Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποκαλυπτική η στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ

 

Από την κινητοποίηση το 2022
Από την κινητοποίηση το 2022

 

Σε δήλωσή τους οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στην Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) Σίσσυ Πολυκάρπου και Στέλιος Γαλατιανός, για τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, σημειώνουν:

«Την Πέμπτη 31 Αυγούστου συνεδρίασε η ΕΕ της ΕΔΟΘ με βασικό θέμα τη "διοργάνωση του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ". Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως η μόνη "πρεμούρα" των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚΕ και ΕΑΕΚ - ΣΥΡΙΖΑ) ήταν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της ΕΔΟΘ στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ, εκεί όπου κάθε χρόνο μαζεύονται εργατοπατέρες και εκπρόσωποι κομμάτων, για να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων ότι τάχα κόπτονται για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, έκαναν και προτάσεις για καθημερινά ραδιοφωνικά σποτ (!), χορηγούμενες διαφημίσεις στο facebook και αφίσες, για να προπαγανδιστεί η συγκέντρωσή τους. Τους ενημερώσαμε πως η έλλειψη μαζικότητας στις συγκεντρώσεις τους δεν είναι πρόβλημα επικοινωνιακό. Οι εργαζόμενοι τους γυρίζουν την πλάτη, γιατί η γραμμή τους είναι συμβιβασμένη και είναι άφαντοι από τους χώρους δουλειάς και μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους.

Η άκρως αποκαλυπτική στάση που κράτησαν οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚΕ και ΕΑΕΚ - ΣΥΡΙΖΑ, έχει εξήγηση: Αποτελούν στήριγμα των κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ενώ παίζουν τον ρόλο του Δούρειου Ίππου για λογαριασμό των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα.

Ενδεικτικά σταχυολογούμε τα παρακάτω:

  1. Πλήρως στοιχισμένες με τις αντεργατικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚΕ δεν βρήκαν να αναφέρουν τίποτα για το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΝΔ. Ο δε επικεφαλής των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΕΚ), ανήμπορος να κρύψει τις ευθύνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αφού κατέφυγε σε ανυπόστατες κατηγορίες προς το ΠΑΜΕ, έφτασε σε σημείο να διαβάσει ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φυσικά δεν αναφέρει ότι η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152 έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τα χρόνια που ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας!

  2. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την απόφασή τους για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ από κοινού με την ηγεσία των εργατοπατέρων του ΕΚΘ, οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚΕ και ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησαν ως άλλοθι ότι τάχα νοιάζονται για την ενότητα των εργαζομένων. Μόνο που η ενότητα που εννοούν, είναι αυτή που θέλει τους εργαζόμενους υποχείρια της αντεργατικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι' αυτό άλλωστε ευθυγραμμίζονται πλήρως με την άποψη του πρόεδρου του ΕΚΘ όπου σε πρόσφατη συνέντευξή του εμφανίστηκε σαν ο καλύτερος υπουργός για να υποστηρίξει ότι το νέο αντεργατικό έκτρωμα είναι υποχρεωτικό από την ΕΕ "για να μην επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα" και "ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει"! Δηλαδή μας καλούν σε μια κινητοποίηση όπου στο πλαίσιο διεκδίκησης θα είναι η εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος!

  3. Στιγμές από τις μαφιόζικες πρακτικές της παλιάς ΠΑΣΚΕ θύμισε η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚΕ αναφορικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ισχυρίστηκε ότι στα συνδικαλιστικά όργανα ψηφίζουμε σαν παρατάξεις και όχι σαν μεμονωμένα πρόσωπα! Επομένως, η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων είναι διακοσμητικό στοιχείο σύμφωνα με την επικίνδυνη αναφορά του επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ. Αυτή η αναχρονιστική αντίληψη είναι που δίνει αέρα στα πανιά των αντιλαϊκών κυβερνήσεων για το περαιτέρω χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ανέδειξαν το περιεχόμενο του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου που στόχο έχει να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων και να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, ενώ αφορά το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για το συμπλήρωμα και την ενίσχυση των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για να μην υπάρχει πλέον κανένα ίχνος σταθερού χρόνου εργασίας, του 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου.

Η επιλογή συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ στις 9 Σεπτέμβρη όπου καλούν δεκάδες σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης δεν είναι επιλογή "χωροταξική". Αφορά το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης, την ανάδειξη των πραγματικών αιτίων για τα όσα βιώνει ο δημόσιος υπάλληλος και η οικογένειά του που δεν είναι η μία ή άλλη κυβέρνηση, αλλά ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που το μόνο που προσφέρει στους εργαζόμενους είναι η εργασιακή ανασφάλεια, τα εξαντλητικά ωράρια, δουλειά μέχρι το θάνατο. Κυρίως αφορά την πάλη για το σύγχρονο και αναγκαίο, "για να πάμε αλλιώς".

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη, για να υπάρχει αξιοπρεπής ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Επομένως, ο αγώνας για μια αξιοπρεπή ζωή πρέπει να συνδυάζεται με τον αγώνα για την ανάπτυξη που έχει στόχο την ικανοποίηση των δικών μας ζωτικών, σύγχρονων αναγκών στη δουλειά και τη ζωή και όχι τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων.

Σύγχρονο και καινοτόμο σήμερα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες και να αμείβονται με πολύ καλύτερους μισθούς, να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για την ψυχαγωγική, αθλητική, πολιτιστική κ.α. καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τα σχέδια του κεφαλαίου και τις συμβιβασμένες ηγεσίες των κυβερνητικών παρατάξεων. Μπορούν και πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, 9 Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου