Tο ημερολόγιο έγραφε 12 Απρίλη του 1961, όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος κοσμοναύτης που ταξίδεψε στο Διάστημα και έδειξε πως είναι εφικτό κάτι που φάνταζε απίθανο έως τότε: Να ξεφύγει ο άνθρωπος από τη βαρύτητα, δηλαδή την έλξη της Γης.
Το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1», στο οποίο βρισκόταν ο υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Ο Γκαγκάριν πέρασε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισε τη Γη από ψηλά και έγινε ένα αιώνιο σύμβολο για τα άλματα που μπορεί να κάνει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Ο Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μάρτη 1934 στο Κλούσινο, ένα χωριό 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του αγρότισσα και δούλευαν μαζί σε ένα κολχόζ. Ήταν το τρίτο από τα παιδιά της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί κατέσχεσαν το σπίτι τους και πήραν τις δύο αδερφές του. Ο Γιούρι βοήθησε τους γονείς του να σκάψουν ένα όρυγμα όπου έζησαν μέχρι το τέλος του πολέμου.
Εκείνη την περίοδο, ο Γκαγκάριν είδε ένα σοβιετικό μαχητικό αεροπλάνο «Γιακ» να κάνει αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι κοντά στο σπίτι του. Γυρνούσε από μάχη και τα φτερά του ήταν διάτρητα από τα βλήματα των αντιαεροπορικών. Όταν οι πιλότοι πρόβαλαν με το στήθος τους σκεπασμένο με μετάλλια, ο Γιούρι εντυπωσιάστηκε: «Καταλάβαμε αμέσως το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς γι' αυτές τις πολεμικές διακρίσεις. Όλα τα αγόρια θέλαμε να γίνουμε γενναίοι και όμορφοι πιλότοι. Βιώσαμε παράξενα συναισθήματα με αυτό το περιστατικό, τέτοια που δεν είχαμε ξανανιώσει», είπε.
Μετά το Εξατάξιο Γυμνάσιο, όπου ο Γιούρι διακρίθηκε στα μαθηματικά και τη φυσική, πήγε σε Τεχνική Σχολή και δούλεψε σε χυτήριο. Ενάμιση χρόνο μετά μπήκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Σάρατοφ. Στον τέταρτο χρόνο τού δόθηκε η ευκαιρία να γίνει πιλότος. Πέταξε μόνος του για πρώτη φορά το 1955. Ο εκπαιδευτής του, Ντ. Μαρτιάνοφ, διαπιστώνοντας τις ικανότητές του, πρόβλεψε ότι «θα γίνει ένας θαυμάσιος πιλότος». Τόσο τον είχε συναρπάσει η πτήση, που ο Γκαγκάριν πέρασε ένα καλοκαίρι μέσα σε μια σκηνή δίπλα στο αεροδρόμιο.
Με συμβουλή του Μαρτιάνοφ, ο Γκαγκάριν κατατάχθηκε στη Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία και πήγε στη Σχολή του Σώματος στο Ορενμπούργκ. Εκεί έμαθε να πετάει αεροπλάνα ΜIG, αλλά γνώρισε και την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, την Βαλεντίνα (Βάλια) Γκοριάτσεβα, που σπούδαζε νοσοκόμα στην ίδια πόλη.
Ο Γκαγκάριν αποφοίτησε σαν αριστούχος από το Ορενμπούργκ, το Νοέμβρη του 1957, σε ηλικία 23 ετών, και απόκτησε το βαθμό του υποσμηναγού. Η πρώτη του τοποθέτηση σαν πιλότος μαχητικού ήταν σε μια βάση στην Αρκτική.
Το πρώτο βήμα για το ταξίδι του Γκαγκάριν έγινε με την εκτόξευση του «Σπούτνικ 1», του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην Ιστορία, που εκτοξεύτηκε το 1957. Ο επόμενος δορυφόρος, ο «Σπούτνικ 2», μετέφερε την ίδια χρονιά τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο Διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα.
Την περίοδο που ο Γκαγκάριν βρισκόταν στην Αρκτική, η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Λούνα-3», που φωτογράφισε για πρώτη φορά την αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης.
Ο Γκαγκάριν κατέθεσε αίτηση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών και μόλις έγινε δεκτή, μετακόμισε μαζί με τη γυναίκα του Βάλια και τη μικρή κορούλα του Λένοτσκα στην Πόλη των Άστρων, που κατασκευάστηκε κοντά στη Μόσχα ειδικά για τους κοσμοναύτες. Ο Γιούρι επιλέχθηκε ως κορυφαίος μεταξύ μιας εικοσάδας πιλότων που εκπαιδεύτηκαν για την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα.
Η εκπαίδευσή του ήταν δύσκολη και επίπονη. Οι επιστήμονες ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και στον εγκέφαλο. Ο Γιούρι διέψευσε όλες τις ανησυχίες τους και με το παραπάνω.
Πριν το παράτολμο εγχείρημα, εκπαιδεύτηκε όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά, για να αντέξει την τεράστια συναισθηματική πίεση. Για παράδειγμα, η ψυχολογική εκπαίδευση περιελάμβανε ένα 24ωρο σε ένα σκοτεινό και ηχομονωμένο δωμάτιο.
Σε μια δοκιμή έπρεπε να λύσει διαφορικές εξισώσεις ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν διάφορες «λύσεις». Ήταν ήρεμος και αποφασισμένος, είχε πάντα ευχάριστη διάθεση και πάντοτε ήταν στην κορυφή. Οι άλλοι υποψήφιοι κοσμοναύτες έλεγαν γι' αυτόν: «Καλός σύντροφος, δεν αποκαρδιώνεται ποτέ, άνθρωπος αρχών, τολμηρός και ακλόνητος, μετριόφρων και απλός, αποφασιστικός, ένας ηγέτης».
«Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκτόξευσης, όταν όλοι είχαν άγχος και ανησυχία, μόνο αυτός έμοιαζε να είναι ήρεμος. Κι όχι μόνο: Εμψύχωνε τους άλλους και ακτινοβολούσε σαν ήλιος», λέει για τον Γκαγκάριν ο αρχισχεδιαστής Κορολιόφ, επικεφαλής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος την εποχή εκείνη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται την οικογένειά του. Όταν έμαθε ότι επιλέχτηκε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα αποπειραθεί το επικίνδυνο ταξίδι στο Διάστημα, συζήτησε το γεγονός με την Βάλια όλη τη νύχτα. «Γιατί εσύ;», τον ρώτησε η γυναίκα του, αλλά το πρωί του είπε: «Αν νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου πήγαινε. Όλα θα είναι εντάξει εδώ».
Η δεύτερη κόρη του Γκαγκάριν γεννήθηκε στις αρχές του 1961, λίγο πριν την πτήση του. Την ονόμασαν Γκαλότσκα, που σημαίνει «Πνοή της άνοιξης».
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο Διάστημα προβιβάστηκε σε ταγματάρχης. Όταν επέστρεψε, τον υποδέχθηκαν σαν ήρωα όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο όπου περιόδευσε σαν πρέσβης καλής θέλησης.
Μάλιστα, τον Φλεβάρη του 1962 επισκέφθηκε την Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο και στην Αθήνα συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να τον υποδεχθεί, δείγμα της τεράστιας εκτίμησης που έτρεφε ο ελληνικός λαός για τη Σοβιετική Ένωση.
Έγινε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ και ορίστηκε διοικητής του Αγήματος Κοσμοναυτών.
Το 1967 άρχισε να εκπαιδεύεται για την πρώτη πτήση με διαστημόπλοιο, το φημισμένο «Σογιούζ». Στις 27 Μάρτη του 1968, σε ηλικία 34 ετών, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε από τη συντριβή ενός αεροσκάφους MIG που δοκίμαζε κοντά στο Κιρζάτς.
Το θάνατό του πένθησαν άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Οι στάχτες του θάφτηκαν μαζί με τις στάχτες των άλλων ηρώων της Σοβιετικής Ένωσης στο τείχος του Κρεμλίνου. Προς τιμήν της μεγάλης συνεισφοράς του στην εξερεύνηση του Διαστήματος δόθηκε το όνομά του σε έναν κρατήρα στο φεγγάρι. Η γενέτειρα πόλη του μετονομάστηκε σε πόλη Γκαγκάριν, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου