Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εν ψυχρώ δολοφονία της παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ από τον ισραηλινό στρατό, σήμερα το πρωί στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κατήγγειλε τη δολοφονία της δημοσιογράφου ως «εκτέλεση». «Η προεδρία θεωρεί την ισραηλινή κυβέρνηση πλήρως υπεύθυνη για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η δήλωση ανέφερε ότι η δολοφονία «είναι μέρος της κατοχικής πολιτικής να στοχεύει δημοσιογράφους για να συσκοτίσει την αλήθεια και να διαπράξει εγκλήματα σιωπηλά».
Η Χαμάς, είπε ότι η δολοφονία της Αμπού Ακλέχ από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είναι το τελευταίο έγκλημα που διαπράττουν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε τη δολοφονία της ρεπόρτερ του Al Jazeera από την «ισραηλινή κατοχή» στη Δυτική Όχθη.
Σε ανακοίνωσή του, το Al Jazeera καταδίκασε την «κατάφωρη δολοφονία» που παραβιάζει «διεθνείς νόμους και κανόνες» και χαρακτήρισε τον θάνατο της Αμπού Ακλέχ ως «ειδεχθές έγκλημα, μέσω του οποίου σκοπεύει να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να εκπληρώσουν το ρόλο τους».
Υποκριτική θλίψη από ΕΕ και ΗΠΑ
Από την πλευράς τους ΕΕ και ΗΠΑ, εξέφρασαν υποκριτικά τη θλίψη τους για τη δολοφονία, αποφεύγοντας ωστόσο να επιρρίψουν στο Ισραήλ την ευθύνη.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Παλαιστίνη δήλωσε «σοκαρισμένη» για τη δολοφονία της Αμπού Άκλέχ, ζητώντας «μια ταχεία και ανεξάρτητη έρευνα για να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη».
Αντιστοίχως, ο Τόμ Νάιντς, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ζήτησε να διεξαχθεί «έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου», η οποία είχε και αμερικανική υπηκοότητα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, περιορίστηκε απλώς να καταδικάσει τη δολοφονία, χωρίς να καταγγείλει τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ.
Στους Παλαιστίνιους επιρρίπτει την ευθύνη το Ισραήλ
Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται ότι δολοφόνησε τη δημοσιογράφο. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε επιχείρηση νωρίς την Τετάρτη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, αλλά αρνήθηκε ότι είχε στοχοποιήσει σκόπιμα δημοσιογράφους, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι είναι «πιθανό» ότι η δημοσιογράφος να σκοτώθηκε «από τα πυρά των Παλαιστινίων».
Ωστόσο όλα τα στοιχεία συντείνουν στο γεγονός ότι η Αμπού Ακλέχ όχι μόνο σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, αλλά και ότι πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία.
Ο Αλί αλ Σαμούντι, δημοσιογράφος του Al Jazeera που επίσης πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, όντας δίπλα στην Αμπού Ακλέχ, είπε ότι δεν υπήρχε παρουσία ενόπλων Παλαιστίνιων στο σημείο.
Ο επίσης δημοσιογράφος Σατχά Σανάισα, που ταξίδευε με το ίδιο όχημα με την Αμπού Ακλέχ, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν αποφασισμένες να σκοτώσουν, αποδίδοντας τη δολοφονία της σε ελεύθερο σκοπευτή, δεδομένου ότι η δημοσιογράφος, που φορούσε αλεξίσφαιρο και κράνος, πυροβολήθηκε στο μοναδικό ακάλυπτο μέρος του σώματός της, δηλαδή στο πρόσωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου