Την ώρα που ο πληθωρισμός «τρέχει» με ταχύτητες ...ράλι και το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν λέει να γεμίσει ούτε με τα απολύτως χρειαζούμενα, κάποιοι ανοίγουν σαμπάνιες στα γραφεία τους για τη «συμβολαιοποίηση» των πρώτων 41 συμβάσεων δανειοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ!
Το χρήμα ρέει άφθονο για τους ομίλους που επενδύουν στην «πράσινη» οικονομία, αλλά για τον λαό που στενάζει και αγωνιά για το πώς θα βγάλει τον χειμώνα, δεν υπάρχει ούτε σεντ... Από το συνολικό κόστος των επενδύσεων, τα ίδια κεφάλαια των ομίλων δεν ξεπερνάνε τα 440 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ούτε το 1/4 της συνολικής επένδυσης!
Ολα τα υπόλοιπα είναι τραπεζικά δάνεια με χλιδάτους όρους και την εγγύηση του κράτους, δηλαδή του λαού, που πληρώνει τους φόρους και τα «πράσινα» χαράτσια.
Επιβεβαιώνεται έτσι με το «καλημέρα» ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν στόχο να «κινητοποιήσουν» συσσωρευμένα κεφάλαια με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι επενδύσεις αφορούν τον εκσυγχρονισμό παραγωγικών μονάδων, για να γίνουν δήθεν πιο «φιλικές» στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, όμως, για να απλώσουν τη δράση τους σε τομείς που υπόσχονται νέα κερδοφορία, με αθρόα κρατική στήριξη, όπως είναι και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.
Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στη χώρα μας χρηματοδοτούνται για να αναπτύξουν πανελλαδικά «σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων»!
Και δεν πρόκειται βέβαια για τίποτα «φτωχαδάκια». Στη λίστα με τους 41 πρώτους «πελάτες» του Ταμείου φιγουράρουν ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους. Όπως, για παράδειγμα, τα ΕΛΠΕ, που το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν κέρδη 367 εκατ. ευρώ.
Η λίστα περιλαμβάνει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες, το περασμένο εννιάμηνο κατέγραψαν αύξηση τζίρου 270 εκατ. ευρώ εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.
Αφού λοιπόν τάραξαν τον λαό στην ακρίβεια - με τα πανάκριβα προϊόντα - και στην κοροϊδία - με τα τρύπια «καλάθια του νοικοκυριού» - οι μεγαλοσουπερμαρκετάδες ετοιμάζονται τώρα να βάλουν στο χέρι και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πάμφθηνο χρήμα, για επενδύσεις στη «βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης», στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των καταστημάτων τους, στον «ψηφιακό μετασχηματισμό» και την αναβάθμιση των «υπηρεσιών πληροφορικής».
Όλα αυτά στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» για την προστασία τάχα από τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής». Η υποκρισία τους δεν έχει πάτο, αφού λίγα μέτρα πιο πέρα, ολόκληρες γειτονιές πλημμυρίζουν με την πρώτη νεροποντή, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνει ούτε σεντ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας!
Το κόστος επιβίωσης έχει εκτοξευθεί, αλλά το αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα απορρίπτεται από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ως «υπέρβαση» των δημοσιονομικών περιορισμών της ΕΕ και των «αντοχών της οικονομίας»!
Δάσκαλοι, γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται ότι η κρατική επιχορήγηση δεν φτάνει για να ζεσταθούν φέτος τα σχολεία, αλλά το ταμείο ...είναι μείον όταν πρόκειται ακόμα και για τις πιο επείγουσες λαϊκές ανάγκες.
Και όχι μόνο αυτό. Για να εκταμιευτούν τα κονδύλια, προβλέπονται μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, καθιστώντας το Ταμείο Ανάκαμψης - σε συνδυασμό με τους άλλους μηχανισμούς της ΕΕ - το «μνημόνιο των μνημονίων» στην πλάτη του λαού.
Έτσι, εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα πληρώνουν με χειρότερους όρους δουλειάς και ζωής, με ένταση δηλαδή της εκμετάλλευσης, τα περίφημα «αναπτυξιακά κονδύλια» που μασουλάνε οι μεγαλοεπιχειρήσεις.
Αυτή είναι η «ακτινογραφία» του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλων των άλλων αστικών κομμάτων. Στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες θα συνεχίσει να κινείται η οικονομία, όποιος κι αν είναι ο μηχανοδηγός.
Γι' αυτό χρειάζεται ο λαός να πάρει τα μέτρα του. Μπροστά στην αυριανή γενική απεργία να πυκνώσουν οι γραμμές όσων παλεύουν για αυξήσεις των μισθών, όχι της χρηματοδότησης των ομίλων. Όσων διεκδικούν ρεύμα και άλλα αγαθά φθηνά, όχι φτηνό κρατικό χρήμα και δάνεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τέτοιοι αγώνες φωτίζουν την πραγματική διέξοδο για τον λαό και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη αμφισβήτησης και σύγκρουσης με τον δρόμο ανάπτυξης που καταδικάζει τον ίδιο στα ψίχουλα, για να έχουν ολάκερο το καρβέλι μια χούφτα μονοπώλια.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 8 Νοέμβρη 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου