνω από 3,8 δισ. σε ετήσια βάση, που θα κλιμακωθεί από το 2019.

Ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε επίσης το γεγονός ότι η πλευρά του ΔΝΤ έχει ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία, αν γίνει κυβέρνηση, να μην προχωρήσει σε απόσυρση των μέτρων που θα «προνομοθετηθούν», για το οποίο άλλωστε υπάρχει ρητή αναφορά και στα προς υπογραφή «επικαιροποιημένα» μνημόνια.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης:

-- Υπάρχουν 140 παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη «αξιολόγηση». Αυτές επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες και συγκεκριμένα στο χρηματοπιστωτικό, την ανταγωνιστικότητα, τη δημόσια διοίκηση και τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 80 από αυτές θα νομοθετηθούν άμεσα με το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 22 Μάη.

-- Ξεκαθάρισε ότι για το 2018 υπάρχει ένα «δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,2% - 0,3% του ΑΕΠ». Πρόκειται για ποσά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, που βέβαια θα καλυφθούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης.

Να σημειωθεί ότι στο συμπληρωματικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η καρατόμηση κατά 50% στο πετρέλαιο θέρμανσης λαϊκών νοικοκυριών, παραπέρα συμπίεση προνοιακών επιδομάτων, όπως για το επίδομα ανεργίας στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κ.ά.
Τα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων αναμένεται να ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

-- Ανέφερε πως είναι προτιμότερο να υπάρχει ευρεία συναίνεση για τη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΝΤ και όχι η Κομισιόν, απαιτεί διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ ότι δεν θα αντιστρέψει τις «μεταρρυθμίσεις». Μάλιστα, όπως είπε, κάτι τέτοιο έχει γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.

-- Εφόσον υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας στο επόμενο Γιούρογκρουπ, θα χρειαστούν 4 - 5 βδομάδες για την εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Από την πλευρά του το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.

-- Προανήγγειλε τέλος την υποβάθμιση της πρόβλεψης σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο 2% έναντι 2,7% στην προηγούμενη έκθεση με τις «Χειμερινές Προβλέψεις», ενώ απέδωσε το «ψαλίδισμα» σε «καθυστερήσεις» της «αξιολόγησης».

Συνεχίζονται οι συνεννοήσεις
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ «κλείδωσε» η λίστα με τα πρώτα «προαπαιτούμενα», που θα ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή, καθώς και μέσω Υπουργικών Αποφάσεων και άλλων παρεμβάσεων.

Την ίδια ώρα, οι εξ αποστάσεως συζητήσεις σε «τεχνικό επίπεδο» επικεντρώνονται στην παροχή «διευκρινίσεων» επί των τελικών νομοθετικών διατάξεων που θα ψηφιστούν από τη Βουλή, με βάση τις οποίες η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, θα δρομολογήσει τις αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Διελκυστίνδα» για το κρατικό χρέος
 
Το ύψος και η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν τους σημαντικούς παράγοντες για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, επισημαίνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή» δεν προετοιμάζονται μέτρα για την «ελάφρυνση», επαναλαμβάνοντας ότι αυτά θα εφαρμοστούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος», που «προς το παρόν επιδιώκεται» να επιτευχθεί το 2018, όπως μεταδίδει η «Deutsche Welle».

Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα προχωρήσει στην εξαγορά δανείων που ήδη έχει χορηγήσει το ΔΝΤ, ύψους 13 δισ. ευρώ, με στόχο τη «διευκόλυνση» των αποπληρωμών με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες διάρκειες λήξης.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου