Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τι συμβαίνει με τη βάση στον Αραξο;




Η εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του Αραξου επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από δημοσιεύματα και αναλύσεις στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τα οποία τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας των ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα μετακίνησης των 50 πυρηνικών όπλων που διατηρούν στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, στο φόντο της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στους δυο «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ και των γενικότερων εξελίξεων και ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στην περιοχή. Η βαθιά εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, που αποτυπώθηκε και στην προσφάτως υπογραφείσα «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο έδαφος που είχε ήδη καλλιεργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, τους οποίους έγκαιρα ανέδειξε το ΚΚΕ, καλώντας σε επαγρύπνηση και αγωνιστική εγρήγορση, κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργούν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικά τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.


* * *
 
Η διαρκής ετοιμότητα της ΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, είτε μεταφερόμενα από την Τουρκία, είτε στο πλαίσιο μιας νέας διασποράς σε χώρες της Ευρώπης, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς, επιβεβαιώνεται από τις εκτεταμένες εργασίες και προετοιμασίες που είχαν γίνει στις υποδομές της, ήδη απ' τον Αύγουστο του 2016. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλυφθεί, τον Σεπτέμβρη του 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, που ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», δηλαδή «πυρηνικών». Ηταν εκείνες ακριβώς τις μέρες που ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απ' τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τόνιζε: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

* * *
 
Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε βέβαια καμιά απάντηση ούτε και στις επόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ για το θέμα, ποντάροντας και στη «σιγή ασυρμάτου» που έπεσε από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, σαν ένα «αόρατο χέρι» να επέβαλε το «θάψιμο» των αποκαλύψεων γύρω από τον Αραξο και τα πυρηνικά. Οταν τελικά ο αναπ. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, προσπάθησε να δώσει μια απάντηση, το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει τις υποψίες, παρά να διαψεύσει τις καταγγελίες. Είπε το τότε στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Η αεροπορική βάση του Αραξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε - θα έλεγε κανένας - αμερικάνικο ειδικό συμφέρον». Βέβαια, είναι επισήμως γνωστό ότι πυρηνικά υπήρξαν στον Αραξο και τα τελευταία απομακρύνθηκαν μόλις το 2001, όπως ενημέρωσαν οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί!

* * *
 
Τα ίδια πάνω - κάτω είπε και ο τότε υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του ότι «δεν υπάρχει θέμα πυρηνικών στην Ελλάδα» και ότι «η Ελλάδα είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ούτε υπήρξε αίτημα (σ.σ. εκ μέρους των ΗΠΑ) ούτε θα υπάρξει ποτέ. Ούτε αποθήκευσης. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποτέ συζητήσεις για πυρηνικά στην Ελλάδα». Κανείς ωστόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει επί του περιεχομένου του ΝΑΤΟικού εγγράφου ή για το λόγο της επίσκεψης λίγους μήνες αργότερα, τον Μάη του 2018, στον Αραξο, του επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερού υπέρμαχου του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος». Σε ό,τι αφορά τέλος την κυβέρνηση της ΝΔ, μόλις πρόσφατα ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στη βάση, απάντησε ότι «δεν ξέρω κάτι τέτοιο» και ότι «δεν υπάρχουν πυρηνικά στη βάση του Αραξου».

* * *
 
Η Ελλάδα φιλοξένησε πυρηνικά όπλα στο παρελθόν και είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνει, ως αποτέλεσμα της βαθιάς εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που είναι επιλογή της αστικής τάξης για την αναβάθμισή της στην περιοχή. Ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει στο φύλλο του Σαββατοκύριακου με μια μεγάλη αποκάλυψη για το θέμα, που απαντάει σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να σπείρουν επανάπαυση και εφησυχασμό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.


Β. Ν.
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης    Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου