Το ότι «η εθελοντική συμφωνία για 10ωρη εργασία κατέρρευσε πριν καν ψηφιστεί», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο Κεντρικής Μακεδονίας, φέρνοντας ως «τρανό παράδειγμα» τις τρεις απολύσεις «από την εταιρία ΛΙΑΦΑΡΜ του ομίλου ΣΤΡΟΥΜΣΑ με την απαράδεκτη αλλά ταυτόχρονα αποκαλυπτική αιτιολόγηση ότι οι συνάδελφοι απολύονται επειδή δεν δέχτηκαν να δουλέψουν υπερωρίες».
Στέκεται στην εντατικοποίηση που στον κλάδο τους έχει χτυπήσει κόκκινο και αναφέρει ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που εργάζονται σε κάθε κλάδο αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία μονομερώς να "αλλάζει τα φώτα" στο ωράριο, να τροποποιεί μονομερώς, τον τόπο, τον χρόνο, και το είδος της παρεχόμενης εργασίας».
Υπογραμμίζει ακόμα ότι «οι εργοδότες έχουν ανεξάντλητη πηγή όπλων για να εκβιάζουν, να απειλούν και να επιτυγχάνουν τους όρους εργασίας που επιθυμούν. Δίνουν γην και ύδωρ στις επιχειρήσεις. Αν εργαζόμενος που "εθελοντικά" απολυθεί από την εργασία του, έχει το σθένος να διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια και στο τέλος δικαιωθεί, δηλαδή στη γλώσσα τους η απόλυση να θεωρηθεί παράνομη, τότε ο εργοδότης αντί να δεσμεύεται από αυτήν την απόφαση, δεν είναι υποχρεωμένος να την υλοποιήσει! Δεν έχει δηλαδή την υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζόμενου και μπορεί να τη σκαπουλάρει με μια μικρή αποζημίωση που θα ξεκινά από τους 3 μισθούς, αν και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης».
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι «135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν πάει! Βαδίζουμε το δρόμο της ανατροπής. Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου