Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Διαφορά


«Ανεμομαζώματα - διαολοσκορπίσματα», λέει ο λαός μας, και η έκφραση αυτή ταιριάζει γάντι σε πολλά απ' όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Εκεί όπου, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων και της προσπάθειας να συντεθούν τα επόμενα σχήματα αστικής διαχείρισης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «ξεπουπουλιάσματος» - από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - σχημάτων όπως η Ενωση Κεντρώων, οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, πιο πριν το Ποτάμι και πάει λέγοντας. Αξίζει πάντως να θυμηθεί κανείς το πώς όλα αυτά τα «εξαπτέρυγα» των σημερινών και αυριανών κυβερνήσεων εμφανίζονται κάθε φορά με το μανδύα του «νέου» και «φρέσκου», ενίοτε και του... δικαιωμένου, που αξίζει τάχα μια ευκαιρία, πριν επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από χρήσιμες εφεδρείες του συστήματος και προσωρινοί «υποδοχείς» της λαϊκής δυσαρέσκειας, που καταλήγουν πάλι σαν ρυάκια στις γνώριμες όχθες του διπολισμού, για τον εγκλωβισμό του λαού. Η πείρα αυτή χρειάζεται να αξιοποιηθεί από το λαό, για να αχρηστεύσει και τις νέες παγίδες που στήνονται. Την πραγματική διαφορά δεν μπορεί να την κάνει το ανακάτεμα της άθλιας σούπας του αστικού πολιτικού συστήματος. Τη διαφορά μπορεί να την κάνει μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, ο οργανωμένος αγώνας του λαού.

Ολιγωρία
 
Για «ολιγωρία» στην καταβολή των συντάξεων χηρείας από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Σκουρλέτης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Οπως σημειώνουν, «οι εν ζωή σύζυγοι - δικαιούχοι συντάξεων χηρείας» έχουν «υποβληθεί το τελευταίο διάστημα σε απίστευτη ταλαιπωρία», προκειμένου «να τους χορηγηθεί η σύνταξή τους». Οι 56, βέβαια, που καμώνονται ότι τους πήρε ο πόνος για τους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας, έχουν υπερψηφίσει με χέρια και με πόδια τον νόμο Κατρούγκαλου που χειροτέρευσε συνολικά το καθεστώς απονομής των συντάξεων χηρείας, καθώς τις μείωσε από το 70% στο 50% της σύνταξης του θανόντος, θέσπισε τον «κόφτη» του ηλικιακού ορίου, επιδείνωσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και πάει λέγοντας. Και βέβαια, είναι οι ίδιοι που απέρριψαν την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Σε κάθε περίπτωση, η Ερώτηση αυτή είναι και μια πρόγευση για το τι έχει να γίνει από εδώ και πέρα, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, όπου θα ξαναφουντώσουν τα διάφορα φληναφήματα του τύπου «άλλο κόμμα, άλλο κυβέρνηση», για τον αποπροσανατολισμό του λαού, ενώ η όλη «φασαρία» δεν είναι άσχετη και με διάφορες διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στο διά ταύτα, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι είναι οι μόνοι που δεν πρέπει να δείξουν «ολιγωρία», περιμένοντας μάταια ότι θα τους χαρίσουν όσα δικαιούνται και τα οποία μόνο οι ίδιοι με τον αγώνα τους μπορούν να πετύχουν.

Μέρος του προβλήματος
 
Πώς προσπαθεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την κατάσταση στο προσφυγικό κολαστήριο της Μόριας; Προβάλλοντας τις τελευταίες μέρες τα καράβια που ξεφορτώνουν στον Πειραιά μερικές εκατοντάδες προσφύγων από τους τουλάχιστον 9.000 που συσσωρεύτηκαν στον καταυλισμό εδώ και μήνες. Επίσης, παριστάνοντας τον απλό παρατηρητή και υποστηρίζοντας ότι το προσφυγικό δράμα είναι απλά ένα φαινόμενο που συμβαίνει έξω από τη θέλησή της, που προσπαθεί να το διαχειριστεί λες και είναι χωροταξικό πρόβλημα, στοιβάζοντας πρόσφυγες σε νέους και παλιούς καταυλισμούς. Η κυβέρνηση όμως έχει την πρώτη ευθύνη για την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά, με τους χιλιάδες διπλά εγκλωβισμένους, εξαιτίας των συμφωνιών που υλοποιεί, όπου αποτυπώνεται ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ, την Τουρκία και άλλες δυνάμεις, με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι πρώτα απ' όλα οι πρόσφυγες, αλλά και οι κάτοικοι στα νησιά. Και βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση συμμετέχει με όλα τα μέσα σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, που «γεννούν» τα καραβάνια των ξεριζωμένων. Αυτές είναι οι περιβόητες «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης στην περιοχή, για τις οποίες ο πρωθυπουργός καμαρώνει αυτές τις μέρες από τις ΗΠΑ. Επομένως, η πολιτική της κυβέρνησης είναι μέρος του προσφυγικού προβλήματος και όχι της αντιμετώπισής του, γι' αυτό πάει πολύ να ακούγονται κηρύγματα ανθρωπισμού από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του...

Επιβεβλημένη
 
Αφού πρώτα έπεσαν «λυτοί και δεμένοι» και παρέλασαν (μηδενός εξαιρουμένου) όλοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και ευρωενωσιακοί ηγέτες από τα Σκόπια, για να διαφημίσουν τα «καλά» της εισόδου στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα ειπώθηκαν κάθε λογής «προειδοποιήσεις» ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, η χώρα θα βρεθεί στα πρόθυρα της διάλυσης, την τελευταία βδομάδα τα στελέχη της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ διαδίδουν ότι ακόμα κι αν στο δημοψήφισμα δεν καταγραφεί η απαραίτητη συμμετοχή, «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», αφού «το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό» για τη Βουλή, που μπορεί να επικυρώσει τη συμφωνία έτσι κι αλλιώς αν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία. Αν κάτι επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ζάεφ, όπως και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να προωθήσουν με κάθε τρόπο και μέσο τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και (σε μια επόμενη φάση) στην ΕΕ, προκειμένου να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία. Για τον ίδιο λόγο, η υλοποίηση της συμφωνίας μέχρι κεραίας είναι επιβεβλημένη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ ή τους «τριγμούς» που προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο στην Ελλάδα.

Παραλείψεις... 
 
Για ακόμη μια φορά τις τελευταίες μέρες, απουσίαζαν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ. Αποκορύφωμα αποτελεί η απουσία της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ και επακολούθησε, μόλις χτες, η πλήρης απουσία της συνέντευξης του Δ. Κουτσούμπα για θέματα της επικαιρότητας, και μάλιστα στην πρωινή εκπομπή του ίδιου καναλιού. Φυσικά, τέτοιες παραλείψεις δεν συμβαίνουν ποτέ όσον αφορά τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.






Ριζοσπάστης    Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου