Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Στις Βρυξέλλες προς έγκριση το «μνημόνιο 5.0»

 

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»


Eurokinissi

Στις Βρυξέλλες στάλθηκε χτες το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», το «υπερμνημόνιο», προς τελική επεξεργασία και έγκριση. Το σχέδιο, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και βδομάδες από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων σε κρίσιμους τομείς της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, τις οποίες στηρίζουν αναφανδόν και όλα τα αστικά κόμματα, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων πιστώσεων κατευθύνεται κυρίως στον τομέα των «πράσινων» επενδύσεων και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών και της οικονομίας. Παράλληλα, οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα διέρχονται μέσα από έναν σφιχτό μηχανισμό εποπτείας, που θα απαιτεί την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» περιέχει και τη λίστα με περίπου 60 «μεταρρυθμιστικές» πρωτοβουλίες - προγράμματα, αντιλαϊκές ανατροπές που η νομοθέτησή τους, κατά τη γνωστή διαδικασία όλων των μνημονίων, θα «ξεκλειδώνει» εκταμιεύσεις δόσεων.

Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση προβλέπεται η χρηματοδότηση με 6 δισ. ευρώ σε «πράσινες» επενδύσεις όπως το «Εξοικονομώ», τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις κ.λπ. Επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στο πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 5G δικτύων, την ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στον τομέα «απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής» θα κατευθυνθούν 5,2 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, 4,8 δισ. θα κατευθυνθούν στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων, εκ των οποίων 520 εκατ. στον αγροτικό τομέα. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων (18,2 δισ.) από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς επίσης άτοκων δανείων (12,8 δισ.) της ΕΕ. Τα ποσά αυτά θα συμπληρωθούν από τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων και από μία ελάχιστη ίδια συμμετοχή των επενδυτών, η οποία θα αντιστοιχεί μόλις στο 20% της επένδυσης.

Στο μεταξύ, χτες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της χαρακτήρισε «ευκαιρία του αιώνα» και «ιστορική στιγμή» το συνολικό κονδύλι των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ, που προβλέπεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Οπως είπε, στόχος είναι η «δημιουργία μιας πράσινης Ευρώπης» και «μιας ψηφιακής Ευρώπης, που θα είναι καινοτόμα και ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές».

Κατά τ' άλλα, στην αργοπορία για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου αποδίδει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου ανάπτυξης για φέτος, στο 3,6% από 4,8%, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «αισιοδοξεί» προβλέποντας πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2022 (+6,2%), επικαλούμενη μια σειρά «πρόδρομων δεικτών» όπως η αύξηση των καταθέσεων, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, το χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, και βέβαια η εκταμίευση από το Ταμείο. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην απαρέγκλιτη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, ενεργειακές υποδομές, Εγνατία Οδό κ.λπ.

Το «μαύρο άσπρο» η κυβέρνηση

Ως «φιλεργατικό» παρουσίασε τον νόμο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσος, μιλώντας χτες στην κρατική τηλεόραση.

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι το αντεργατικό τερατούργημα «στηρίζει το εισόδημα» και «τον ελεύθερο ποιοτικό χρόνο των εργαζομένων», «περιέχει μια σειρά από πολύ ευεργετικές διατάξεις» και καταργεί «αδικαιολόγητες ασυλίες» των συνδικαλιστών!

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επαναλάμβανε τις «στοχευμένες δράσεις» που αναπτύσσει η κυβέρνηση για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», όπως «συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη», «συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», «συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου