Αποτροπιασμό και οργή προκαλούν οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν προχτές το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, με τον 36χρονο που ρίχτηκε σαν τσουβάλι στη θάλασσα και τον άφησαν να πνιγεί στις δίνες της προπέλας. Καμία δικαιολογία, κανένα άλλοθι, κανένα «νομικό - τεχνικό» εφεύρημα δεν μπορεί να σκεπάσει την απανθρωπιά αυτής της δολοφονικής ενέργειας και τους αυτουργούς της.
Οχι μόνο εκείνους που πέταξαν τον άτυχο νέο στο αφρισμένο νερό, εμποδίζοντάς τον με ζήλο να ανέβει στο πλοίο, αλλά και το μεγάλο αφεντικό, την ακτοπλοϊκή εταιρεία, που δεν έκανε τίποτα για να τον σώσει από βέβαιο πνιγμό, συνέχισε το δρομολόγιο σαν να μη συμβαίνει τίποτα και στη συνέχεια προσπάθησε να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της.
Η κάμερα δείχνει τον 36χρονο να τρέχει να προλάβει το πλοίο, ενώ ο καταπέλτης «πατάει» ακόμα στην προβλήτα. Ομως ο χρόνος είναι χρήμα για τους ακτοπλόους εφοπλιστές και δεν επιτρέπει χασομέρια. Ο αργοπορημένος επιβάτης αντιμετωπίζεται σαν απειλή και εισβολέας, που βάζει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα απόπλου, ποιος ξέρει και τι άλλο από όσα θεωρεί σημαντικά η εταιρεία.
Οι υπεύθυνοι από το πλήρωμα «καθαρίζουν» σε δευτερόλεπτα με προπηλακισμούς, χωρίς καμία πρόθεση να συνεννοηθούν, πόσο μάλλον να κάνουν το αυτονόητο: Να προστατεύσουν τον άνθρωπο που βρίσκεται στον καταπέλτη, την ώρα που το πλοίο αναχωρεί και δίπλα του χάσκει το κενό. Πρόκειται για ξεκάθαρο έγκλημα.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά... Το πλοίο φεύγει, καθώς τα νερά «καταπίνουν» τον 36χρονο. Οι ίδιοι που προηγουμένως τον πέταξαν στη θάλασσα, συνεχίζουν να του ρίχνουν αγριεμένα βλέμματα, αντί για σωσίβιο. Το σφράγισμα του καταπέλτη κηρύσσει τη λήξη του συμβάντος και το καράβι βγαίνει από το λιμάνι. Μόνο μετά από τρία τέταρτα και ενώ έχει γίνει χαμός από τις καταγγελίες επιβατών και αυτοπτών μαρτύρων, το καράβι παίρνει εντολή να γυρίσει στο λιμάνι.
Ομως, ακόμα και τώρα, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία δική της υπαιτιότητα. Θράσος και πρόκληση μαζί. Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς ότι όλη αυτήν την ώρα δεν υπήρξε επικοινωνία του καπετάνιου με την εταιρεία. Οτι δεν πήρε οδηγίες για τους χειρισμούς και εντολή να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι...
Σφίγγεται πραγματικά το στομάχι βλέποντας τις εικόνες της άγριας δολοφονίας, αλλά και όταν αναλογίζεσαι σε ποιο σημείο έχει φτάσει η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στο βασίλειο του ατομισμού και του κέρδους. Για την εταιρεία ο αργοπορημένος επιβάτης είναι μπελάς και καθυστέρηση, που μετριέται σε χρήμα. Είναι γνωστός άλλωστε ο ανταγωνισμός των ακτοπλοϊκών στο «μπες - βγες» από το λιμάνι και τα «σπριντ» στο φόρτωμα - ξεφόρτωμα, που εκθέτουν σε κίνδυνο επιβάτες, οδηγούς και μέλη του πληρώματος.
Μπροστά σ' αυτά, καμία ηθική αναστολή δεν βάρυνε, ούτε σε εκείνους που έριξαν τον 36χρονο στη θάλασσα, ούτε σε εκείνους που έδωσαν εντολή να φύγει το πλοίο, αφήνοντάς τον να πνιγεί.
Η εγκληματική στάση μελών του πληρώματος που εμπλέκονται είναι πραγματικά μια μαύρη κηλίδα, ξένη προς τους αγώνες που έχουν δώσει διαχρονικά οι ναυτεργάτες με αυτοθυσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σε σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους και το κυνήγι του από την εργοδοσία.
Για την κυβέρνηση, πάντως, προτεραιότητα είχε και χτες το ξέπλυμα της ακτοπλοϊκής εταιρείας και γενικότερα των εφοπλιστών, τους οποίους μπουκώνει με προνόμια, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για να δρομολογούν τα σαπάκια τους σε ...«άγονες γραμμές» μερικά μίλια μακριά από το λιμάνι του Πειραιά.
Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του εκφράζει «αποτροπιασμό και φρίκη», αποδίδοντας το έγκλημα σε «έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία, που τελικά γίνεται βία». Ούτε κουβέντα για τη βία της ακτοπλοϊκής εταιρείας, που άφησε το θύμα να πνιγεί και ώρες μετά συνέχισε να λέει ψέματα στους επιβάτες.
Μνημείο ξεδιαντροπιάς και η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός είδε μια ...«κακιά στιγμή» «για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους, να φέρουν πίσω ένα μισθό, ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία». Δεν είδε και δεν άκουσε για την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας πάνω και κάτω από το καράβι στον απόπλου, για την απουσία του Λιμενικού. Δεν είδε τους προπηλακισμούς σε βάρος του 36χρονου πάνω στον καταπέλτη. Δεν πήρε χαμπάρι ότι κανείς δεν τον βοήθησε όταν το κακό είχε γίνει. Και προφανώς ξεπλένει την εταιρεία, που έδωσε τελικά την εντολή να φύγει το πλοίο.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Ιωακειμίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επευφήμησε όσα είπε ο υπουργός, ψέλλισε διάφορα ελαφρυντικά για τους εμπλεκόμενους και φόρτωσε στον πνιγμένο την πρόθεση να γίνει ...λαθρεπιβάτης.
Το έγκλημα στον Πειραιά πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και να αποδοθούν οι ευθύνες. Κανείς όμως δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την «κανονικότητα» να χάνεται έτσι μια ανθρώπινη ζωή, να ξεπλένεται με θράσος η εργοδοσία και στο τέλος το φταίξιμο να ρίχνεται στον νεκρό. Κανείς να μη συμβιβαστεί με την προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη, με νομικά και άλλα τερτίπια, να διαχυθούν οι ευθύνες και να μην ακουμπήσουν ούτε στο ...μπατζάκι την πολιτική που δεν διστάζει να ξεπλύνει και τα μεγαλύτερα εγκλήματα προκειμένου να υπηρετήσει το κέρδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου