Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Νέα αμερικανική επιθεώρηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Από την αμερικανική «επιθεώρηση» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό του Τζ. Πάιατ και ο Απ. Τζιτζικώστας
Από την αμερικανική «επιθεώρηση» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό του Τζ. Πάιατ και ο Απ. Τζιτζικώστας
Σε εκ νέου επιθεώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που έχει μετατραπεί σε βάση «διεκπεραίωσης» των αμερικανικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, προχώρησε ξανά χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.
 Ο πρέσβης, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχο Γ. Παξιβανάκη, μετέβη στο λιμάνι της πόλης με αφορμή τις διαδικασίες σταδιακής απομάκρυνσης από το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» μονάδων της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 300 Αμερικανοί στρατιώτες, 37 ελικόπτερα («Apache», «Chinook» και «Blackhawk») και δεκάδες οχήματα και υλικά εξοπλισμού βρίσκονται στη διαδικασία φόρτωσης και αναχώρησης για τις ΗΠΑ. Βρίσκονταν από τον περασμένο Οκτώβρη στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας για συνεκπαίδευση με αντίστοιχες ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρύτερης αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης «Atlantic Resolve», κατά την οποία για πάνω από 5 μήνες μάχιμα τμήματα των Αμερικανών απλώθηκαν σε στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη, με το πρόσχημα ασκήσεων, για «προβολή ισχύος» κοντά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.


Να σημειωθεί ότι στο επόμενο στάδιο, και καθώς ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους Αμερικανούς τη νέα μεταστάθμευση μονάδων τους στο Στεφανοβίκειο, πάλι με το μανδύα της συνεκπαίδευσης το επόμενο διάστημα και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε σε αυτήν τη χρησιμότητα της Ελλάδας για τους Αμερικανούς, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες «είχαν μοναδικές ευκαιρίες να γυμναστούν, να εκμεταλλευτούν το ιδιαίτερο ανάγλυφο που έχει η Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «ο συνεταιρισμός μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεών μας στο ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την δέσμευση της Ελλάδας στη συμμαχία αλλά και τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Ερωτώμενος δε αν θα ξαναχρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα αλλά από ό,τι έχω δει δείχνει ότι θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που η Θεσσαλονίκη παρέχει. Επίσης, είμαστε έντονα επικεντρωμένοι και στην Αλεξανδρούπολη αλλά σίγουρα θα επιστρέψουμε (στη Θεσσαλονίκη)».

Αλλωστε, στο κλιμάκιο που μετέβη χτες στη Θεσσαλονίκη για να ελέγξει τις διαδικασίες απομάκρυνσης ήταν και ο επιφορτισμένος με αυτά τα καθήκοντα Αμερικανός στρατηγός Στ. Σαπίρο, ο οποίος - όπως έκανε γνωστό ο πρέσβης, μιλώντας σε δημοσιογράφους - θα μεταβεί ακολούθως στην Αλεξανδρούπολη για να «δρομολογήσει» τις διαδικασίες διεκπεραίωσης της 3ης Ταξιαρχίας Μάχης της Αεροπορίας Στρατού των Αμερικανών από το λιμάνι της πόλης, σε υλοποίηση - όπως είπε ο ίδιος ο πρέσβης - της «δέσμευσης» που ανέλαβε απέναντι στον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης περί συνέχισης της παρουσίας και της «δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα.

Τέλος, ανέφερε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσεται στο πλαίσιο της επιλογής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη για εντονότερη παρουσία τους στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι τα μεγαλύτερα οφέλη από την εφαρμογή της θα προκύψουν για τη Βόρεια Ελλάδα. Καθώς και ότι «η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει τον ιστορικό της ρόλο, αυτόν της πρωτεύουσας των Βαλκανίων, της πύλης των Δυτικών Βαλκανίων στις παγκόσμιες αγορές. Και το λιμάνι της πόλης είναι προφανώς σημείο - κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια και είμαι χαρούμενος που συνεισφέρουμε με τη συμμετοχή μας εδώ».

«Διακομματική» υποδοχή
 
Ο Απ. Τζιτζικώστας υποβάλλοντας κι εκείνος τα διαπιστευτήριά του είπε ότι η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι απόδειξη της αφοσίωσης της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική συμμαχία, αλλά και της αφοσίωσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο πρέσβης ανέπτυξε στη συμπρωτεύουσα ένα πλήρες πρόγραμμα επαφών, απολαμβάνοντας τη ...φιλοξενία από όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, στη στρατηγική του σύμπλευση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Συναντήθηκε διαδοχικά με τη νέα υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, την οποία συνεχάρη για τα νέα της καθήκοντα και της επεσήμανε, όπως διαχέεται από την πρεσβεία, «τη σπουδαία μας συνεργασία σε αυτήν την περιφέρεια, η οποία είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το ανανεωμένο καθεστώς της Θεσσαλονίκης ως πύλη προς τα Βαλκάνια και πολιτιστικό σταυροδρόμι».

Συνάντησε επίσης και τον δήμαρχο της πόλης, Γ. Μπουτάρη, και επισκέφτηκε το Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
  • Εξάλλου, συνεχίζεται η παρέλαση Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα και το υπουργείο Αμυνας. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στις 2 - 5/3 αντιπροσωπεία του «Air War College» των ΗΠΑ (σχολείο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας), αποτελούμενη από 17 αξιωματικούς και 2 συνοδούς, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος («Field Studies Programme»), ενώ χτες επισκέφθηκαν το ΓΕΕΘΑ.
Ριζοσπάστης    Τετάρτη 6 Μάρτη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου