Την ώρα που το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα βουλιάζει, κυριολεκτικά, από τις απανωτές «μεταρρυθμίσεις» των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες διένυσαν μια χρονιά γεμάτη αμύθητα κέρδη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία KPMG στην ετήσια έκθεσή της για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2021 αποτέλεσε μια «καλή χρονιά» από πλευράς παραγωγής ασφαλίστρων, με αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου (από 4,1 δισ. το 2020), με επίκεντρο τις ασφαλίσεις ζωής οι οποίες συνδέονται με επενδύσεις αλλά και ικανοποιητική αύξηση των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Τα κέρδη εκτοξεύθηκαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 18 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο σε σχέση με τα 14 εκατ. ευρώ την προ πανδημίας εποχή, ενώ ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων σκαρφάλωσε στο 8%, από 6,9%.
Οπως σημειώνεται στην έρευνα της KPMG, «το πλούσιο τελευταίο διάστημα –από τα τέλη του 2020 έως και τις αρχές του 2022– σε επίπεδο ζυμώσεων και επανατοποθετήσεων στην αγορά από τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους με τις εξαγορές της ΑΧΑ από την Generali, της Metlife από ΝΝ αλλά και της Ευρωπαϊκής Πίστης από Allianz, είχε ως κύριο στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων οργανισμών, τις οικονομίες κλίμακος και την αντοχή στον αναμενόμενο έντονο ανταγωνισμό».
Τα παραπάνω είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, όμως, είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση κινδυνεύει να μετατραπεί σε «φούσκα». Όπως συνεχίζει η έκθεση της KPMG, «λόγω της αύξησης του κόστους, του μικρού μεγέθους της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς με ισχνές προοπτικές ανάπτυξης και του έντονου ανταγωνισμού, οι προοπτικές συνέχισης της κινητικότητας και επανατοποθετήσεων των ασφαλιστικών ομίλων εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση και όγκο στο κοντινό επόμενο διάστημα και με περισσότερη ένταση σε μεσοπρόθεσμο διάστημα».
Στη γλώσσα τους αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικοί όμιλοι θα σταματήσουν τις εξαγορές και τις επανατοποθετήσεις κεφαλαίων, ακριβώς λόγω της μικρής αγοράς και του μεγάλου ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα πάντως αυτών των ανακατατάξεων είναι το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων εταιρειών, με παραγωγή άνω των 200 εκατ. ευρώ, αυξάνει διαρκώς και οι μεγαλύτεροι όμιλοι θα πιέσουν πιο έντονα τον ανταγωνισμό.
Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά έρχονται όταν μόλις λίγους μήνες μετά το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό». Πρόκειται για τη διαιώνιση της οδυνηρής κατάστασης που έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο του νόμου Κατρούγκαλου, με τον διαχωρισμό σε εθνική σύνταξη πείνας και ελάχιστη ανταποδοτική, την προσωπική διαφορά, την τραγική μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, της 13ης και 14ης σύνταξης.
Πάνω σε αυτήν την κατάσταση, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας ολοένα και περισσότερο αυξάνουν τα κέρδη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου