Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τον Καιάδα τον σκέφτηκε;


Διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, μιλώντας στη Φλώρινα, σε ενημερωτική συνάντηση για τις επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, προέτρεψε όποιον ελεύθερο επαγγελματία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες εισφορές προς τον Οργανισμό, «ας πάρει την οικογένειά του και ας πάει στη Βουλγαρία». 
 
Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ προτείνει να χαθούν από προσώπου Γης όσοι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η δυσκολία αυτή θα μεγαλώσει για ακόμα περισσότερους. 
 
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 28,3% των εν ενεργεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σήμερα καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ (τέσσερις στους 10, αν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα). 
 
Τα χρέη αυτά συμπληρώνονται από τις οφειλές στην εφορία (15,9% των μικρομεσαίων), στις πρώην ΔΕΚΟ (μία στις πέντε επιχειρήσεις) και στις τράπεζες (μία στις τρεις, από τις οποίες το 11,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές). 
 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως προς τα Ταμεία. 
 
Επομένως, η δήλωση - προτροπή του προέδρου του ΟΑΕΕ ένα πράγμα δείχνει: Οτι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους υπάρχει η σκέψη πως χιλιάδες μικροί ΕΒΕ δεν έχουν θέση στη σημερινή αγορά, που μονοπωλείται ταχύτατα σε όλους τους κλάδους. Και ότι η φοροαφαίμαξη που εντείνεται, υπηρετεί ακριβώς αυτήν την τάση αφανισμού των μικρών και ενός τμήματος των μεσαίων ΕΒΕ.

Η «αλήθεια» και η αλήθεια για τις συντάξεις
 
Σε μια ακόμη προσπάθεια να αποκαταστήσει - όπως λέει - «την αλήθεια για τις νέες συντάξεις», το υπουργείο Εργασίας καταφεύγει όπως πάντα στις γνωστές αλχημείες του. Μία απ' αυτές είναι η σύγκριση των νέων συντάξεων που θα βγαίνουν μετά τις 12 Μάη 2016, όχι με τις συντάξεις που αποδίδονταν μέχρι τότε, αλλά με τις συντάξεις που θα προέκυπταν από το νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), που όμως τελικά δεν εφαρμόστηκε, αφού τον «πρόλαβε» ο νέος νόμος των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 4387/2016. 

Ομως, μέσα στον οίστρο του να αποκαλύψει την «αλήθεια», τελικά ομολογεί πράγματι ανατριχιαστικές αλήθειες. Ετσι, επιβεβαιώνει ότι με το νέο δικό του σύστημα «για 15 έτη Ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411 ευρώ...» του νόμου 3863/2010. Πράγματι, αυτή είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ του νόμου για τις συντάξεις (στην προκειμένη περίπτωση την κατώτερη) του ΠΑΣΟΚ το 2010 και του ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Δύο ολόκληρα ευρώ!

 Αυτό που δεν λέει, όμως, το υπουργείο είναι το γεγονός ότι πριν από τους δύο αυτούς νόμους, η κατώτερη σύνταξη ήταν τουλάχιστον 486 ευρώ (π.χ. ΙΚΑ). Κατά συνέπεια, στη μία περίπτωση (νόμος Κατρούγκαλου) η κατώτερη σύνταξη μειώνεται κατά 73 ευρώ και στην άλλη (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) θα μειωνόταν κατά 75 ευρώ. 

Και οι δύο όμως κατακρεουργούν τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση πασχίζει να την κρύψει πίσω από βολικές συγκρίσεις.

Στοιχεία εξαθλίωσης για το λαό... 
 
Ερευνα του «Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών» (ΙΕΛΚΑ), που αξιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, δείχνει ότι συνολικά η ανά μήνα δαπάνη των νοικοκυριών για είδη παντοπωλείου στα χρόνια 2009 - 2015 μειώθηκε κατά 16,3%, ενώ για τρόφιμα κατά 12,5%. Το 2009 το κάθε νοικοκυριό δαπανούσε σε είδη παντοπωλείου 444 ευρώ το μήνα, ενώ το 2015 δαπάνησε 371 ευρώ. Συνολικά, οι δαπάνες παντοπωλείου και οι σχετικές με τη διατροφή μειώθηκαν κατά 23,4% την πενταετία 2009 - 2015. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, παρ' όλη τη μείωση που είχαν οι δαπάνες για είδη παντοπωλείου, που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, αυτές ως ποσοστό επί των συνολικών αγορών του μέσου νοικοκυριού αυξήθηκαν το 2015 κατά 4,7% και έφτασε στο 26,2 % (από 21,5% το 2010). Γεγονός που δείχνει ότι άλλες ανάγκες, π.χ. ένδυση, υπόδηση, άλλες υπηρεσίες, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα «προϊόντα παντοπωλείου» και τα «είδη διατροφής» εξυπηρετούν βασικές ανάγκες και, συγκριτικά με άλλες, η τάση είναι να περικόπτονται λιγότερο.

Η έρευνα είναι αποκαλυπτική για το εύρος της σχετικής αλλά και απόλυτης εξαθλίωσης, που πλήττει εργατικά - λαϊκά στρώματα. Γιατί αυτό είναι εξαθλίωση και όχι μόνο γι' αυτούς που ζουν σε καθεστώς πλήρους ένδειας: Η υποχρέωση των λαϊκών στρωμάτων να φτάνουν τις ανάγκες τους στο ελάχιστο. Η έρευνα λέει τη μισή αλήθεια όταν υποστηρίζει πως γι' αυτά φταίει μόνο η κρίση. Στην πραγματικότητα, είναι αποτελέσματα της πολιτικής για την έξοδο απ' την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, που περιλαμβάνει μόνιμη καρμανιόλα για το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, τη φοροληστεία, τη μείωση μισθών, συντάξεων κ.λπ.

... και ενίσχυση του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα η πορεία προς τη δεύτερη «αξιολόγηση», την οποία η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα φτηνού χρήματος της ΕΚΤ, αλλά και η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους (για να δανείζεται φτηνά το κεφάλαιο και να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για στήριξη κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων) έχει μενού υπέρ του κεφαλαίου. Το οποίο μενού περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες μειώσεις μισθών - και του κατώτατου -, αλλά και συντάξεων μαζί με νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, καθώς επίσης την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα η Ελλάδα. Δηλαδή, κόβουν από το λαό για να ενισχύουν το κεφάλαιο.

 Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου