Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Σχέδια


Χαρά για τα πακέτα, άγχος για το «σχέδιο». Ετσι υποδέχτηκαν τα αστικά και κομματικά επιτελεία τα «μαντάτα» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μεν εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει τα «λάθη του παρελθόντος» και ότι θα «πιάσουν τόπο τα κονδύλια». Οι δε την κατηγορούσαν ότι πάει «βλέποντας και κάνοντας» και ότι «δεν έχει σχέδιο» για να φτάσουν τα δισ. εκεί που πρέπει, δηλαδή στα μονοπώλια. Βέβαια, το τι σημαίνει «σχέδιο» για την απορρόφηση των κονδυλίων, το αποκαλύπτει η ίδια η ΕΕ, που στην ουσία περιγράφει ένα μνημόνιο διαρκείας, με διαρκείς μεταρρυθμίσεις, στόχους και αντεργατικά «ορόσημα», προκειμένου να «εκταμιεύονται» σε δόσεις οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια. «Το αφεντικό δεν τρελάθηκε» λοιπόν. Αντίθετα, διαμορφώνει «νέα» εργαλεία για ένταση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, αποδεικνύοντας ότι ο λαός πληρώνει τη νύφη, είτε με «επεκτατικές» είτε με «περιοριστικές» συνταγές διαχείρισης. Το γεγονός εξάλλου ότι τα μέτρα στηρίζουν εξίσου η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ευκολία που ψήφισαν μαζί μνημόνιο, δείχνει ότι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν υπάρχουν «στεγανά» ούτε σινικά τείχη στις πολιτικές των κομμάτων του. Οσο για τη συζήτηση σχετικά με την «ύπαρξη» ή όχι «σχεδίου», είναι τόσο ξένη για το λαό, όσο ήταν και το δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στα μνημόνια της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Η στοίχιση επομένως πίσω από σχέδια και ...αντισχέδια ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων μοναδικό θύμα έχει το λαό, αν με την πάλη του δεν τους τα χαλάσει.

Καμιά επανάπαυση
 
Μέσα σε δέκα μόλις μέρες είχαμε τα εξής: Το γκριζάρισμα των συνόρων του Εβρου από την Τουρκία. Τη νομιμοποίηση από το ΝΑΤΟ της τουρκικής εισβολής στη Λιβύη. Τις αερομαχίες Αμερικανών και Ρώσων στη Μεσόγειο. Τον πρέσβη των ΗΠΑ να υποδεικνύει την επιτάχυνση επικίνδυνων διευθετήσεων στο Αιγαίο, γιατί αλλιώς «θα ωφεληθεί ο Πούτιν». Τη Ρωσία να απαντά ότι πρέπει να αφήσει τις «ανοησίες» που έμαθε στην Ουκρανία, η οποία βυθίστηκε στο χάος από πολύχρωμες «επαναστάσεις» την περίοδο που ο συγκεκριμένος πρέσβης υπηρετούσε εκεί. Ενας «όμορφος, αγγελικά πλασμένος» κόσμος δηλαδή, στον οποίο η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα λένε στο λαό ότι πρέπει να νιώθει ασφαλής, γιατί το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ «καθαρίζουν για λογαριασμό μας» και η ίδια κρατάει γερά το τιμόνι της βαθύτερης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Οσο κι αν καλλιεργούν τον εφησυχασμό, όμως, όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις αντιθέσεις που οξύνονται, η πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται. Κάθε νέο επεισόδιο στους ανταγωνισμούς προσθέτει κι άλλη εύφλεκτη ύλη, που βάζει σε κίνδυνο το λαό, με τη χώρα χωμένη ως το λαιμό στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Καμιά επανάπαυση λοιπόν δεν δικαιολογείται από το λαό και κανένας εφησυχασμός για ό,τι θα βρει μπροστά του.

Ρίγος
 
Σύμφωνα με τους «New York Times», «η παραγωγή εμβολίου HPV για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας απέφερε πέντε φορές την αρχική επένδυση», εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στη φαρμακοβιομηχανία, όπου «η ταχύτατα αυξανόμενη αγορά εμβολίων έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης». Το ίδιο δημοσίευμα αναπαράγει δήλωση πρώην Αμερικανού αξιωματούχου στον τομέα των τροφίμων και φαρμάκων, ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο, για να επικρατήσουν της Κίνας και να εξασφαλίσουν τη γραμμή παραγωγής». Σε κάθε περίπτωση, όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, «όποιο εμβόλιο κι αν φτάσει πρώτο στην αγορά, η προσφορά θα υπολείπεται κατά πολύ της διεθνούς ζήτησης για αρκετούς μήνες» κι επομένως υπάρχει χώρος για να κερδίσουν όλοι. Οι κυνικές αυτές διαπιστώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παιχνίδια του χρήματος και της γεωπολιτικής ισχύος που κρύβονται πίσω από την έρευνα και παραγωγή εμβολίων για ασθένειες που θερίζουν ζωές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτό που αναζητούν σήμερα όλοι με φούρια, απορρίφθηκε ως αντικείμενο χρηματοδότησης και έρευνας πριν από τρία χρόνια, επειδή μια επιδημία από κορονοϊό δεν ήταν τότε ορατή και το κέρδος δεν μπορεί να περιμένει. Σε πιάνει όμως ρίγος να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές από την πανδημία, αν το φάρμακο δεν ήταν εμπόρευμα κι αν τα επιτεύγματα της επιστήμης βρίσκονταν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους. Το καπιταλιστικό σύστημα σάπισε και το «φωνάζει» με κάθε αφορμή.

Εξωστρέφεια
 
«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετώπισαν την πανδημία αποτελεσματικά», σημειώνει άρθρο του «Economist», προβλέπει όμως μεγάλο χτύπημα από την οικονομική κρίση, εξαιτίας των εξής κυρίως παραγόντων: Οι οικονομίες τους είναι βασισμένες στις εξαγωγές και πολλά από αυτά τα κράτη βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον Τουρισμό. Ενδεικτικά, για την Κροατία προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% το 2020 και για τη Σλοβακία κατά 9%. Αντίστοιχες είναι βέβαια οι προβλέψεις για την κρίση και στην Ελλάδα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαφημίσει το «αισιόδοξο» σενάριο της γρήγορης ανάκαμψης και των μικρότερων σχετικά απωλειών, μετά το σταδιακό άνοιγμα του Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, η «εξωστρέφεια», που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Τουρισμό, αποδεικνύεται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού. Αυτοί που πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια τα ρεκόρ στις αφίξεις και στους τζίρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, θα φορτωθούν τώρα και τα σπασμένα, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης του κλάδου στις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και την Αμερική.

 Ριζοσπάστης Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου