Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Σταθμός κλιμάκωσης

 

Από το περσινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Από το περσινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

 

Μαζικό αγωνιστικό σταθμό στη δράση των σωματείων, για κλιμάκωση το επόμενο διάστημα και με απεργιακή κινητοποίηση, αποτελεί το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη ΔΕΘ.

Ολο και περισσότεροι λόγοι προστίθενται καθημερινά για να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι νέοι και οι νέες πίσω από τα πανό των σωματείων τους, των συλλόγων, των επιτροπών αγώνα, την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάζει τις νέες δεσμεύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ίδιο το αντεργατικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση σε λίγες μέρες, ώστε να δώσει στην εργοδοσία περισσότερα όπλα για το ξεζούμισμα των εργαζομένων, φανερώνει στην πράξη τι φέρνει στην εργατική τάξη η «φυγή προς τα μπρος», η «Ελλάδα 2.0.», η «Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα», δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Επιβεβαιώνει ότι η «θωράκιση της ανταγωνιστικότητας», που προσκυνούν όλα τα αστικά κόμματα, σημαίνει πρώτα απ' όλα εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης, με απογείωση της «ευελιξίας» και τσακισμένα δικαιώματα.

Οτι «κανονικότητα» για το σημερινό σάπιο σύστημα είναι να μην μπορεί ο εργαζόμενος εν έτει 2023 να τα βγάζει πέρα με έναν μισθό, να γυρνάνε οι δείκτες του ρολογιού αιώνες πίσω. Οτι «καύσιμο» της βαρβαρότητας είναι το τσάκισμα και των αυτοαπασχολούμενων, που έρχονται αντιμέτωποι με νέο γύρο φοροαφαίμαξης.

Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το σήμα του ξεσηκωμού που θα εκπέμψει, θα δώσουν απάντηση και στους πολύτιμους συμμάχους κυβέρνησης και εργοδοσίας, τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οσους δηλαδή ακόμα και τώρα αρνούνται την ενημέρωση των εργαζομένων για το κυβερνητικό τερατούργημα, κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την αγωνιστική κινητοποίηση, καλλιεργούν την αναμονή και την ηττοπάθεια. Η «ομερτά» με κυβέρνηση και εργοδοσία βγάζει μάτι!

Με τον λαό να μην προλαβαίνει να μετρήσει τις πληγές του από τη μία καταστροφή μέχρι την επόμενη, από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες και από εκεί στα «ατυχήματα» - εγκλήματα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη συλλογική δράση και διεκδίκηση, από το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, με τους εργαζόμενους στους δρόμους και όχι ξεμοναχιασμένους - εύκολα θύματα της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων, του κράτους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ πιάνει το «νήμα» των συγκλονιστικών εργατικών, λαϊκών, νεολαιίστικων κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών απέναντι σε ένα κράτος εχθρικό και σάπιο μέχρι το μεδούλι, που για τα κέρδη των λίγων διαλύει τις ζωές των πολλών.

Που λογαριάζει ως «κόστος» την ολοκληρωμένη προστασία του λαού είτε από «φυσικά φαινόμενα» είτε από απειλές για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, τις μεταφορές κ.λπ. Που εκθέτει όλο και περισσότερο τον λαό σε θανάσιμους κινδύνους.

Που όσο επιλεκτικά «ανίκανο» αποδεικνύεται μπροστά σε καιρικά φαινόμενα, τόσο «ικανό» γίνεται για το βάθεμα της εμπλοκής στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία, για το παζάρι της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ώστε να «πλασαριστεί» σε καλύτερες θέσεις η αστική τάξη.

Στις λίγες ώρες που απέμειναν λοιπόν μέχρι το μεγάλο συλλαλητήριο, κάνουμε τη νύχτα μέρα. Για την πλατιά ενημέρωση του λαού και της νεολαίας, για να μπουν νέες δυνάμεις στην πάλη, να πάρουν τη θέση τους στα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις.

Για να ξεδιπλωθούν οι σύγχρονες διεκδικήσεις, όπως για ουσιαστικές αυξήσεις και ΣΣΕ, για σταθερή δουλειά, με σταθερό ωράριο - 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για την Υγεία και την Παιδεία. Γιατί η ένταση της πάλης μπορεί να αναπτερώσει την ελπίδα ότι μπορούν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Και από την επόμενη μέρα του συλλαλητηρίου η σκυτάλη περνά στη μεγάλη σύσκεψη των σωματείων της Αττικής, με τον συντονισμό της δράσης και απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα!

Από την στήλη «Η Άποψή μας» από τον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 7 Σεπτέμβρη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου