Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Αντιλαϊκό σφαγείο με δραστικές περικοπές και ενίσχυση της φοροληστείας


Η πλήρης ενσωμάτωση των αντιλαϊκών μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα και των τριών μνημονίων αλλά και η παραπέρα απογείωση των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, εν αναμονή και της έκθεσης που προετοιμάζει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από το ζήτημα της ψηφισμένης περαιτέρω περικοπής των συντάξεων, σε συνδυασμό βέβαια και με τη λεγόμενη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
 «Ενα το κρατούμενο» είναι η απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι αντιλαϊκοί στόχοι, από 6,5 δισ. ευρώ για το 2018, «απογειώνονται» ως εξής: 7,5 δισ. για το 2019, 8,18 δισ. για το 2020, 9,26 δισ. για το 2021 και 11 δισ. ευρώ για το 2022. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Με βάση τα παραπάνω, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στην προσεχή 4ετία προβλέπεται να διογκωθούν σε ποσοστό 60,7%, καθ' υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.


Σε κάθε περίπτωση, η «καθαρή έξοδος» ενσωματώνει την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019. Σημειώνεται ότι μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το φόντο, η ασύστολη κυβερνητική ψευδολογία περί ...φιλολαϊκών παρεμβάσεων και άλλων «αντιμέτρων» έρχεται αντιμέτωπη με κωδικούς του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για «προνοιακές παροχές», από 1,2 δισ. για το 2018, κατακρεουργούνται στα 634 εκατ. για το 2019, δηλαδή κατά 566 εκατ. και σε ποσοστό 47,1%.

Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022.

«Τρέχουν» τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ
 
Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή λήγει η διορία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που φορτώνονται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Μάλιστα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ήδη έχει προεισπράξει ένα τμήμα του χαρατσιού καθώς έχει «μπλοκάρει» επιστροφές φόρου από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος σε δικαιούχους για να τις «συμψηφίσει» με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Για το λόγο αυτό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν το ακριβές ποσό της δόσης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τους «συμψηφισμούς» στους οποίους προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Μεταξύ άλλων:

Το συνολικό ύψος του ΕΝΦΙΑ, που καταλογίζεται από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ, με στόχο να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο 2,65 δισ. ευρώ.

Η αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να γίνει μέχρι και σε 5 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση (πλην της τελευταίας) στα 20 ευρώ.

Το Σεπτέμβρη και το Νοέμβρη, παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ, «τρέχουν» και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος, ενώ στο τέλος του έτους έρχονται να προστεθούν και οι πληρωμές για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η «αξιολόγηση» από τις «αγορές»
 
Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's», αναφορικά με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, εντοπίζει μια σειρά από «κινδύνους» και «προκλήσεις», που με τη σειρά τους αποτρέπουν, για την ώρα, την «αναβάθμιση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η «πρόκληση» για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, που «παραμένει αδύναμο με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια». 
 Οπως επισημαίνεται, η προοπτική αναβάθμισης του κρατικού χρέους, που βέβαια αποτελεί το «διαβατήριο» για βιώσιμη έξοδο στις χρηματαγορές, συνδέεται με τη διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και τη συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Παράλληλα, η «Moody's», αποτιμώντας θετικά το έργο της σημερινής κυβέρνησης, εστιάζει στις «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζοντας ακόμη πως «η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχουν πυροδοτηθεί μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα μνημόνια»...

Μπαράζ πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια
 
Τις επόμενες μέρες οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι θα αποστείλουν στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους νέους αναβαθμισμένους στόχους τους αναφορικά με την απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2019 αλλά και τη στοχοθεσία τους για τη μετέπειτα περίοδο μέχρι το 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρώτη «ρεαλιστική» προσέγγιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 τοποθετείται χαμηλότερα από το 20% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 48% σήμερα, ενώ παράλληλα θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν στο «σφυρί», πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό όσων μπαίνουν στο στόχαστρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλάνα ορισμένων τραπεζικών ομίλων προβλέπουν την απομείωση των «κόκκινων» δανείων του χαρτοφυλακίου τους μέχρι και το 15% των χορηγήσεών τους.

Τα παραπάνω «μεταφράζονται» σε μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αφορά ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021) με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια», καθώς και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, σε βάρος μικρών επαγγελματιών.

Ριζοσπάστης   Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου