Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Στο πάτωμα το λαϊκό εισόδημα για να «υγιαίνουν» οι επενδύσεις

 

Eurokinissi

Το «σύρσιμο» της κατανάλωσης και τις υψηλές «πτήσεις» των κερδών και επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, με βάση την ένταση της εκμετάλλευσης, τα προνόμια κάθε είδους και τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτυπώνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησης για το α' τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό 2%, από 2,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών με όρους όγκου, με εποχική διόρθωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%.
«Κανονικότητα» οι άπιαστες τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά

Την ίδια ώρα η μία πίσω από την άλλη οι έρευνες αποτυπώνουν ότι οι απλησίαστες τιμές όχι μόνο δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν, αλλά είναι η «κανονικότητα» που περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στα μέσα του μήνα.

Ενδεικτικά είναι όσα παρουσιάζει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με βάση την οποία το 21,1% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές τους και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έναντι μόλις 4,4% που δήλωσαν ότι θα τις μειώσουν. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα «οδεύουμε σταδιακά σε μία κατάσταση στην οποία οι τιμές θα έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο με μικρά περιθώρια αποκλιμάκωσης».

Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν στο ράλι των τιμών από την αρχή του 2022. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, μετά το ιστορικό ρεκόρ του 59,2% των επιχειρήσεων που είχαν δηλώσει ότι αύξησαν τις τιμές τους το πρώτο εξάμηνο του 2022, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι αύξησαν τις τιμές τους υποχώρησε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 στο 49,1% και περαιτέρω στο 43,3% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση ρευστότητας το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το 25,6% των κυρίως πολύ μικρών επιχειρήσεων να έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.

Την ίδια ώρα ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός» - που αποτελεί και τον πυρήνα του, με αυξήσεις όπως αυτές στα τρόφιμα - «τρέχει» με 5,45%.

Τα δε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν ότι οι τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, «αύξηση πάνω στην αύξηση», και ενώ ήδη την περασμένη χρονιά είχαν αυξηθεί κατά 9,6%.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, που αρνείται να καταργήσει τον ΦΠΑ και τους άδικους έμμεσους φόρους που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, την ίδια ώρα «παζαρεύει» με τους επιχειρηματικούς ομίλους που ελέγχουν τα διόδια «αποζημιώσεις» έως 45 εκατ. ευρώ και «άπλωμα» σε βάθος χρόνου για τη νέα αύξηση των διοδίων, που θα φτάσει το 12%, αφού με τις γνωστές ληστρικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες μπορούν να προσαρμόζουν τα διόδια με βάση τον δείκτη των τιμών καταναλωτή!

Τέλος, «τσουνάμι» αυξήσεων έρχεται και σε πετρέλαιο - βενζίνη, με φόντο και τις αυξήσεις στις αγορές πετρελαίου, που την Τρίτη οι τιμές του έφτασαν σε υψηλά 8μήνου.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου