Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Οι καταστροφές από την κακοκαιρία έχουν τη σφραγίδα κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής 
Από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

 

«Μόνο γέλιο και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις αναμενόμενες καταιγίδες της εποχής κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει τις καταστροφές σε "ακραία καιρικά φαινόμενα" και στην "κλιματική αλλαγή"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι «ξέρουν από πρώτο χέρι, ότι και στο παρελθόν έχουν προκύψει τέτοια μεγάλα προβλήματα στους συγκεκριμένους δήμους και περιοχές που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ολοκληρωμένα».

«Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατεστραμμένες περιουσίες υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Όταν λείπουν τα παραπάνω, τότε τα γνωστά μηνύματα του "112" που συστήνουν την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων μοιάζουν με φάρσα, ειδικά όταν τα νερά και η λάσπη μπαίνουν μέσα σε λαϊκές κατοικίες και όχι οι λαϊκές οικογένειες μέσα στα υπερχειλισμένα ρέματα», υπογραμμίζει.

Πιο συγκεκριμένα:

«Η φθινοπωρινή βροχή προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές στην Ολυμπιάδα, την Ιερισσό και τα Ζερβοχώρια στη Χαλκιδική, υπερχείλιση του Ανθεμούντα στο Δήμο Θέρμης, τόνους λάσπης που κατέστρεψαν λαϊκές περιουσίες στο Ζαγκλιβέρι και στη συνέχεια διέκοψαν την κυκλοφορία στην Εγνατία, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας.

Την ίδια στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μοιράζονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα "κοράκια" της "πράσινης ανάπτυξης" στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα. Όσα εξαγγέλλονται διαρκώς από την κεντρική και τοπική διοίκηση για προπαγανδιστικούς λόγους είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή. Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της ΠΕ Θεσ/νίκης, της Χαλκιδικής και των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, καθυστερούν, απαιτούν συγκεκριμένους σημαντικούς πόρους και δεν ολοκληρώνονται με ψίχουλα. Η ιεράρχηση έργων με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνη για το λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, καθυστέρηση και κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας, τα οποία βρίσκονται σταθερά στα "αζήτητα" του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων δήμων και Περιφέρειας.

Οι συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας. H διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορούν να διασφαλιστούν μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού. Σε αυτή τη νέα κοινωνία, η οποία θα αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, η γη δεν θα είναι εμπόρευμα και οι χρήσεις δεν θα καθορίζονται από τους κανόνες της "αγοράς"».

Και συμπληρώνει ότι:

«Απέναντι στο εχθρικό για το λαό αστικό κράτος, πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές έτσι ώστε:

  1. Να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για τη γρήγορη αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.

  2. Άμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.

  3. Να αυξηθούν ουσιαστικά οι πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο και αυτό να εκφραστεί στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ΠΔΕ, καθώς και στους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα των ΟΤΑ.

  4. Να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων, με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών, έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες. Να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση έργων που "ωριμάζουν" εδώ και χρόνια, για έργα που εξαγγέλονται, διαφημίζονται και αργεί χαρακτηριστικά η κατασκευή τους

  5. Ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

  6. Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο. Απαιτείται η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων προς όφελος των εργαζομένων, με κατάργηση των αντιδασικών νόμων».

    902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου