Αποσπάσματα
από την ομιλία του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και
ευρωβουλευτή του Κόμματος, στην εκδήλωση της ΚΟ Δανίας με θέμα «Αλήθειες
και ψέματα για την "πράσινη ανάπτυξη" και το κλίμα»
Copyright 2019 The Associated
|
Σε κάθε περίπτωση, είναι ανοιχτή αυτή η
συζήτηση και διαπάλη και οι κομμουνιστές συμμετέχουν σε αυτήν με ευθύνη,
αναδεικνύοντας τα λαϊκά συμφέροντα που ταυτίζονται με την πραγματική
διάσωση και προστασία του περιβάλλοντος, αποκαλύπτοντας ότι
επιχειρηματικοί όμιλοι και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες
ασυμβίβαστες (...)
Με στοιχεία να πούμε το ίδιο πράγμα. Μόλις 90 μεγάλοι όμιλοι ευθύνονται για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων από το 1988. Με μόλις χτεσινές ανακοινώσεις, είκοσι μονοπώλια ευθύνονται για το 35% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων άνθρακα που έχουν προέλθει από ανθρώπινες δραστηριότητες στη Γη από το 1751. Δέκα χώρες παράγουν το 72% της ρύπανσης CO2. Από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας χρηματοπιστωτικοί όμιλοι όπως η "Morgan Stanley" και η "Goldman Sachs" (...) κατευθύνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ, στα βιοκαύσιμα, στην ηλεκτροκίνηση κ.α. H "ExxonMobil", η BP, η "Shell ή η ΤΟTAL διαφημίζουν τα πράσινα προγράμματά τους ενώ αποτελούν ταυτόχρονα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές.
Επιχειρούν
λοιπόν να μας πείσουν ότι και για το περιβάλλον υπάρχει "κοινό καλό"
για όλους, συνολικά για την ανθρωπότητα. Βιομήχανοι και εργάτες,
μονοπώλια και υπάλληλοι, πολυεθνικές και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί
αγρότες. Ομως, και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πολιτικό
πρόβλημα, σύγκρουσης ταξικών συμφερόντων.
Μιλούν για "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή" και εμφανίζουν ότι ο κύριος παράγοντας είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα γενικά. Σκόπιμα καλλιεργείται η λογική της ατομικής ευθύνης (...) Ομως, ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί πραγματικά να συμβάλει ή να επιταχύνει κάποιες κλιματικές μεταβολές είναι η ίδια η δράση των μονοπωλιακών ομίλων, ο ίδιος ο καπιταλισμός. Προκλητικά π.χ. για τη ρύπανση στη θάλασσα σημαδεύουν τα ...πλαστικά καλαμάκια του καφέ και επιχειρούν να βγάλουν στον ...αφρό το Νο 1 υπεύθυνο για τη θαλάσσια ρύπανση, που δεν είναι άλλος βέβαια από το εφοπλιστικό κεφάλαιο (...)
"Πράσινη ανάπτυξη" σημαίνει όχι μόνο πεδίο κερδών για τα μονοπώλια αλλά και για το αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά τους. Eπιχειρούν να αναβαπτιστούν και να διασωθούν από τη φθορά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική τους όλα τα αστικά κόμματα. Επιχειρείται να αναβαθμιστεί ακόμα ο ρόλος των Πρασίνων σε αστική δύναμη ακόμα πιο αποτελεσματική εφεδρεία για την αστική διαχείριση, ενώ ως πρώτης τάξεως ευκαιρία την αντιλαμβάνεται και η ίδια η ΕΕ, η διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου, προκειμένου να προσεγγίσει και να ενσωματώσει στη στρατηγική της εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που δεν της έχουν εμπιστοσύνη (...)
Προκειμένου να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι και κινητοποιήσεις μεθοδεύονται. Ομως, όσο αγνό και ανυποψίαστο κόσμο, ιδιαίτερα νεολαία, κι αν εγκλωβίζουν για την ανησυχητική καταστροφή του περιβάλλοντος (...) οι πραγματικές στοχεύσεις να "ξεπλυθεί" ο πραγματικός ένοχος δεν κρύβονται.
Π.χ. σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών των "διαδηλώσεων της Παρασκευής" σε όλο τον πλανήτη, έβαλαν πλάτη πάνω από 3.000 επιχειρήσεις, με μέτρα διευκόλυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων τους σε αυτές (...) Επίσης, πάνω από 820 ΜΚΟ αλλά και πάνω από 7.000 ιστοσελίδες σχετικές με το κλίμα και το περιβάλλον. Μη μιλήσουμε για διευθύνσεις σχολείων, που έπαιξαν πολλές φορές ρόλο οργανωτή για τη συμμετοχή μαθητών, εκκλησίες κ.λπ.
Από αυτές τις στοχεύσεις χρειάζεται να αντιμετωπίσει κανείς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την υπερπροβολή της 17χρονης Σουηδέζας μαθήτριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν πατρονάρεται από συγκεκριμένο μάνατζερ "διαμόρφωσης κοινής γνώμης" (Ινγκμαρ Ρέντχογκ) από τη ΜΚΟ "WeDon'tHaveTime" ενώ η όλη καμπάνια χρηματοδοτείται από μεγιστάνες καπιταλιστές όπως οι Σουηδοί Ντέιβιντ Ολσεν και Γκούσταβ Στένμπεκ.
Είναι
λοιπόν μεγάλα τα συμφέροντα γιατί πίσω από τη συζήτηση για το κλίμα
κρύβεται αυτό που πραγματικά διακυβεύεται, η ουσιαστική διαπάλη αν, πότε
και πώς θα αλλάξει το ενεργειακό μείγμα σε βάρος πιο παραδοσιακών
μορφών Ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, ο λιγνίτης κ.ά. (...) Ετσι, παρότι
έχουν π.χ. βρεθεί τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν π.χ. τον
λιγνίτη που υπάρχει στην Ελλάδα, με τη μέθοδο του αεριούχου λιγνίτη με
τεχνολογία πιο φιλική στο περιβάλλον, με μονάδες συνδυασμένου κύκλου,
υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η πολιτική τόσο πριν του ΣΥΡΙΖΑ όσο και
τώρα της ΝΔ είναι αυτή της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, της επιζήμιας
ευρωενωσιακής πολιτικής. Αυτή υπαγορεύει τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής
από λιγνίτη, την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών,
τη μείωση των μισθών και του αριθμού εργαζομένων της ΔΕΗ, το κυνήγι των
λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς στο
όνομα της σωτηρίας δήθεν της ΔΕΗ (...) τις πανάκριβες και επιδοτούμενες
απευθείας με χαράτσια από το λαό ΑΠΕ (...)
Στο παιχνίδι των δασμών και των εμπορικών πολέμων η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προτάξει σε βάρος των ανταγωνιστών της νέες αυξημένες "πράσινες" προδιαγραφές που θα μεταφραστούν σε νέες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα (...) Η συζήτηση είναι ποιος θα ελέγξει τις αγορές και τα κέρδη, γιατί έχουν καθαρό ότι σε κάθε περίπτωση τους φόρους θα τους πληρώσουν οι λαοί αφού σε αυτούς θα μετακυλιστεί το βάρος τους είτε στη μια ή στην άλλη χώρα...
Μόλις αυτήν τη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι 95 δανέζικοι όμιλοι, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο πράσινων προγραμμάτων από το 2013, έχουν αυξήσει κατά 17% τις εκπομπές τους CO2 γιατί, όπως ανακοινώθηκε, "δεν έχουν επαρκές οικονομικό ενδιαφέρον για τη μείωση των εκπομπών CO2". Δηλαδή ζητούν νέα προνόμια και επιδοτήσεις, όπως παίρνουν κι αυτές που πιάνουν τους στόχους (...)
Ανάλογο μάρμαρο πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στους ομίλους της λεγόμενης πράσινης οικονομίας. Γιατί μπορεί οι προοπτικές της κερδοφορίας να είναι ευοίωνες, όμως κάθε σκαλί που ανεβαίνει με νέες επενδύσεις, κάθε στροφή που κάνει ένας όμιλος πετά και εργαζόμενους που δεν χρειάζεται στη νέα φάση, ή θωρακίζεται με περικοπές μπροστά στο νέο άνοιγμα που επιχειρεί. Π.χ. η ισπανο-γερμανική εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών "Siemens Gamesa" ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 600 απολύσεις στη Δανία για να γίνει - λέει - πιο ανταγωνιστική, ενώ ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, η δανέζικων συμφερόντων "Vestas", ανακοίνωσε κι αυτή 600 απολύσεις (...)
Μεγάλο
γεωπολιτικό παιχνίδι γίνεται κι εδώ στη γειτονιά της Αρκτικής από τις 8
χώρες που έχουν άμεσα συμφέροντα και με το μπάσιμο της Κίνας ως
"μερικώς αρκτικής χώρας". Λιώνουν οι πάγοι και μια νέα γεωπολιτική και
στρατιωτική πραγματικότητα αναδεικνύεται. Η Ρωσία ενισχύει τις βάσεις
της καθώς χάνει τα δικαιώματα που κατείχε μέχρι σήμερα να εισπράττει
εισιτήρια διέλευσης από τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Και οι άλλες αστικές
τάξεις της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας παίζουν δυνατά στον
ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό καθεμιά για τα συμφέροντά της.
Στρατιωτικοποίηση, βάσεις, εξοπλισμοί δεν φαίνονται όλα αυτά και πολύ
πράσινα ή καλύτερα η απόχρωσή τους είναι χακί και μυρίζουν νέους
ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Δεν χωρά υποτίμηση η περσινή - η μεγαλύτερη - στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία την τελευταία 10ετία, καθώς και η κίνηση της Μ. Βρετανίας να στείλει 800 κομάντος στη Νορβηγία. Η δημόσια συζήτηση της Δανέζας πρωθυπουργού με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία, λες και ήταν κάποιο οικόπεδο προς αγοραπωλησία, φανερώνει ότι η Γροιλανδία αποτελεί στρατηγικό αρκτικό πέρασμα που αναβαθμίζεται όσο λιώνουν οι πάγοι, με υπέδαφος πλούσιο σε σπάνιες γαίες, πολύτιμα υλικά για τη βιομηχανία που ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής.
(...) Την ίδια στιγμή φουντώνουν τα επενδυτικά κατασκευαστικά σχέδια του κεφαλαίου για τον εκσυγχρονισμό αντιπλημμυρικών υποδομών (...) και για το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης του νερού. Εκθέσεις του ΟΗΕ, τις οποίες επικαλείται το "Bloomberg", εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστούν νέες υποδομές λόγω κλιματικής αλλαγής, αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων!
Αρκετοί βέβαια είναι κι αυτοί που δεν βλέπουν με κακό μάτι κάποιες μεταβολές που θα φέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, δεδομένου ότι μαζί με τους θυελλώδεις χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια θα μπορούσε να προσφέρει και νέους εμπορικούς δρόμους, νέα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και άλλων πολύτιμων ορυκτών πόρων (είναι χαρακτηριστική π.χ. η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας για τον έλεγχο της Σιβηρίας).
Η
τοποθέτηση του ΚΚΕ βασίζεται στην κρίσιμη διαπίστωση ότι το ζήτημα της
προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκεται σε απόλυτη σχέση και σύνδεση με
τις σχέσεις παραγωγής και τον τρόπο ανάπτυξης κάθε κοινωνίας (...) Η
προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων δεν μπορεί να
αφεθεί στα χέρια των καπιταλιστών, πρέπει να γίνει στοιχείο της πάλης
του εργαζόμενου λαού για την εργατική εξουσία, την ανατροπή των
μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τα υπηρετούν.
Η μείωση των εκπομπών ρύπων που επιδρούν αρνητικά στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι αναγκαία. Για να επιτευχθεί απαιτείται να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης του κινδύνου στην πηγή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τέτοια μέτρα όμως είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου το κριτήριο που κυριαρχεί είναι η μακρόχρονη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, που έρχονται σε δεύτερο και τρίτο πλάνο. Αυτός που προκαλεί το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει ούτε μπορεί να εναποτίθενται οι ελπίδες για τη λύση του σε αυτόν.
Η αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ και μη) θα μπορούσε να έχει πραγματικά θετικό για την προστασία του περιβάλλοντος αντίκτυπο μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας σχεδιασμένης με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, κάτι που για να γίνει απαιτεί να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας και η αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων στα χέρια της εργατικής εξουσίας.
Σήμερα εμφανίζονται νέες τεχνολογικές δυνατότητες που δεν ολοκληρώνονται ή μένουν αναξιοποίητες είτε λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους των ομίλων είτε λόγω του ότι η έρευνα για το εάν είναι πραγματικά δυνατή και ασφαλής η εφαρμογή τους είναι "κοστοβόρα" για τα μονοπώλια. Η εργατική εξουσία μπορεί να τις αναπτύξει περαιτέρω, να τις θέσει άμεσα και αποτελεσματικά στην υπηρεσία των αναγκών του λαού (...)
Μόνο στο σοσιαλισμό, όπου κριτήριο της ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών, όλες οι παραγωγικές δυνατότητες ενεργοποιούνται για τη λαϊκή ευημερία, αξιοποιούνται σε πλήρη έκταση η τεχνολογική και η επιστημονική πρόοδος για την ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος».
Ριζοσπάστης Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
Με στοιχεία να πούμε το ίδιο πράγμα. Μόλις 90 μεγάλοι όμιλοι ευθύνονται για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων από το 1988. Με μόλις χτεσινές ανακοινώσεις, είκοσι μονοπώλια ευθύνονται για το 35% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων άνθρακα που έχουν προέλθει από ανθρώπινες δραστηριότητες στη Γη από το 1751. Δέκα χώρες παράγουν το 72% της ρύπανσης CO2. Από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας χρηματοπιστωτικοί όμιλοι όπως η "Morgan Stanley" και η "Goldman Sachs" (...) κατευθύνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ, στα βιοκαύσιμα, στην ηλεκτροκίνηση κ.α. H "ExxonMobil", η BP, η "Shell ή η ΤΟTAL διαφημίζουν τα πράσινα προγράμματά τους ενώ αποτελούν ταυτόχρονα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές.
Με όλα τα μέσα για να «ξεπλύνουν» τον πραγματικό ένοχο
Μιλούν για "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή" και εμφανίζουν ότι ο κύριος παράγοντας είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα γενικά. Σκόπιμα καλλιεργείται η λογική της ατομικής ευθύνης (...) Ομως, ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί πραγματικά να συμβάλει ή να επιταχύνει κάποιες κλιματικές μεταβολές είναι η ίδια η δράση των μονοπωλιακών ομίλων, ο ίδιος ο καπιταλισμός. Προκλητικά π.χ. για τη ρύπανση στη θάλασσα σημαδεύουν τα ...πλαστικά καλαμάκια του καφέ και επιχειρούν να βγάλουν στον ...αφρό το Νο 1 υπεύθυνο για τη θαλάσσια ρύπανση, που δεν είναι άλλος βέβαια από το εφοπλιστικό κεφάλαιο (...)
"Πράσινη ανάπτυξη" σημαίνει όχι μόνο πεδίο κερδών για τα μονοπώλια αλλά και για το αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά τους. Eπιχειρούν να αναβαπτιστούν και να διασωθούν από τη φθορά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική τους όλα τα αστικά κόμματα. Επιχειρείται να αναβαθμιστεί ακόμα ο ρόλος των Πρασίνων σε αστική δύναμη ακόμα πιο αποτελεσματική εφεδρεία για την αστική διαχείριση, ενώ ως πρώτης τάξεως ευκαιρία την αντιλαμβάνεται και η ίδια η ΕΕ, η διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου, προκειμένου να προσεγγίσει και να ενσωματώσει στη στρατηγική της εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που δεν της έχουν εμπιστοσύνη (...)
Προκειμένου να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι και κινητοποιήσεις μεθοδεύονται. Ομως, όσο αγνό και ανυποψίαστο κόσμο, ιδιαίτερα νεολαία, κι αν εγκλωβίζουν για την ανησυχητική καταστροφή του περιβάλλοντος (...) οι πραγματικές στοχεύσεις να "ξεπλυθεί" ο πραγματικός ένοχος δεν κρύβονται.
Π.χ. σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών των "διαδηλώσεων της Παρασκευής" σε όλο τον πλανήτη, έβαλαν πλάτη πάνω από 3.000 επιχειρήσεις, με μέτρα διευκόλυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων τους σε αυτές (...) Επίσης, πάνω από 820 ΜΚΟ αλλά και πάνω από 7.000 ιστοσελίδες σχετικές με το κλίμα και το περιβάλλον. Μη μιλήσουμε για διευθύνσεις σχολείων, που έπαιξαν πολλές φορές ρόλο οργανωτή για τη συμμετοχή μαθητών, εκκλησίες κ.λπ.
Από αυτές τις στοχεύσεις χρειάζεται να αντιμετωπίσει κανείς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την υπερπροβολή της 17χρονης Σουηδέζας μαθήτριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν πατρονάρεται από συγκεκριμένο μάνατζερ "διαμόρφωσης κοινής γνώμης" (Ινγκμαρ Ρέντχογκ) από τη ΜΚΟ "WeDon'tHaveTime" ενώ η όλη καμπάνια χρηματοδοτείται από μεγιστάνες καπιταλιστές όπως οι Σουηδοί Ντέιβιντ Ολσεν και Γκούσταβ Στένμπεκ.
Συζήτηση που κρύβει αυτό που πραγματικά διακυβεύεται
Στο παιχνίδι των δασμών και των εμπορικών πολέμων η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προτάξει σε βάρος των ανταγωνιστών της νέες αυξημένες "πράσινες" προδιαγραφές που θα μεταφραστούν σε νέες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα (...) Η συζήτηση είναι ποιος θα ελέγξει τις αγορές και τα κέρδη, γιατί έχουν καθαρό ότι σε κάθε περίπτωση τους φόρους θα τους πληρώσουν οι λαοί αφού σε αυτούς θα μετακυλιστεί το βάρος τους είτε στη μια ή στην άλλη χώρα...
Μόλις αυτήν τη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι 95 δανέζικοι όμιλοι, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο πράσινων προγραμμάτων από το 2013, έχουν αυξήσει κατά 17% τις εκπομπές τους CO2 γιατί, όπως ανακοινώθηκε, "δεν έχουν επαρκές οικονομικό ενδιαφέρον για τη μείωση των εκπομπών CO2". Δηλαδή ζητούν νέα προνόμια και επιδοτήσεις, όπως παίρνουν κι αυτές που πιάνουν τους στόχους (...)
Ανάλογο μάρμαρο πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στους ομίλους της λεγόμενης πράσινης οικονομίας. Γιατί μπορεί οι προοπτικές της κερδοφορίας να είναι ευοίωνες, όμως κάθε σκαλί που ανεβαίνει με νέες επενδύσεις, κάθε στροφή που κάνει ένας όμιλος πετά και εργαζόμενους που δεν χρειάζεται στη νέα φάση, ή θωρακίζεται με περικοπές μπροστά στο νέο άνοιγμα που επιχειρεί. Π.χ. η ισπανο-γερμανική εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών "Siemens Gamesa" ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 600 απολύσεις στη Δανία για να γίνει - λέει - πιο ανταγωνιστική, ενώ ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, η δανέζικων συμφερόντων "Vestas", ανακοίνωσε κι αυτή 600 απολύσεις (...)
Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί
Δεν χωρά υποτίμηση η περσινή - η μεγαλύτερη - στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία την τελευταία 10ετία, καθώς και η κίνηση της Μ. Βρετανίας να στείλει 800 κομάντος στη Νορβηγία. Η δημόσια συζήτηση της Δανέζας πρωθυπουργού με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία, λες και ήταν κάποιο οικόπεδο προς αγοραπωλησία, φανερώνει ότι η Γροιλανδία αποτελεί στρατηγικό αρκτικό πέρασμα που αναβαθμίζεται όσο λιώνουν οι πάγοι, με υπέδαφος πλούσιο σε σπάνιες γαίες, πολύτιμα υλικά για τη βιομηχανία που ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής.
(...) Την ίδια στιγμή φουντώνουν τα επενδυτικά κατασκευαστικά σχέδια του κεφαλαίου για τον εκσυγχρονισμό αντιπλημμυρικών υποδομών (...) και για το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης του νερού. Εκθέσεις του ΟΗΕ, τις οποίες επικαλείται το "Bloomberg", εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστούν νέες υποδομές λόγω κλιματικής αλλαγής, αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων!
Αρκετοί βέβαια είναι κι αυτοί που δεν βλέπουν με κακό μάτι κάποιες μεταβολές που θα φέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, δεδομένου ότι μαζί με τους θυελλώδεις χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια θα μπορούσε να προσφέρει και νέους εμπορικούς δρόμους, νέα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και άλλων πολύτιμων ορυκτών πόρων (είναι χαρακτηριστική π.χ. η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας για τον έλεγχο της Σιβηρίας).
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Η μείωση των εκπομπών ρύπων που επιδρούν αρνητικά στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι αναγκαία. Για να επιτευχθεί απαιτείται να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης του κινδύνου στην πηγή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τέτοια μέτρα όμως είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου το κριτήριο που κυριαρχεί είναι η μακρόχρονη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, που έρχονται σε δεύτερο και τρίτο πλάνο. Αυτός που προκαλεί το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει ούτε μπορεί να εναποτίθενται οι ελπίδες για τη λύση του σε αυτόν.
Η αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ και μη) θα μπορούσε να έχει πραγματικά θετικό για την προστασία του περιβάλλοντος αντίκτυπο μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας σχεδιασμένης με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, κάτι που για να γίνει απαιτεί να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας και η αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων στα χέρια της εργατικής εξουσίας.
Σήμερα εμφανίζονται νέες τεχνολογικές δυνατότητες που δεν ολοκληρώνονται ή μένουν αναξιοποίητες είτε λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους των ομίλων είτε λόγω του ότι η έρευνα για το εάν είναι πραγματικά δυνατή και ασφαλής η εφαρμογή τους είναι "κοστοβόρα" για τα μονοπώλια. Η εργατική εξουσία μπορεί να τις αναπτύξει περαιτέρω, να τις θέσει άμεσα και αποτελεσματικά στην υπηρεσία των αναγκών του λαού (...)
Μόνο στο σοσιαλισμό, όπου κριτήριο της ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών, όλες οι παραγωγικές δυνατότητες ενεργοποιούνται για τη λαϊκή ευημερία, αξιοποιούνται σε πλήρη έκταση η τεχνολογική και η επιστημονική πρόοδος για την ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος».
Ριζοσπάστης Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου