Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μια έκθεση ντοκουμέντο - απάντηση για τη δράση των δοσίλογων και άλλων αστικών μηχανισμών την περίοδο της Κατοχής


Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική έκθεση, που βρέθηκε σε φάκελο της Ελληνικής Χωροφυλακής της κατοχικής περιόδου

Από την εισαγωγή, ακόμα, της έκθεσης εκφράζονται οι ανησυχίες για τις μετά την Κατοχή εξελίξεις...
Από την εισαγωγή, ακόμα, της έκθεσης εκφράζονται οι ανησυχίες για τις μετά την Κατοχή εξελίξεις...
Ολο και πιο συχνά, τελευταία, σε μια σειρά έντυπα, από την προεξάρχουσα στον τομέα αυτόν εφημερίδα «Δημοκρατία», αλλά και φασιστικές φυλλάδες όπως ο «Στόχος», η «Ελεύθερη Ωρα», με ειδικά αφιερώματα και προσφορές επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία και να επαναθεμελιώσουν τα γνωστά επιχειρήματα της περιόδου του εμφυλίου πολέμου περί «κομμουνιστικών εγκλημάτων» την περίοδο της Κατοχής.

Την ίδια στιγμή ηρωοποιούν τους αστικούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που έδρασαν σε συνεργασία με τους ναζί αλλά και σε σύνδεση με την αστική κυβέρνηση του Καΐρου, ενάντια στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, συνολικά ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, μηχανισμούς υπεύθυνους για εγκλήματα ενάντια συνολικά στο λαό.

Ο βίος και η πολιτεία τους είναι λίγο - πολύ γνωστά. Κι όμως, πολλά δεν έχουν ακόμα ειπωθεί, ακόμα περισσότερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Πρόσφατα, έφτασε στον «Ριζοσπάστη» ένας ογκώδης φάκελος, «ξεχασμένος» για δεκαετίες στο σπίτι ενός ανώτατου αστυνομικού υπαλλήλου, ένας φάκελος με καταγραφές από αυτήν ακριβώς τη δεκαετία του '40.

Απ' αυτόν τον φάκελο, που στο εξώφυλλό του φιγουράρει ο τίτλος «Ελληνική Χωροφυλακή», ανασύρουμε σήμερα ένα πολυσέλιδο έγγραφο, που μέσα από τις 3.500 περίπου λέξεις του, ο συγγραφέας του παρουσιάζει με στεγνή υπηρεσιακή γλώσσα τον βίο και την πολιτεία όλων εκείνων που στα κατοπινά χρόνια ονομάστηκαν «εθνικός κορμός»: Τα Τάγματα Ασφαλείας, η «Χ», ο ΕΔΕΣ, η «Ειδική Ασφάλεια», η «Μπουντ» κ.ά.


Ο συντάκτης του κειμένου μιλάει για «βαθύτατο μίσος» του λαού για τους συνεργάτες των Γερμανών
Ο συντάκτης του κειμένου μιλάει για «βαθύτατο μίσος» του λαού για τους συνεργάτες των Γερμανών
Το έγγραφο που υπάρχει στον Γενικό Φάκελο 10, Ειδικό Φάκελο 6 της Ελληνικής Χωροφυλακής, είναι μια από τις εκθέσεις που συντάσσει συγκεκριμένος πράκτορας τακτικά, όπως προκύπτει από τις σημειώσεις στο περιθώριό του, και αφορούν σε μία όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη ενημέρωση των παραληπτών, ενόψει εξελίξεων που τρέχουν εκείνη την περίοδο. Ο ίδιος απευθύνεται στο «Κέντρο» και υπογράφει ως «Χ». Το «Κέντρο» σημειώνει στο τέλος του κειμένου χειρόγραφα: 
«Την έκθεση που μας στείλατε προσθέσαμε ακόμα μερικά και τα στείλαμε κάτω από τον Ρ». Ο παραλήπτης «Ρ» σημειώνει στο περιθώριο της πρώτης σελίδας «κατά τις 25 Αυγούστου καλό θα είναι να ετοιμασθή πάλι μια έκθεση που θα σταλή τέλη Αυγούστου».

Είναι Αύγουστος του 1944. Η χώρα κυβερνάται από τον Ράλλη, οι Γερμανοί ετοιμάζουν την αποχώρησή τους. Η αστική τάξη και οι σύμμαχοί της μέσα κι έξω από τη χώρα ανησυχούν για τη διάδοχη κατάσταση και ζητούν με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο απαντήσεις από τους πράκτορές τους στην κρατική μηχανή, για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ανάμεσα στις ερωτήσεις που ζητούν απάντηση, μία αφορά τις διαθέσεις του λαού για τα Τάγματα Ασφαλείας κι άλλη μία ζητά εκτίμηση για το μέγεθος της επιρροής του ΕΑΜ.

Ο πράκτορας που συντάσσει τη συγκεκριμένη έκθεση στις 10 Αυγούστου παραθέτει γεγονότα που δεν αφήνουν αμφιβολία για το τι συμβαίνει. Αναφέρει ποιος συνεργάζεται με ποιον για την εξόντωση των κομμουνιστών και, το σημαντικότερο, προειδοποιεί ξανά και ξανά τους «έξω» να πάρουν έγκαιρα αποστάσεις από τη διαμορφούμενη κατάσταση, καθώς κινδυνεύουν να τους πάρει όλους μαζί η μπάλα, δηλαδή η ογκούμενη λαϊκή οργή. Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να επισημαίνει πως πρόσφατες - τότε - δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου έδωσαν αέρα στα πανιά των ταγματασφαλιτών και επαναλαμβάνει την πρότασή του να υπάρξει ανοιχτή καταγγελία των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Σε δεκαπέντε αράδες το μεγαλείο ενός λαού που έδινε και τη ζωή του για να χτυπήσει τον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του
Σε δεκαπέντε αράδες το μεγαλείο ενός λαού που έδινε και τη ζωή του για να χτυπήσει τον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του
Συγκλονιστικό είναι το τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου (ίσως είναι η πρώτη φορά που συναντάμε σε κρατικό έγγραφο την ομολογία για το ποιοι και πώς ακριβώς την κατακρεούργησαν). 
Οπως συγκλονιστικές είναι και οι αναφορές στα ολοκαυτώματα σε χωριά και στο πλιάτσικο στο οποίο επιδίδονται Ευζώνοι και Τάγματα Ασφαλείας, αλλά και τις προβοκάτσιες για να εμφανιστούν οι σφαγές ως έργο του ΕΛΑΣ.

Μέσα από το κείμενο η εθνικοφροσύνη ζέχνει από πάνω έως κάτω. Και μέσα στη μαυρίλα προβάλλει ο σωτήρας του λαού, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, και ταυτόχρονα ο τιμωρός των Ταγμάτων.

Κρίναμε σκόπιμο να παραθέσουμε ολόκληρο το κείμενο, η μελέτη του οποίου έχει να δώσει πλήθος απαντήσεων τόσο για την άσκηση της αστικής εξουσίας την περίοδο της Κατοχής, όσο και για τις ανησυχίες της αστικής τάξης για τη μετακατοχική περίοδο. Και, βεβαίως, θα συνεχίσουμε την παράθεση και άλλων στοιχείων από τον ενδιαφέροντα πράγματι αυτόν φάκελο.

Στην παρουσίαση του κειμένου διατηρείται η ορθογραφία του πρωτότυπου.


Η ανατριχιαστική περιγραφή της εξόντωσης της Ηλέκτρας
Η ανατριχιαστική περιγραφή της εξόντωσης της Ηλέκτρας


Εκαιγαν, λήστευαν και ύστερα προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη στις δυνάμεις της Αντίστασης
Εκαιγαν, λήστευαν και ύστερα προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη στις δυνάμεις της Αντίστασης


«Σφάλμα πολιτικό η ευμενής υπέρ των Ταγμάτων ουδετερότης»
«Σφάλμα πολιτικό η ευμενής υπέρ των Ταγμάτων ουδετερότης»


















 Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ (ΕΕ-ΝΑΤΟ) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΚΕΔΟΡΑΓΙΑΔΕΣ;;; Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΤΟΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ/ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (είτε "Χρέος" λέγεται είτε Σκόπια!)!!! Για βοήθεια Σας για να καταλάβεται ακούστε το Ασμα: "Και λέγε λέγε λέγε λέγε ο Χριστιανός Τρελάθεικα και από τα πολλά Σου λέγε λέγε.... και Ύστερα λένε πως φταίει ο.....!!!"


    Αυτά έχει η Ζωή εάν σε Διοικούν Αποικιοκράτες και Το "Πολιτικό" Σου Σύστημα Είναι και "Είσαι" πατενταρισμένος Λακεδοραγιάς!

    Η Υποτακτικότητα Η Υποτέλεια Η Υποδούλωση Εμπεριέχει από την "Φύση" Της Την Αντιεπιστημονικότητα Την Ανικανότητα Την Αθλιότητα Την Ανθελληνικότητα και Αυτό που Εμφανίζεται Δημόσια και Κοινωνικοεθνικοπολιτικά ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΌΣΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΘΕΣΜΟΥΣ"!!!

    Αυτή η Σαπίλα η Βρωμίλα η Βοθρύλα Δεν Εμφανίστηκε "Κεραυνός Εν Αιθρία" εν μια Νυχτί!

    Είναι μια Διαδικασία Επίμονη και Επίπονη για την Φιδοποίηση και Σκουλικοποίηση μιας Κοινωνίας και δή της Ελληνικής! Μια Εξίσου Επίπονη και Επίμονη Διαδικασία για εκόλαυση Τόσο Του Πολιτικού Φιδιού όσο και της φράσης "Μάταια Ματεώτης τα Πάντα Ματεώτης"!

    Όλο το Πολιτικό και Πολιτειακό Λακεδοραγιάδικο Σύστημα Είναι Σε Εξαναγκασμό Αποδοχής Του Ψεύδους ΤΟΥ Αντιεθνικού Αυτοκαταστροφικού Ψεύδους! Το 1922 το 1974 δεν Είρθε από ... Εξωγήινες λανθασμένες Πολιτικές αλλά Λακεδοραγιάδικες Αντιλήψεις και Πράξεις Των Αποικιοκρατούμενων Λακεδοραγιάδων!

    Όποιος Μιλά και διαλαλεί σαν τον Τελάλη την Μέγιστη "Συναίνεση" την Μέγιστη "Συνεννόηση" την Μέγιστη "Συμφωνία" Επί Συγκεκριμένων Εθνικών Ζωτικών Θεμάτων (Παράδοση του Ορου/Λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) ΔΙΑΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!


    ΑΛΛΩΣΤΕ Στο ΣΗΜΕΡΑ που ΌΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΧΥΒΙΑ ΚΑΙ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΙΜΑ (βλ. Τουρκία για Αιγαίο Θράκη Λωζάνη βλ. Αλβανία για Β. Ηπειρο/"Τζαμουριά") ΕΜΑΣ ΏΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΑ των Σκορπίων! ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ! "ΑΥΤΟΙ" ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΕΛΟΥΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΛΛΟΙΩΤΡΙΚΑ/ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ όπως η Κατρουλού τις Κυλλώτες της! Και για ΟΣΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΛΕΝΕ ότι τους έχουν "Αναγνωρίση" τόσοι! Θυμίζουμε Στα Σκουλικοραγιάδικα ότι: α) Διαμάχη Γαλλίας-Αγγλίας β) Γερμανίας-Γαλλίας ... ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ γ) ΚΙΝΑΣ-ΤΑΪΒΑΝ/ΦΟΡΜΟΖΑ η ΚΙΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ οι Yankees Στον ΟΗΕ!!!



    ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΕΙΣΑΣΤΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΤΕ ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΕΣ!


    .... και Εσείς μιλάτε για τα Ξεράσματα του κάποιου Κυρίτση;;; Αυτός και Αυτοί ΟΛΟΙ Τους Ζούνε στην Εικονική περιβολή Των Ξένων Εργοδοτών Τους! Από "ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟ στην Σμύρνη" σε παραχώρηση ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ/ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ Σε Αλλοπρόσαλα Συνοθηλεύματα!!! Μα ακόμη και για τα "Επίσημα Ναζοί" της Αποικίας Μας την Χρυσή Αυγή (=Χίτλερ Αντολφ/Χ.Α.) ο Führer Τους Αναγνώριζε για Ελλάδα μόνο την ... Πελοπόννησο και μόνο την Αθήνα/Πειραιά ούτε καν Αττική!!!
    Και ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΩ σε Μια Αποικία που ηγούνται οι Διαχειριστές μιας Ξένης Εξουσίας οι Λακεδοραγιάδες "Μας" να Ακούμαι Εμετικά Ξεράσματα!!!



    ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟ ΛΕΜΕ:


    ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΏΣ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟ ΕΛΙΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ/ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ!!!)!!!

    Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.... ΧΡΗΕΙΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΙΣ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΏΣ... ΚΑΛΥΜΜΑ!!!

    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΆΛΛΩΝ "ΚΟΜΜΑΤΩΝ" ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΑΝ ΥΠΟΠΤΟΣ!!!

    ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΒΟΘΡΟ-ΟΠΩΣ στην ΚΑΤΟΧΗ!!!



    ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΡΟΣ/ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΘΗΛΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΡΠΙΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι Του ΚΚΕ!

    Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ Του στην Ημέρα Μνήμης Της Γενοκτονίας Των Ποντίων ΕΙΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΥΒΡΙΣΕΙ ΝΕΚΡΩΝ!!!



    Φίλοι Του ΚΚΕ!

    Ο Πολιτικός Του Ρόλος Είναι καθαρά ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΝΕΟΤΑΞΗΤΙΚΟΣ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΣ! Εσείς Έπρεπε να τα "Πιάνεται" Αυτές ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ!



    Φίλοι Του ΚΚΕ!

    Η Πολιτική Του Παρουσία στην Ελληνική "Πολιτική Σκηνή" ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ και ούτως κι άλλως ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ!



    Φίλοι Του ΚΚΕ!

    ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΝΑΝΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ και ΟΧΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ!!!
    Η Καζέρτα-Λίβανος-Βάρκιζα (ΚΑ.ΛΙ.ΒΑ.) ΔΕΝ ΜΆΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟ ΛΑΚΕΔΟΡΑΓΙΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ/ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"!!!
    Ας ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΑΙ... "Βαιλικότερη ΤΟΥ Βασιλέως!"


    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή