Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑμερικανοΝΑΤΟικός «αέρας στα πανιά» των διεκδικήσεών της

 

  • «Πήραμε αυτό που θέλαμε», λέει η τουρκική προεδρία
 
  • «Εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις» ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν και άναψε «πράσινο φως» για τα «F-16»

 

Copyright 2022 The Associated

Κάθε είδους «ανταλλάγματα» στον βωμό της «ΝΑΤΟικής συνοχής» που όλα τα αστικά κόμματα έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους», συνεχίζει να αποσπά η Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαψεύδοντας ξανά πανηγυρικά και τα μυθεύματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων περί αμερικανοΝΑΤΟικής «ασπίδας προστασίας» για τα κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

«Η Τουρκία απέσπασε σημαντικά οφέλη στον αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το μνημόνιο που η χώρα υπέγραψε τελικά προχτές το βράδυ, στη Μαδρίτη, με τους εκπροσώπους Σουηδίας και Φινλανδίας, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε πως «η Τουρκία έλαβε ό,τι ήθελε».

Σύμφωνα με διαρροές σε μια σειρά από ΜΜΕ, τουρκικά και άλλα, η συμφωνία αναβαθμίζει τη θέση της Τουρκίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ, στο όνομα πάντα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», αφού αυτή μεταξύ άλλων προβλέπει ότι Σουηδία και Φινλανδία θα στηρίζουν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ - άρα και την Τουρκία - σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες της ΚΕΠΠΑ (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) και στην PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία).

Ακόμα προβλέπει (σύμφωνα με πληροφορίες) την αλληλεγγύη των δύο χωρών στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, απέναντι στις απειλές εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει, τη μη στήριξη στους Κούρδους της Συρίας, στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και την οργάνωση του Φ. Γκιουλέν, άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία, κοινό μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών για την τρομοκρατία κ.τ.λ. Μάλιστα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από Σουηδία και Φινλανδία την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και την οργάνωση του Γκιουλέν.

Ευχαριστίες Μπάιντεν στον Ερντογάν

Τη συνδρομή της Τουρκίας στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ έσπευσε χτες να επιδοκιμάσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας ικανοποίηση για την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία.

Ακόμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επιχείρηση επώδυνων «διευθετήσεων», την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση έχει απλωμένη όλη την ατζέντα των διεκδικήσεών της στο τραπέζι. Ενώ ο Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του για τη διατήρηση «εποικοδομητικών διμερών σχέσεων».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών ενώ συζήτησαν και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Φυσικά, ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε την Αγκυρα και για τις «προσπάθειες που καταβάλλει» για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο και το διαμεσολαβητικό ρόλο που η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί στο παζάρι για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα και ότι η κυβέρνησή του προτάσσει μια «πολιτική εξισορρόπησης».

Σημειωτέον, ενδεικτική της αμερικανικής «ευγνωμοσύνης» για τον ρόλο της Τουρκίας είναι και η αλλαγή που ήδη διαφαίνεται για τα μαχητικά «F-16» (η Αγκυρα ζητά εκσυγχρονισμό αλλά και αγορά νέων). Η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Αμυνας, Σελέστ Γουαλάντερ, δήλωσε χτες ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των "F-16" της Τουρκίας», προσθέτοντας: «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία, γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν συνάντησε και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για πάνω από 1 ώρα, κεκλεισμένων των θυρών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, συζητήθηκε η σημασία εξεύρεσης τρόπων για να προχωρήσουν οι εξαγωγές του ουκρανικού σταριού και να διασφαλιστεί το λιμάνι στην Οδησσό. Φυσικά, ο Μακρόν καλωσόρισε κι αυτός την έναρξη της ενταξιακής πορείας Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες σε 64 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (34 από μη επανδρωμένο, 26 από κατασκοπευτικά και 4 από μαχητικά αεροσκάφη).
Ριζοσπάστης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου