Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

«Λερώνει τα χέρια του» για το κεφάλαιο, «κουνάει το δάχτυλο» σε ΚΚΕ και εργατικό κίνημα



Eurokinissi
Το ρόλο εκείνου που «λερώνει τα χέρια του» για το κεφάλαιο έσπευσε να διαφημίσει κατά τη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τον «εκνευρισμό» της κυβέρνησής του για τις μαζικές αντιδράσεις που προκαλεί η αντιαπεργιακή διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τόλμησε να χαρακτηρίσει «υπηρεσία στους εργαζόμενους», επιτέθηκε στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, εμφανίζοντας τις κινητοποιήσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως κινητοποιήσεις που στερούνται αιτιολογίας.
 Η «απολογία» ξεκίνησε με αφορισμούς περί «δυνάμεων που περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία σαν τους χιλιαστές», που «κρύβονται πίσω από θεωρίες και νομοτέλειες», σε αντίθεση με την κυβέρνησή του που «λερώνει τα χέρια της» - πράγματι, αφού βγάζει τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο - και δεν «απέδρασε» παραδίδοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης στον «αντίπαλο, το παλιό πολιτικό σύστημα».


Προσπαθώντας να υποβαθμίσει το χτύπημα στην απεργία που δρομολογεί η κατάπτυστη τροπολογία, ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε τα κυβερνητικά ψεύδη ότι τάχα δεν υποχώρησε σε απαιτήσεις για ομαδικές απολύσεις, θέσπιση λοκ άουτ κ.ά., για τα οποία η κυβέρνησή του έχει ανοίξει ορθάνοιχτα την πόρτα, αλλά απλά «συμβιβάστηκε» σε ό,τι αφορά την απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Παράλληλα, ωρυόμενος ότι είναι «απολύτως ψευδής η καμπάνια που διεξάγεται με το επιχείρημα ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση δικαιώματος απεργίας» και ότι «η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ» - προσπερνώντας εξόφθαλμα τα εύσημα που μόλις πριν από δύο μέρες του είχε δώσει ο ΣΕΒ για τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως και για το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, πρόβαλε ως «επιχείρημα» ότι η ΝΔ θα τα έκανε ...χειρότερα και ότι οι εργοδότες... ζητάνε κι άλλα!

Κατόπιν τούτων, το θράσος απογειώθηκε: Κατηγόρησε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι «σκορπάει ηττοπάθεια στους εργαζόμενους», αυτούς που η κυβέρνησή του θέλει να δέσει πισθάγκωνα παραδίδοντάς τους έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών και απεφάνθη ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση. Ούτε καταργείται ούτε απειλείται. Εμείς θέλουμε τα σωματεία μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση»!

Απευθυνόμενος ειδικότερα στο ΚΚΕ τόλμησε να του κάνει υποδείξεις για τον τρόπο που θα κινητοποιείται, εκφράζοντας και τον μύχιο πόθο των καπιταλιστών να γίνει βαστάζος, διά του «κοινωνικού διαλόγου», των αντεργατικών επιδιώξεων που η κυβέρνηση υπηρετεί, λέγοντας: «Την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφτούν υπουργείο Εργασίας, δεν χρειάζονται τηλεοπτικά συνεργεία ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος χρειάζεται, επαγρύπνηση χρειάζεται αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Εσπευσε βέβαια να εξηγήσει ότι τα όρια της... βελτίωσης τα θέτουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, «διευκρινίζοντας» πως πρέπει «να αντιληφθούμε όλοι σε ποια πραγματικότητα ζούμε, ποιους συσχετισμούς και σε ποιο πλαίσιο προσπαθούμε να κερδίσουμε έδαφος προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας».

Θρασύτατη απόπειρα να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο
Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός επιδόθηκε στη γνωστή προσπάθεια να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο. Είπε ότι «βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος μνημονίων», και μάλιστα με τους καλύτερους όρους για το λαό, που «βλέπει φως και διέξοδο», προβαίνοντας σε έναν προφανή εξωραϊσμό του πολυνομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι περιέχει πολύ περισσότερα θετικά σημεία έναντι των όποιων αρνητικών.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας της χρέωσε εκνευρισμό επειδή το αφήγημα της αποτυχίας της κυβέρνησης καταρρέει και αντιθέτως η κυβέρνησή του τα κάνει όλα πολύ καλύτερα, κοινώς κάνει καλύτερα τη δουλειά για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κάνοντας τον απολογισμό προς το κεφάλαιο αναφέρθηκε στους «στόχους» που πιάνει η καπιταλιστική οικονομία πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, λέγοντας πως «παρά τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες σας η Ελλάδα έχει αλλάξει δρόμο (...) Η οικονομία ανακάμπτει, πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει μειώσει την ανεργία, καταγράφεται ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, οι αποδόσεις ομολόγων με δεκαετή διάρκεια βρίσκονται σε επίπεδα 2006». Πρόσθεσε πως «αυτή η θετική δυναμική αναμένουμε να αποκρυσταλλωθεί στις συζητήσεις με τους εταίρους μας και για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι κρίσιμο ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ακόμα ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

Επί του περιεχομένου του πολυνομοσχεδίου ο Αλ. Τσίπρας κόμπασε ότι προωθεί εκσυγχρονισμούς - αναγκαίους στο μεγάλο κεφάλαιο - όπως το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, ενώ δήλωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει να νομοθετεί η κυβέρνηση και τις υπόλοιπες αξιώσεις του κεφαλαίου για στιβαρή και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, για νομοθεσία σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες του, ενώ έκλεισε την παρέμβασή του υποσχόμενος «δίκαιη ανάπτυξη, με αύξηση πλούτου και μισθών, αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου