«Κράχτης» κερδοφόρων επενδύσεων οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
Απευθυνόμενος σε ξένα funds και «επενδυτές», ο υπουργός Οικονομικών ανέδειξε τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, κερδίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, εφαρμόζει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, απομακρύνει εμπόδια, αντιμετωπίζει αδυναμίες και αβεβαιότητες». Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων με άξονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί το υπόβαθρο για την προσέλκυση των επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σταϊκούρας εστίασε στα παρακάτω:
-- Στην επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, δηλαδή στην πλήρη εφαρμογή «μεταμνημονιακής» συμφωνίας που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
-- Στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους («κόκκινα» δάνεια) κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Σταϊκούρας είχε και κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους δεκάδων funds.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μεταξύ άλλων προωθεί το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με τις δεκάδες «εμβληματικές» παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων, την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ισχυρές επιχειρήσεις, το νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που αποτελεί τον Νο 1 παράγοντα για την προσέλκυση των «επενδυτών». Επίσης, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτό ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το «τρέχει» η ΝΔ.
«Κλίμα αισιοδοξίας» στους επενδυτές
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών παρουσιάσεων στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν ο τραπεζικός τομέας, με έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, η Ενέργεια, οι υποδομές, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ.
Μεταξύ των 32 ομίλων που μετέχουν στην εκδήλωση ήταν οι 4 συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι και οι εταιρείες ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, «Motor Oil», «Ομιλος Μυτιληναίος», ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, «Viohalco» κ.ά.
Πλειστηριασμοί με ρεσιτάλ κοροϊδίας στην 1η κατοικία
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη απόφαση, «η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχήμα είναι καλά στοχευμένο και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής, όπως απαιτείται από τους κανόνες της ΕΕ», ενώ επιπλέον αναμένεται «να συμβάλει στη μείωση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα».
Στο αιτιολογικό της απόφασης η Κομισιόν εστιάζει στο γεγονός ότι «αν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα μπορεί να κινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου» και ακόμα στο ότι τα «προστατευόμενα» δάνεια «είναι εξασφαλισμένα», δηλαδή έχουν εγγραφές υποθηκών.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, σφίγγοντας τη θηλιά των πλειστηριασμών, αποστέλλουν τις τελευταίες μέρες μαζικά ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ για περαιτέρω επιβράδυνση
Στην «ενδιάμεση έκθεση» με τίτλο «Προειδοποίηση: Ερχεται χαμηλή ανάπτυξη» ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει πτωτικά τις προηγούμενες προβλέψεις τον φετινό Μάη.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:
Παγκόσμιο ΑΕΠ: 2,9% (από 3,2%) και 3% (από 3,4%)
Ευρωζώνη: 1,1% (1,2%) και 1% (1,4%)
ΗΠΑ: 2,4% (2,8%) και 2% (2,3%)
Βρετανία: 1% (1,2%) και 0,9% (1%).
Μάλιστα, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εξασθένηση στην Ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται να παρασχεθεί «ευρύτερη κρατική στήριξη» ή και να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, «αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές καταστάσεις».
Τέλος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων «πλήττει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις,(...) θέτοντας σε κίνδυνο τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης».
Ριζοσπάστης Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου