Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

«Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία…»

 

«Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της ανανέωσης και τροποποίησης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας «αμυντικής» συνεργασίας. Σε μια συμφωνία που κάνει το επόμενο βήμα για τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, το βασικό πρόβλημα που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν εξασφαλίζει καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία…

Εδώ σίγουρα θα διαμαρτυρηθούν ότι τους… διαστρεβλώνουμε, και θα τονίσουν ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται γενικά στην αμερικανική παρουσία μέσω των βάσεων και της αξιοποίησης στρατιωτικών υποδομών, λιμανιών κλπ, αλλά στη «στήριξη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πιο επικίνδυνο στοιχείο σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: προσπαθεί να περάσει στον λαό και τη νεολαία την ανεδαφική άποψη ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα η εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μία και οι εγγυήσεις για την εδαφική της ακεραιότητα από την άλλη. Ότι μπορούμε να «δίνουμε» στο ένα και να «παίρνουμε» στο άλλο.

Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Γιατί είναι ακριβώς αυτή η εμπλοκή που κάνει τη χώρα, τις πόλεις όπου ζούμε μαγνήτη επιθέσεων από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, τους οποίους στοχοποιεί ευθέως η αύξηση της παρουσίας τους στο ελληνικό έδαφος. Η χθεσινή δήλωση του Ρώσου πρέσβη για «ρωσικά αντίμετρα» στο «πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία», είναι χαρακτηριστική. Ας απαντήσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ: τι έχει να χωρίσει ο ελληνικός με τον ρωσικό λαό; Γιατί πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα στην περικύκλωση της Ρωσίας για την οποία και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ αξιοποιούνται ιδιαίτερα οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης;

Είναι, επίσης, αυτή ακριβώς η εμπλοκή που βάζει εδώ και χρόνια τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού στο «τραπέζι» του παζαριού που διεξάγεται προκειμένου να κρατηθεί η Τουρκία μακριά από τη ρωσική επιρροή και να μην απομακρυνθεί περισσότερο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ας απαντήσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ: Αφού η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και οι «ισχυροί σύμμαχοι» «μας εξασφαλίζουν», πώς φτάσαμε να… κρεμόμαστε από τα χείλη του Μπλίνκεν περιμένοντας να ακούσουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να φτιάξουν βάσεις και σε άλλα ελληνικά νησιά εκτός από την Κρήτη, ώστε να κατοχυρωθεί ότι αυτά τα νησιά είναι… ελληνικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ψηφίσει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά αυτά μικρή σημασία έχουν… Άλλωστε η συνεισφορά των αστικών κομμάτων στον στόχο της αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» μέσω της ανάληψης του ρόλου του «πρωτοπαλίκαρου» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή, δεν κρίνεται κυρίως από το τι ψηφίζουν ως αντιπολίτευση, αλλά από το κριτήριο που διαμορφώνουν στον λαό και φυσικά από το τι κάνουν ως κυβέρνηση…

  • Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε πριν λίγες μέρες την ελληνογαλλική συμφωνία που προβλέπει ότι κάποιοι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να διακινδυνεύσουν αύριο τη ζωή τους στο Σαχέλ, που μάλλον δεν ξέρουν ούτε πού ακριβώς πέφτει, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι «στρατηγικά ορθή».
  • Έτσι η ΝΔ καταψήφισε το 2019 τη ΝΑΤΟϊκή «Συμφωνία των Πρεσπών», με γελοιότητες του τύπου «ο ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσει τη Μακεδονία για τις συντάξεις», για να γίνει τώρα μαχητικός υπερασπιστής της.
  • Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει πιθανώς την ελληνοαμερικανική συμφωνία, αλλά ήταν αυτός που εγκαινίασε τον «στρατηγικό διάλογο» Ελλάδας-ΗΠΑ, που υπέγραψε τη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 από την αμερικανική «Lokheed Martin» (την οποία η ΝΔ κατήγγειλε ως ασύμφορη και τελικά ήταν αυτή που την έφερε στη Βουλή για ψήφιση…), που έφερε το ΝΑΤΟ να περιπολεί στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό, που παραχώρησε νέες στρατιωτικές υποδομές στους αμερικανούς, που διατήρησε την ελληνική συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εξωτερικό κλπ.

Και το χειρότερο: Όλα αυτά τα έκανε στο όνομα κάποιου υποτιθέμενου «αριστερού ρεαλισμού», που παίρνει υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στον «σύγχρονο κόσμο» και κάνει τους απαραίτητους «συμβιβασμούς», χωρίς να απεμπολεί τις «αρχές» του. Κάπως έτσι έφτασε να μας λέει ότι η θυσία των μαχητών του ΔΣΕ, τους οποίους βομβάρδιζαν με αμερικανικές βόμβες Ναπάλμ, δικαιώνεται επειδή… η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει στο ΝΑΤΟ και ότι όποιος διαφωνεί με αυτό και δεν θέλει να δει τα ελληνικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της, είναι σίγουρα εθνικιστής…

Έτσι, βέβαια, έδωσε και το δικαίωμα στα πιο αποκρουστικά στοιχεία της πολιτικής να βγαίνουν και να παριστάνουν τους δικαιωμένους και να χλευάζουν τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας.

 

Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα που κάνει ρεζίλι τον διαχρονικό αντιαμερικανισμό της Αριστεράς
 
 
Το αν είναι, όμως, δικαιωμένοι όλοι αυτοί, ή αν θα πρέπει να απολογούνται για την πολιτική τους δεν θα το καθορίσει η στάση κανενός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η στάση του λαού και της νεολαίας. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ ένα παλλαϊκό κίνημα που θα απαιτήσει και θα επιβάλει: να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Όλοι στον αγώνα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου