1. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι παροχές γάλακτος στο προσωπικό του δήμου που τα δικαιούται, δεν έχουν δοθεί επί σειρά ετών. Υπήρξε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την καταβολή τους σε χρήμα για το 2020 και το 2021. Ποιο πρόβλημα προέκυψε ώστε να ζητηθεί από τους εργαζόμενους η παρουσίαση αποδείξεων αγοράς των ΜΑΠ από τους ίδιους για το 2020; Θα εξακολουθήσει η δημοτική αρχή να μην χορηγεί κανονικά και σε είδος τα αναγκαία για την ασφάλεια του εργατοτεχνικού προσωπικού υλικά και το γάλα;
2. Στην βιομηχανική περιοχή του δήμου υπάρχουν επιχειρήσεις που διαμαρτύρονται για την μη σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων. Σε ποιο βαθμό αληθεύει το ζήτημα αυτό και πως θα αντιμετωπισθεί άμεσα;
3. Υπάρχουν προβλήματα συντήρησης των λεβήτων και εξασφάλισης της πυρασφάλειας στα Σχολεία; Υπάρχει διεκδίκηση από το Κράτος των αναγκαίων για την ασφάλεια των Σχολείων;
4. Προγραμματίστηκε και για πότε ο διορισμός γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους;
5. Υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί στα ΚΑΠΗ;
6. Υποβλήθηκαν τεχνική μελέτη, προϋπολογισμός και τοπογραφικό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις εισόδους του Δρυμού;
7. Μετά την απαλλαγή της ΔΗΚΕΩ από φορολογικούς καταλογισμούς, σκέφτεται η διοίκηση του δήμου για την ενσωμάτωση υπηρεσιών της όπως και αντίστοιχων του ΔΟΠΠΑΩ, στις δημοτικές υπηρεσίες;
8. Λειτουργούν οι μηχανικές σκούπες του δήμου;
9. Επαναλαμβάνουμε τις αναπάντητες ερωτήσεις μας για την εξασφάλιση της ασφαλούς εξόδου των παιδιών με προστατευτικές μπάρες στην πλατεία Τζαβέλα και για την επείγουσα διόρθωση των πεζογεφυρών της οδού Φιλελλήνων, ιδιαίτερα της επάνω. Πότε σκοπεύετε να προβείτε στις αναγκαίες διορθώσεις, προτού έχουμε κάποιο ατύχημα;
Θεμελής Αγγελος
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ¨ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
1. Για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας (θέμα 6ο):
Οι πολύτεκνοι με 4 τέκνα και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ να έχουν πλήρη απαλλαγή. Οχι μόνον 50% όπως η πρόταση της δημοτικής αρχής.
Οι τρίτεκνοι με 3 τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 να έχουν πλήρη απαλλαγή. Σε καμία περίπτωση το εισόδημά τους να είναι μόνον 12.000 όπως είναι η πρόταση της διοίκησης, κι αυτό για να έχουν απαλλαγή μόνον 50%. Ατομα με αναπηρία 67% και πάνω και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 να έχουν πλήρη απαλλαγή και όχι 50%. Χήρος – Χήρα με 1 ή 2 τέκνα και εισόδημα έως 20.000 ευρώ, πλήρης απαλλαγή.
Επίσης, πλήρης απαλλαγή σε μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000. Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια (πάνω από 1 έτος), με κατοικία έως 120 τ.μ. και εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Δικαιούχοι Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης με κατοικία έως 120 τ.μ.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν περιλαμβάνει και τους μακροχρόνια άνεργους με μια κατοικία έως 120 τ.μ. και εισόδημα έως 7.000, για απαλλαγή τους κατά 50%.
Ο οικιακός συντελεστής θα μπορούσε να μειωθεί, εφόσον πρόκειται για περιοχές του δήμου που έχουν οικίες με πολλά τ.μ. σε σχέση με άλλους δήμους. Συγκεκριμένα, στο 0,90 ευρώ/τ.μ. για την έδρα του δήμου και 0,73 ευρώ/τ.μ. στις άλλες δημοτικές κοινότητες. Για τους βοηθητικούς χώρους μέχρι 0,70.
Τέλος προτείνουμε αυξημένο συντελεστή για τις επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας (Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ, Τράπεζες, Εταιρείες τηλεφωνίας κλπ) στα 6 ευρώ/τ.μ.
2. Για τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (θέμα 7ο):
Τα ίδια ως άνω για τις απαλλαγές.
Είμαστε αντίθετοι στον μη υπολογισμό αθροιστικά των προϋποθέσεων μείωσης του φόρου για ΑμΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες, όταν αυτές συντρέχουν ανά περίπτωση.
3. Για το ΤΑΠ (θέμα 8ο):
Ο δήμος έχει το υψηλότερο ποσοστό του 0,35ο/οο. Προτείνουμε να κατέβει στο χαμηλότερο του 0,25ο/οο. Επίσης με την αιτιολογία ότι υπάρχουν μεγάλες σε εμβαδό οικίες στις περιοχές μας.
Θεμελής Αγγελος
ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ
Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες τα έχουν ήδη πληρώσει με την άμεση και έμμεση φορολογία. Ομως δεν επανέρχονται στους ίδιους μέσω κατάλληλων υπηρεσιών. Τα εκατομμύρια αυτών των χρημάτων κατευθύνονται με τους “αναπτυξιακούς” νόμους και τις επιχορηγήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις. Υπήρξε υποβάθμιση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών και του δήμου Ωραιοκάστρου, με ανατροπή εργασιακών σχέσεων και ένταση της εμπορευματοποίησης σε τομείς όπως ο φωτισμός, η καθαριότητα, το περιβάλλον, η αυτεπιστασία της δημοτικής αρχής. Αλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η παντελής έλλειψη έργων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση.
Η κυβέρνηση επιμένει στην καταβολή από τους δήμους του τέλους ταφής, για το οποίο στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφώνησε μόνον η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Αφορά ένα ποσό 800.000 περίπου ευρώ για τα έτη 2022-23.
Βασικές θέσεις του Κ.Κ.Ε. είναι:
- Η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους ταφής.
- Η χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Η επιστροφή στους δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών που ανέρχονται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων θα δοθούν μόνον τα 1,7 δις.). Τακτική απόδοση κατ΄ έτος των πόρων της Τοπικής Διοίκησης.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη δικαιώματα.
- Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο.
- Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
- Συντήρηση των σχολικών μονάδων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού και της καθαριότητας με νέα μηχανολογικά μέσα, νέα οχήματα, χωρίς δανειακές επιβαρύνσεις.
2112-2022
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ | Live stream/ΔΣ | 33η/2022 Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου