Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Σε περικοπή επιδομάτων προχωρά η εταιρεία «Μαρινόπουλος»


Δημοσίευση: Παρ, 20/12/2013 - 20:26


Νέα αντεργατική επίθεση εξαπολύει η εταιρεία «Μαρινόπουλος», η οποία κόβει αυτή τη φορά τα επιδόματα από τους μισθούς των εργαζομένων, αρχής γενομένης από το Δώρο των Χριστουγέννων.
Όπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ-Μαρινόπουλος, DIA» αφού η εταιρεία άρχισε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων έρχεται σήμερα να περικόψει και τα επιδόματα.
Χαρακτηριστικά σημειώνει το σωματείο:
«Δεν της έφτασαν:
 • Η αντεργατική  και αντιδεοντολογική συμφωνία 999, που υπέγραψε κρυφά από το Σωματείο και τους εργαζόμενους, με εντελώς αδιαφανή τρόπο και σε άκρως μυστικές συναντήσεις με το προεδρείο της Ο.Ι.Υ.Ε.,  για τη μείωση των αποδοχών τον Αύγουστο του 2012. Συμφωνία, που το Δ.Σ. του Σωματείου, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε  ως παράνομη και καταχρηστική και που δεν μπόρεσε, όσο και αν προσπάθησε, παρά μόνο πριν από λίγες μέρες να την πάρει στα χέρια του. Συμφωνία που έγινε την στιγμή που υποτίθεται ότι γίνονταν διαπραγματεύσεις για υπογραφή με το Σωματείο επιχειρησιακής ΣΣΕ.
 • Που παράνομα παρακράτησαν από τους εργαζόμενους, αναδρομικά χρήματα από τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου του 2012.
 • Που αναγκάζει την πλειοψηφία των εργαζομένων της να εργάζονται ωρομίσθιοι, με μισθούς, να δεν ξεπερνούν τα 400,00 ευρώ και μάλιστα με χιλιάδες απλήρωτες ώρες.
 • Που προχώρησαν σε κλεισίματα καταστημάτων και σε εκατοντάδες απολύσεις.
 • Που έβαλαν εκατοντάδες εργαζόμενους να υπογράψουν και να δεχτούν να απασχολούνται παράνομα σε διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις συμβάσεις εργασίας.
 • Που παράνομα, αυθαίρετα  και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, καθυστέρησαν την καταβολή του επιδόματος αδείας και την μισθοδοσία του Νοεμβρίου 2013.
 • Που αυθαίρετα δεν έδωσαν στους εργαζόμενους τις συμφωνηθέντες δωροεπιταγές, των εορτών...
Έρχονται τώρα και ενώ ζήτησαν από το Σωματείο καλόπιστο διάλογο για την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ προαναγγέλλουν μέσω των εκκαθαριστικών του Νοεμβρίου, ούτε λίγο ούτε πολύ την μονομερή περικοπή των επιδομάτων.
Καμία εμπιστοσύνη και στήριξη σε αυτούς που έχουν ως μοναδικό στόχο την κερδοφορία τους και μόνο, αδιαφορώντας για την εξαθλίωσή μας».
Η Διοίκηση του Σωματείου για άλλη μια φορά καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία, πιο δυναμικά πιο αποφασιστικά, να συσπειρωθούν γύρω του, χωρίς καμία καθυστέρηση, να οργανώσουμε με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα την πάλη, να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των αβανταδόρων της σε κυβέρνηση και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχθεί με την υπογραφή του την ατομική διαπραγμάτευση. Όλοι μαζί να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Ανακοίνωση Κλαδικών Σωματείων Εμπορίου Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας, Ηρακλείου Κρήτης
Η υψηλή κερδοφορία της εταιρείας εκτός των υψηλών τιμών πώλησης των προϊόντων, των εξευτελιστικών τιμών που τα προμηθεύεται, στηρίζεται ταυτόχρονα και στη σκληρή δουλειά των εργαζομένων σημειώνουν τα Κλαδικά Σωματεία Εμπορίου Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας, Ηρακλείου Κρήτης.
«Στην πλειοψηφία τους δουλεύουν ως ωρομίσθιοι, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ, με χιλιάδες απλήρωτες ώρες εργασίας, με κλεισίματα καταστημάτων και εκατοντάδες απολύσεις, με ατομικές συμβάσεις που τους "έπεισαν" να υπογράψουν και να δεχτούν να απασχολούνται στη διανομή φυλλαδίων, καταστρατηγώντας τις συμβάσεις εργασίας.
Η μεγαλοεργοδοσία "Μαρινόπουλος" αποφάσισε να επιτεθεί στις έτσι και αλλιώς πενιχρές αποδοχές των εργαζομένων εφαρμόζοντας τη μονομερή περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς των εργαζομένων μειώνοντας τους από 50 έως και 200 ευρώ».
Τα Κλαδικά Σωματεία Εμπορίου Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας, Ηρακλείου Κρήτης καλούν τους εργαζόμενους στην εταιρεία «Μαρινόπουλος» να εμπιστευτούν τη δύναμη της ενότητας, να συσπειρωθούν στα σωματεία και αγωνιστικά να απαντήσουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη η συμπόρευση κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, τώρα είναι αναγκαίο να παλέψουμε όλοι για έναν και ένας για όλους, να απαιτήσουμε να επιστραφούν όλα όσα έχει μέχρι σήμερα παρακρατήσει η εργοδοσία από τους μισθούς των εργαζόμενων και να αγωνιστούμε για:
 • Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με 918 ευρώ βασικό μισθό.
 • Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο.
 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
 • Ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5ημερο.
 • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, για όλο τον χρόνο».
πηγή: 902.gr μέσω koiladatempon
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου